Floridassa asuvat suomalaiset valmistautuivat Irma-hurrikaanin tuloon: ”Ei voi kuin toivoa parasta”

Pahaa tuhoa Karibialla tehneen hurrikaani Irman odotetaan rantautuvan Floridaan viikonloppuna. Myrskyn reitti on kuitenkin vielä arvoitus.

7.9.2017 12:19

Kaikkien aikojen voimakkaimmaksi Atlantilla kehittyneeksi hurrikaaniksi luokiteltu hirmumyrsky Irma eteni keskiviikkona Karibianmerellä aiheuttaen valtavia tuhoja useilla alueen saarilla.

Uusimpien ennusteiden mukaan Irma on rantautumassa Floridan eteläosiin lauantaina iltapäivällä. Maanantaina kuvernööri Rick Scott julisti koko osavaltion laajuisen hätätilan, jotta ihmisillä olisi riittävästi aikaa valmistautua myrskyn yhä todennäköisemmältä näyttävään tuloon.

IS tavoitti keskiviikkona Lake Worthin suomalaisalueella asuvan Marko Mesiäislehdon, joka oli parhaillaan valmistelemassa kotitaloaan hurrikaanin varalta.

– Olen saanut 95-prosenttisesti kaikki hurrikaanisuojat paikoilleen. Olen myös varautunut siihen, että ehdin auttaa tarvittaessa muita, Lake Worthin kansainvälisen kristillisen seurakunnan, Kotikirkon, pastorina työskentelevä Mesiäislehto kertoi.

Hurrikaani Irma saavutti keskiviikon ja torstain välisenä yönä Suomen aikaa.

Mesiäislehdon mukaan paikalliset miettivät parhaillaan sitä, lähteäkö pois vai jäädäkö kotiin. Tämän ratkaisun hän joutui itsekin tekemään Eveliina-vaimonsa kanssa.

– Meillä on pienet lapset ja nuorin heistä 4-vuotias. Emme ole tottuneet hurrikaaneihin ja mietimme, että on parempi lähteä alta pois. Vaikka siinäkin on toki omat haasteensa, kuten teiden ruuhkautuminen ja polttoaineen riittäminen.

”Kaikki, mikä voi lentää tai liikkua pitää ottaa pois”

Mesiäislehtojen oli tarkoitus lähteä ajamaan kohti pohjoisemmassa sijaitsevaa Atlantaa viimeistään aamuyöllä. Atlantakin on vielä hurrikaanialuetta, mutta Mesiäislehdon mukaan sieltä on kätevä jatkaa matkaa pidemmälle sisämaahan, jos tarve tulee.

Marko ja Eveliina Mesiäislehto lähtivät aamuyöllä ajamaan kohti Atlantaa Salman, 9, Selinan, 8, ja Sebastianin, 4, kanssa.

Matkaan perhe valmistautui pakkaamalla ja varaamalla ylimääräistä polttoainetta. Ennen tätä oli kuitenkin saatava vielä koti kuntoon.

– Käytännössä tällaisen omakotitalon valmistelu vaatii aika paljon aikaa. Kaikki, mikä voi lentää tai liikkua pitää ottaa pois, purimme juuri myös lasten trampoliinin. Tärkeintähän on se, että mikään kova esine ei pääse lentämään ikkunaan, koska jos talon pinta rikkoutuu, paine voi repiä katon irti ja se on se vaarallisin tilanne.

Mesiäislehdon mukaan alueella pitkään asuneet ovat kertoneet, etteivät koskaan ole nähneet ihmisten valmistautuvan hurrikaanin tulon varalta näin ajoissa. Minkäänlaista paniikkia ei kuitenkaan ole näkynyt, vaan kaikki ovat suhtautuneet rauhallisesti tilanteeseen.

”Kesti melkein tunnin löytää huoltoasema, jolta sai bensaa”

Hieman etelämpänä sijaitsevalla Boynton Beachin alueella asuva yrittäjä Pirjo Peteri puolestaan valmistautui Irman tuloon huoltamalla alueella asuvien, mutta toistaiseksi vielä kotimaassa kesän jäljiltä olevien suomalaisten asuntoja hurrikaaninkestävään kuntoon.

– Muutamat ovat soitelleet, koska ovat tietenkin huolissaan. Kaikille en ehdi erikseen soittamaan, mutta toivottavasti he ovat kuitenkin kuulolla, sillä kaikki on kunnossa ja hallinnassa. Ja vielä on pari päivää aikaa keskittyä tähän. Olen sanonut, että ilmoitan, jos jotain poikkeavaa tapahtuu. Huomenna on tarkoitus panna myös omaan kotiin suojat paikoilleen, Peteri kertoi.

Tiet ovat paikoin ruuhkautuneet pahasti, kun ihmiset pakenevat hurrikaani Irmaa Floridasta.

Peterillä ja hänen amerikkalaisella miehellään on myös toinen yritys, autovuokraamo. Mies oli parhaillaan siirtämässä autoja turvaan, jotta ne ovat tarpeeksi korkealla mahdollisten tulvien varalta. Mies on myös hoitanut veden ja ruokatarvikkeiden hankkimisen tulevan varalle.

Peterin mukaan hurrikaanin lähestyminen näkyy katukuvassa muun muassa bensa-asemilla yhä pidemmiksi venyvinä jonoina.

– Aamulla kesti melkein tunnin löytää huoltoasema, jolta sai bensaa. Jouduin jonottamaan puoli tuntia. Tällä hetkellä näyttää siltä, että monella bensa-asemalla on pumput kiinni, ja joistakin kaupoista loppunut jo vesi ja ruokatarvikkeetkin. Uutisista ajellessani kuulin myös, että generaattorit ovat monessa paikassa loppuneet.

Myrskyn reitti yhä epävarma

Myrskyn reitti on edelleen epävarma, ja tilanne elää koko ajan. Kuuma kysymys on se, iskeekö se Floridaan niemimaan itä- vai länsireunaa pitkin, vai kenties keskeltä. Myös viime vuonna Peteri miehineen valmistautui hurrikaanin tuloon, vaikka se sitten muuttikin reittiään viime hetkellä.

Pirjo Peteri miehineen valmistautui hurrikaanin tuloon myös viime vuonna, vaikka se sitten muuttikin reittiään viime hetkellä.

– Toivon, että tälläkin kertaa säästyttäisiin. Kun katsoo, mitä Texasissakin tapahtui, on aika surullista monelle täälläkin, jos näin käy. Mutta on vain seurattava uutisia ja mentävä niiden mukaan, hän pohtii.

– Tällä hetkellä ei kyllä uskoisi, että mitään myrskyä olisi tulossa. Juuri katselin tuota kaunista merta, joka on ihan tyyni ja sininen. Mutta joku sanoi, että jo iltapäivällä olisi tulossa sadetta, hän jatkaa.

Myös Miamista puolen tunnin ajomatkan päässä luoteeseen sijaitsevalla Pembroke Pinesin alueella asuva kiinteistönvälittäjä Kati, 42, kertoi hurrikaanivalmistelujen näkyvän katukuvassa.

– Eilen kaupungissa ruoka- ja vesihyllyt olivat tyhjinä, ja nyt kun vein lapsia kouluun, oli bensa-asemilla oli hirveät jonot. Kyllä sen näkee, että kaikki ovat ottaneet varoitukset tosissaan, kun verrataan vaikka viime vuoteen, jolloin oli vastaava tilanne. Monet ovat päättäneet lähteä pois. Etenkin isoilla valtateillä on hirveät jonot, kun porukka lähtee pohjoiseen päin, Kati sanoi.

Harvey säikäytti

Hän arveli, että Texasiin iskeneellä Harvey-myrskyllä on ollut vaikutusta, sillä se muistutti siitä, kuinka vaarallisia hirmumyrskyt pahimmillaan ovat. Myös Katin omalla asuinalueella ihmiset valmistautuivat asentamalla hurrikaanisuojia taloihin sekä hamstraamalla bensaa, ruokaa ja vettä.

Paikalliset hamstrasivat elintarvikkeita ja vettä Floridan Altamonte Springsissä keskiviikkona.

– Me opimme viime vuodesta. Olemme asuneet täällä kymmenen vuotta ja tämä on oikeastaan ensimmäinen iso hurrikaani, jonka kohtaamme. Meillä on jo vedet ja ruoat. Eilen illalla aloitettiin laittamaan paneeleita ikkunoihin ja tänään jatkuu, miehensä sekä 4- ja 8-vuotiaiden lastensa kanssa asuva Kati kertoi.

Alueen talot on rakennettu Katin mukaan hurrikaaninkestäviksi, mutta siitä huolimatta suojat on asennettava. Vaikka sisämaassa tilanne ei ole yhtä uhkaava kuin rannikolla, tuntuvat hurrikaanin vaikutukset sielläkin joka tapauksessa.

– Jos myrsky menee lännen puolelta, tuo se mukanaan enemmän ikäviä sateita ja tuulia. Ei voi kuin toivoa parasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?