IS yöpyi Donald Trumpin omistamassa kullanhohtoisessa kohuhotellissa.

Donald Trumpin ökyhotelli ajautui keskelle syytöskohuja – IS vietti yön kullanhohtoisessa Trump Internationalissa

Donald Trumpin yhtiöiden kruununjalokivi on Washingtonissa sijaitseva loistohotelli. Nyt siitä on tullut vaikuttajien uusi kohtauspaikka – ja presidentin esteellisyyssyytösten kiistakapula. IS vietti yön kullanhohtoisessa kohuhotellissa.


9.9.2017 15:08

– Ai, olette toimittajia? Mahtavaa, tervetuloa! Voitte ottaa kuvia, mutta vain matkapuhelimella. Ainoa rajoituksemme on, että ammattilaistason kameroita ei käytetä yleisissä tiloissa.

Washingtonin Trump International -hotellin vastaanottovirkailijan pirteä tervehdys on kaukana hotellin pääomistajan tyypillisestä suhtautumisesta toimittajiin. Kuvausrajoituksilla hotelli varjelee asiakkaidensa yksityisyyttä kuten mikä tahansa hotelli, mutta kun kyseessä on presidentti Donald Trump, rajoitukset voisivat olla tiukempiakin.

Katukuvassa hotelli erottuu lippujen ja torninsa ansiosta.

Hotelli sijaitsee pari korttelia Valkoisesta talosta lounaaseen, ja sen julkisuuskuva on jo vahvasti värittynyt. Sinne kirjautuvat ne, jotka haluavat Washingtonissa asioidessaan tai matkatessaan pysytellä kaltaistensa seurassa, bongailla nykypolitiikan merkkihenkilöitä tai pyrkiä kontaktiin heidän kanssaan.

Selvää on myös se, että jotkut vieraat tavoittelevat jalkaansa oven väliin Trumpin hallinnon vallan kabinetteihin. Hotellissa liikuskelee republikaanivaikuttajia ja siellä järjestetään Trumpin politiikkaa tukevien varainkeruutilaisuuksia. Jopa Trump itse läheisineen tai hänen hallintonsa korkeat edustajat ovat raporttien mukaan yleinen näky hotellin ravintoloissa tai aulabaarissa – ja se toimiikin ehkä suurimpana houkuttimena.

Vastareaktiona on käynyt niin, että hotellin toimintaa perataan mediassa tarkkaan läpi. Sen aiheuttamasta esteellisyysongelmasta on vireillä jopa oikeudenkäyntejä, ja Trumpin politiikkaa vastustavat kokoontuvat toisinaan rakennuksen ulkopuolelle. Siellä heidän mielenilmauksensa saa paremmin huomiota.

Erittäin liberaalina ja demokraattimyönteisenä tunnetussa Washingtonissa Trump Internationalista on tullut saareke, joka elää politiikasta ja muualta tulevista asiakkaista. Sen raportoitiin äskettäin lyöneen kaikki odotukset, kun se teki alkuvuonna voittoa vajaan kahden miljoonan euron edestä. Alun perin oli odotettu saman verran tappiota. Menestystä on pidetty merkkinä siitä, että yritys on onnistunut markkinoinnissaan, jota se on suoraan myöntänyt suuntaavansa republikaaniryhmittymille.

– Emme pysty määrittelemään, kuinka paljon bisnestä olemme tehneet politiikalla, emmekä myöskään sitä kuinka paljon olemme menettäneet, kommentoi hotellin myyntijohtaja Patricia Tang taannoin Washington Postille.

Timen haastattelema nimettömänä pysytellyt entinen Trumpin kampanjan neuvonantaja myönsi suoraan, että jos haluaa näkyä Washingtonissa, on hengailtava hotellin Benjamin Barissa eli Benjamin Franklinin mukaan nimetyssä aulabaarissa.

Hotellin aulasta on tullut näyttäytymis- ja neuvottelupaikka.

IS kirjautui hotelliin yhdeksi yöksi tätä artikkelia varten. Tarkoitus oli todeta itse, millainen tämä jopa ”Valkoisen talon sivukonttoriksi” ja ”rahavallan metaforaksi” nimetty paikka on. Samalla oli myös tilaisuus tutustua hotelliin, jonka Trump on luonut bisnesimperiuminsa yhdeksi keulakuvaksi, ja jota hän estoitta kehuu koko ajan.

Monet amerikkalaismediat ovat selvittäneet hotellin kytköksiä. Washington Post julkaisi elokuussa artikkelin, joka perustui osin siihen, että lehden toimittajat olivat viettäneet aikaa hotellissa jokaisena toukokuun päivänä ja havainnoineet liikkujia. Koska minkäänlaisia virallisia rekistereitä ei ole, jotkut tiedotusvälineet ovat pyrkineet selvittämään, onko hotellissa yöpymiseen käytetty julkista rahaa. Selvitykset ovat yhä kesken.

Trump International Hotel sijaitsee Yhdysvaltain pääkaupunkiin 1800-luvun lopulla valmistuneessa pääpostissa, joka on julkisivultaan torneineen komea historiallinen rakennus. Ennen Trumpia postitalo toimi pitkään liiketilana, jossa oli ravintoloita ja kauppoja.

– Se oli hieno, tunnelmallinen paviljonki, jossa minulla oli tapana käydä syömässä intialaisessa ravintolassa, kertoo IS:n hotellille kuljettanut taksikuski George.

Moni washingtonilainen on julkisesti surkutellut paikan muuttumista.

– Kukaan ei olisi osannut kuvitella, että Trump tekisi siitä joskus hotellin. Tai että hänestä tulisi sitten vielä presidentti, George nauraa.

Ovimies availee nykyään sivuovia, kun sisäänkäyntiä jouduttiin vaihtamaan.

Paviljongin liiketiloilla meni lopulta sen verran huonosti, että Trump pääsi iskemään väliin ja vuokraamaan rakennuksen Yhdysvaltain liittovaltiolta tiettävästi yli 200 000 euron kuukausivuokralla vuonna 2013. Trump Organisation upotti hotelliin rakentamiseen noin 200 miljoonaa euroa, ja sekä Trump itse että hänen tyttärensä Ivanka Trump osallistuivat sen suunnitteluun. Hotelli, jossa on 263 huonetta, avattiin näyttävin juhlallisuuksin lokakuussa 2016 vain hieman ennen Yhdysvaltain viime vuoden presidentinvaaleja.

Trumpin shokkivoiton jälkeen hotellin tilanne muuttui kertaheitolla radikaalisti, kun siitä tuli yksi presidentin esteellisyyssyytösten keskeisimmistä kiistakapuloista.

Trump International Hotel Washington D.C. sijaitsee Pennsylvania Avenuella vain muutaman korttelin päässä Valkoisesta talosta.

Trump ei ole luopunut yhtiöistään, ja vaikka hän on asettanut niiden johtoon poikansa, hän on edelleen omistaja. Viime kädessä hänen kukkaroonsa kolahtaa osa jokaisesta hotellissa kulutetusta dollarista. Kun hänen hotellinsa vielä sijaitsee vain muutaman korttelin päässä Valkoisesta talosta, on käynyt niin, että rahaa Trumpille syytävät niin hänen alaisensa, jotka hotellissa asioivat, kuin kaikki järjestöt, jotka järjestävät siellä tilaisuuksiaan. Presidentti nettoaa presidenttiydellään.

Parhaillaan kohutaan siitä, että Trumpin nimittämän korkeimman oikeuden tuomarin Neil Gorsuchin on määrä pitää puhe Trump Internationalissa järjestettävässä konservatiivien tilaisuudessa syyskuussa. Temppua on arvosteltu, koska syksyllä korkeimman oikeuden on määrä ratkaista Trumpin kohutun maahanmuuttokiellon kohtalo, ja periaatteessa joskus myös hotellia koskevat esteellisyysoikeusjutut saattavat päätyä korkeimman oikeuden pöydälle.

Trump-vettä on tarjolla ilmaiseksi esimerkiksi kuntosalillla.

Kiistellyin ongelma ovat ulkomaiset vieraat, kuten Romanian presidentti Klaus Iohannis, joka yöpyi hotellissa Valkoisen talon -vierailunsa yhteydessä kesäkuussa. Tai turkkilaisamerikkalaisia kauppasuhteita edistävät bisnesmiehet, joiden laskun maksoivat sponsorit. Tai Saudi-Arabian kustannuksella majoittuneet lobbarit.

Yhdysvaltain perustuslain pykälä nimittäin kieltää presidenttiä ottamasta vastaan lahjaa ulkomaan edustajalta. Hotelli on ilmoittanut lahjoittavansa kaikki tuotot ulkomaisista vieraista valtiovarainministeriölle, ja se vakuuttaa, että minkäänlaista markkinointia ei tehdä ulkomaiden suurlähetystöille. Silti eri kansalaisjärjestöt ovat haastaneet Trumpin oikeuteen. Niiden mielestä jo pelkkä maksun vastaanotto on laitonta.

Erikoista on sekin, että esimerkiksi Trumpin valtiovarainministerikseen valitsema miljonääripankkiiri Steve Mnuchin asui hotellissa omalla kustannuksellaan tammikuusta heinäkuuhun ja rahoitti näin pomoaan. Hotellissa on nähty usein presidentin entinen avustaja Corey Lewandowski, joka nykyisin on Trumpin uudelleenvalintaa tavoittelevan tukiryhmän palveluksessa. Tukiryhmä saa kerätä vaalirahaa rajoituksetta, mutta sillä ehdolla, että se ei koordinoi politiikkaa virallisen vaalikampanjan kanssa.

Hotellin aulasta on tullut näyttäytymis- ja neuvottelupaikka.

Päälle päin Trump International on täynnä säihkettä ja loistoa, joka sopii mihin tahansa viiden tähden hotelliin: kattokruunuja, marmoria, upottavia sohvia ja kokolattiamattoja, ylitsevuotavasti pokkuroivaa henkilökuntaa sliipatuissa asuissaan.

Erona moniin muihin hotelleihin silmiin pistää kaksi seikkaa: lasikattoista aulaa baarin yläpuolella hallitseva valtava Yhdysvaltain lippu sekä se, että trumpmaista kullan hohtoa on siroteltu joka puolelle pöydänjaloista ja kaiteista ulkona törröttäviin isoihin tuhkakuppeihin.

Jotta kenellekään ei jäisi epäselväksi, että on saavuttu Trumplandiaan, brändin nimi on painettu joka paikkaan. IS yöpyi edullisimman luokan huoneessa, josta löytyi liki kolmekymmentä eri esinettä, esitettä tai lappua, jotka huutavat pääomistajan nimeä. Muutkin hotelliketjut nimikoivat tuotteitaan, mutta eivät yhtä räikeän runsaasti. Trumpin kohdalla nimen viljely saattaa aiheuttaa myös hupaisia mielleyhtymiä. Kylppärin suuvesi ”Trump mouthwash” voidaan kääntää suomeksi myös ”suupesuksi” – ja sellaiseen olisi välillä aihetta karkeakielisellä presidentilläkin.

Brändin nimi on kirjailtu kaikkeen mahdolliseen.

Trumplandiassa kiiltää ja kimaltaa, mutta tarkempi tarkastelu osoittaa, että kaikki ei ole edes messinkiä. Pienissä yksityiskohdissa Trump International ei anna kovin ylellistä kuvaa, vaan esimerkiksi kullanväristä muovia on käytetty paljon ja kiskurihintaan minibaarissa myynnissä oleva viini ei ole erityisen laadukasta. Tuotteita kaupitellaan Trumpin nimellä ja kovalla hinnalla.

Toisaalta on todettava, että hotelli ei ole hinnoitellut sisäänpääsyään liian kalliiksi: perushuoneeseen pääsee suhteellisen siedettävällä summalla eikä se näin muodostu periaatteessa esteeksi kenellekään presidentin kannattajakuntaan kuuluvalle, joka on valmis satsaamaan yöpymiseensä.

Hotelliin saapuvalle saattaa olla houkuttimena samanhenkisten kanssa seurustelu, mutta asialla on kääntöpuolensa. Hotelli on nimittäin kohdannut ongelmia.

– Sisäänkäynti oli alun perin pääovella Pennsylvania Avenuella, mutta se jouduttiin muuttamaan sivuovelle, koska hotellin edessä oli niin usein mielenosoituksia, kertoo lähistöllä asuva opiskelija William.

Pääomistajan mieltymys kullankeltaiseen näkyy kaikessa hotellin sisustuksessa.

Roskiskin on kullanvärinen.

IS:n vierailun aikana mielenosoituksia ei näy, mutta talon edessä on pysyvästi mellakka-aitoja. Baarin terassi on edelleen Pennsylvania Avenuella, mutta William povaa sille lyhyttä elinkaarta. Aidan takana saattaa nimittäin koska tahansa kävellä joku keskisormi pystyssä.

– Kuljen siitä ohi joka päivä, eikä siellä istu koskaan ketään.

Trump International tarvitsee mellakka-aitojaan myös siksi, että isäntä piipahtaa tarkkailijoiden ja sosiaalisessa mediassa jaettujen kuvien mukaan toisinaan hotellilla. Salainen palvelu sulkee silloin katuja presidentin The Beast -auton kulkureitiltä.

Trump ei tiettävästi ole Washingtonissa käynyt Valkoisen talon ulkopuolella missään muussa kuin oman hotellinsa ravintolassa. IS:n vierailun aikaan Trump oli seuraamassa tuhotulvien pelastustöitä Texasissa.

Jotain hotellilla kuitenkin tapahtui, sillä alkuillasta paikalla pyöri nappikorvaisia miehiä salaisen palvelun tähtipinssi rinnassaan. Arvovieraat kulkevat hotellissa kuitenkin omia teitään, ja seurustelevat muilta vierailta eristetyissä kabineteissa.

Matkamuistoksi Trump-suklaata? Paketti pieniä kultaharkon muotoisia suklaatankoja maksaa minibaarissa 21 euroa.

Hotellin tiloissa voi nähdä läpileikkauksen Trumpin kannattajista. On republikaanin­punaisia kravatteja, sliipattuja pukuja ja naurunremakkaa. On bootseja, leveitä vyönsolkiä ja pönäköitä turisteja baseball-lippiksissään. Toisaalta on myös paljon aasialaisia liikemiehiä. Baarissa voi nauttia tuhansien dollarien samppanjaa ja kaviaaria tai tyytyä kymmenen dollarin pieneen oluttuoppiin. Jättitelevisioista katsotaan tietenkin konservatiivikanava Fox Newsia.

Kun on aika sanoa hyvästit Trumpin hotellille ja Trumplandialle ja suunnata lentokentälle, ovimies auttaa vielä laukkujen kanssa ja toivottelee hyvää matkaa.

– Muuten, nimeni on Lenny, kirjoita minusta kivasti.

Hetkinen. Mistä hän tiesi meidät toimittajiksi? Emme olleet sellaisiksi esittäytyneet kuin vastaanottovirkailijalle edellisenä päivänä.

Ehkä hotellin henkilökunnan keskuudessa oli sittenkin kulkenut sana, että paikalla on hieman epätyypillisempiä asiakkaita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?