Vuori Pohjois-Korean ydinkoealueen päällä uhkaa romahtaa – asiantuntija pelkää ympäristökatastrofia - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Vuori Pohjois-Korean ydinkoealueen päällä uhkaa romahtaa – asiantuntija pelkää ympäristökatastrofia

Pohjois-Korea teki sunnuntaina vetypommikokeen, jota kehuttiin maan valtion televisiossa täydelliseksi menestykseksi.

Julkaistu: 6.9.2017 10:53

Kiinalaisten asiantuntijoiden mukaan sunnuntainen ydinkoe on aiheuttanut testialueella jo maanvyörymiä, kertoo South China Morning Post.

Kiinalaislehti South China Morning Post kertoo, että Pohjois-Korean sunnuntaisella ydinkokeella voi olla lisää vaarallisia seurauksia. Lehti nimittäin kertoo, että kiinalaisasiantuntijat pelkäävät ydinkoealueella sijaitsevan vuoren romahtavan.

Yhdysvaltalaiset geologit arvioivat, että sunnuntainen vetypommikoe aiheutti testialueella 6,3 magnitudin maanjäristyksen. Kiinalaisten mukaan räjähdys aiheutti Punggye-rin alueella myös maanvyöryjä, jotka näkyivät satelliittikuvissa. He arvioivat, että viime sunnuntaina tehdyn ydinkokeen lisäksi vuoren alla on tehty myös ainakin viisi aiempaa ydinkoetta.

Kiinan omia ydinaseita tutkinut ja Kiinan ydinjärjestön johdossa oleva Wang Naiyan sanoo, että seuraava ydinkoe vuoren alla voi aiheuttaa ympäristökatastrofin, jos romahdukset jatkuvat ja luolastosta pääsee vapautumaan ja leviämään säteilyä.

– Jos vuori romahtaa ja reikä paljastuu, siitä voi seurata pahoja asioita, hän sanoo South China Morning Postille.

Hänen mukaansa Pohjois-Koreassa on hyvin vähän sellaisia vuoria, jotka ovat sopivia ydinkokeiden toteuttamiseen. Hän sanoo myös, että pystysuorien tunneleiden kaivaminen kokeita varten estäisi vuorten romahduksia vaakasuorassa kulkeviin tunneleihin verrattuna.

Pohjois-Korea ilmoitti sunnuntaina testanneensa vetypommia. Pohjois-Korean valtion television mukaan koe oli täydellinen menestys ja pommi voidaan ladata ohjuksen kärkeen.

Ydinkoe on tuomittu laajalti kansainvälisesti. Jopa Pohjois-Koreaa perinteisesti tukenut Kiina on tuominnut ydinkokeen jyrkästi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?