11 bussia täynnä Isis-taistelijoita ja heidän perheenjäseniään seisoo keskellä aavikkoa Syyriassa tukahduttavassa kuumuudessa. Jos busseja lähestyy ajoneuvo Isisin alueelta, se pommitetaan. Jos busseissa olijat poistuvat liian kauas vaikka vain tarpeilleen, heidät pommitetaan kuoliaaksi.
Useita päiviä jatkunut pattitilanne itäisessä Syyriassa on saavuttamassa jo irvokkaita piirteitä. Sen katsotaan symboloivan hyvin myös Isisin ahdinkoa taistelukentällä ja yleisemminkin Syyriassa ja Irakissa.
Isis-taistelijoita ja heidän perheitään kuljettaneet bussit lähtivät liikkeelle Qarasta läheltä Libanonin rajaa maanantaina 28. elokuuta.
Yhdysvallat kertoo tuhonneensa jo ainakin 40 ajoneuvoa, jotka ovat yrittäneet lähestyä bussisaattuetta. Vielä enemmän on kuollut Isis-taistelijoita, joita on saatettu pommittaa jopa yksitellen yläpuolella kiertelevistä amerikkalaishävittäjistä.
– Jos he jatkavat resurssiensa tuhlaamista ja yrittävät paikalle, me jatkamme iskuja, kertoi Yhdysvaltain joukkojen edustaja, eversti Ryan Dillon Bagdadista New York Timesille viime viikolla.
– Jos (busseissa olijat) yrittävät paeta jalkaisin tai mennä helpotukselle, jos he poistuvat riittävän kauas, jotta voimme iskeä, me teemme sen, Dillon kuvaili tilannetta tiistaina Foreign Policy -lehdelle.
Foreign Policyn amerikkalaislähteistä saaman tuoreen tiedon mukaan tunnelma on kiristynyt äärimmilleen bussien sisällä, jossa tiedustelu on havainnut Isis-taistelijoiden yltyneen jo nyrkkitappeluihin keskenään.
Isis-taistelijoiden kasvoilta paistoi tyytyväisyys. Sittemmin hymyt ovat hyytyneet ja bussien matkustajien välille on kerrottu syntyneen nyrkkitappeluita.
Kiista sopimuksesta Isisin kanssa
Tilanne sai alkunsa viime viikon maanantaina, jolloin alun perin yhteensä 17 bussin saattue starttasi matkaan Libanonin ja Syyrian rajan lähellä sijaitsevasta Qarasta. Kyydissä oli 308 Isis-taistelijaa ja 330 heidän perheenjäsentään.
Isis-taistelijat olivat tehneet Syyrian hallinnon ja sitä tukevan libanonilaisjärjestö Hizbollahin kanssa sopimuksen antautumisesta sekä yhdeksän libanonilaissotilaan ruumiin luovuttamisesta. Vaihtokauppana he saivat lupauksen kyydistä kohti Albu Kamalin kaupunkia lähellä Irakin rajaa. Albu Kamal ja sitä ympäröivä laaja raja-alue on yhä Isisin hallinnassa.
Ongelmana oli se, että Yhdysvallat ja Irak eivät hyväksyneet sopimusta, minkä ne myös ilmoittivat Syyrialle ja sitä tukevalle Venäjälle. Syyria on aiemminkin tehnyt vastaavia sopimuksia Isisin kanssa, mutta Yhdysvaltain mielestä sellaisilla vain ”potkitaan tölkkiä katua alaspäin” eli siirrretään Isis-taistelijat toisten ongelmaksi, eli tässä tapauksessa uhkaamaan Irakia.
– Emme salli tämän terroristisaattueen lähestyvän Irakin rajaa, twiittasi Yhdysvaltoja Isisin vastaisessa liittoumassa edustava lähettiläs Brett McGurk viime viikolla.
Amerikkalaiskoneet pysäyttivät bussisaattueen tuhoamalla sillan ja tien sen edessä. Kuusi bussia kääntyi takaisin Syyrian hallinnon alueelle, 11 jäi aavikolle paikkaan, jonka kerrotaan sijaitsevan Albu Kamalista luoteeseen.
”Naiset ja lapset kärsivät”
Pattitilanteen ainoa ratkaisu Yhdysvaltain mielestä olisi bussien kääntyminen ympäri ja palaaminen Syyrian hallinnon alueelle. Sitä Isis-taistelijat eivät toistaiseksi ole halunneet tehdä, ja myös Syyria on ollut vastahakoinen.
– Syyrian hallinto sallii naisten ja lasten kärsimyksen aavikolla. Tilanne on täysin heidän syytään, kommentoi liittouman joukkoja Irakissa ja Syyriassa komentaja kenraali Stephen Townsend sunnuntaina.
Yhdysvallat syyttää bussien siviilien ahdingosta Syyriaa.
Bussit ovat saaneet huoltotarvikkeita Syyrian hallinnon alueelta viimeksi tiistaina. Epäselvää kuitenkin on, kuinka paljon busseja ja samalla niiden sisälle helpotusta tuovaa ilmastointia voidaan pitää käynnissä.
Tilanteesta on myös vaikea saada puolueetonta tietoa. Joidenkin paikallisten lähteiden mukaan lukuisia Isis-taistelijoita olisi onnistunut livahtamaan busseista ohi amerikkalaiskoneiden tarkkailulaitteiden silmien ja saapuneen Irakin puolelle valmiina jatkamaan taisteluaan siellä.