Meksiko tuomitsee Trumpin päätöksen lakkauttaa Unelmoijat-suojeluohjelma - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Meksiko tuomitsee Trumpin päätöksen lakkauttaa Unelmoijat-suojeluohjelma

Presidentti Enrique Pena Nieton mukaan maa vaatii Yhdysvalloilta nopean ja pysyvän ratkaisun.

Presidentti Enrique Pena Nieto vieraili Kiinassa 5. syyskuuta 2017.­

6.9.2017 2:04

Meksiko tuomitsee Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin päätöksen lakkauttaa Unelmoijat-nimellä tunnettu suojeluohjelma, joka salli liki miljoonan lapsena laittomasti Yhdysvaltoihin tulleen siirtolaisen jäädä maahan. Meksikon presidentti Enrique Pena Nieto sanoi tviitissään syvästi pahoittelevansa Trumpin päätöstä. Hänen mukaansa Meksikon hallitus vaatii Yhdysvaltain viranomaisilta nopeaa ja pysyvää ratkaisua, joka antaa laillisen varmuuden ohjelman piirissä oleville ihmisille.

Meksikon ulkoministeriön mukaan myös DACA-nimellä tunnetussa suojeluohjelmassa on 625 000 meksikolaista. Meksikon presidentin mukaan nämä ihmiset otetaan avosylin vastaan, jos heidät karkotetaan takaisin synnyinmaahansa.

Meksikon varaoikeusministeri Carlos Sada sanoi tiedotustilaisuudessa, että Meksikolla on moraalisesti välttämätöntä lobata Trumpin hallintoa nopeasti ratkaisemaan lain harmaa alue.

Uskontokunnilta tyly tuomio Trumpin päätökselle

Trumpin päätös lopettaa Unelmoijat-suojeluohjelma saa laajaa kritiikkiä myös eri uskontokunnista ympäri Yhdysvaltoja. Asiasta kertoo Washington Post.

Katolisen kirkon kirkolliskokous linjaa tiedotteessa, että päätöstä ei voi hyväksyä. Katolisen kirkon mukaan Trumpin päätös "ei edusta sitä, mitä olemme amerikkalaisina". Katolisen kirkon siteet suojeluohjelmaan ovat tiiviit, sillä Yhdysvalloissa yksi neljästä katolisen kirkon jäsenestä on syntynyt ulkomailla.

Metodistikirkko kutsuu puolestaan Trumpin päätöstä omantunnon ja moraalin vastaiseksi. Myös osa Trumpia perinteisesti tukeneista evankelistoista on kritisoinut päätöstä.

Suojeluohjelma on Obaman luomus

DACA-nimellä tunnettu ohjelma on Trumpin edeltäjä Barack Obaman luomus. Suojeluohjelmassa mukana olevia ei ole voinut karkottaa. Ohjelman piiriin ovat päässeet alle 16-vuotiaana Yhdysvaltoihin tulleet siirtolaisten lapset, joilla ei ole rikosrekisteriä.

Obama käynnisti ohjelman viisi vuotta sitten, jotta paperittomien siirtolaisten lapset voisivat opiskella ja työskennellä maassa laillisesti ja ilman pelkoa karkotuksesta. Ohjelman avulla haluttiin estää lasten syrjäytyminen ja päätyminen esimerkiksi rikoksen poluille.

Ohjelman piirissä olevien kaksivuotisia oleskelulupia ei peruta heti, mutta niitä ei enää uusita niiden umpeutuessa. Seuraavan puolen vuoden aikana kenenkään oleskelulupaa ei kuitenkaan peruta.

Jos Yhdysvaltain kongressi ei seuraavan puolen vuoden aikana luo uutta lakia turvaamaan noin 800 000:n DACA-ohjelmassa mukana olleen asemaa, ovat he oleskelulupansa päättymisen jälkeen maassa laittomasti ja heidät voidaan karkottaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?