Trumpilta odotetaan kautensa ”julminta” päätöstä – jopa Obama saattaa käynnistää hyökkäyksen seuraajaansa vastaan

Presidentti Donald Trumpilta odotetaan tänään päätöstä, jota on etukäteen kuvattu hänen ”julmimmakseen”.

5.9.2017 13:54

Kyse ei ole maahanmuuttokiellosta eikä hyökkäyksestä Pohjois-Koreaa vastaan vaan niin sanottujen ”unelmoijien” armahdusohjelman lopettamisesta.

Dreamers-nimellä kutsutaan niitä noin 800 000 lapsena siirtolaisvanhempien mukana Yhdysvaltoihin laittomasti tullutta, jotka Barack Obaman kaudella välttyivät karkotukselta. Unelmoijat saivat käytännössä kahden vuoden välein uusittavan oleskeluluvan, jos heillä ei ollut rikosrekisteriä. Nyt Trump aikoo lopettaa tämän DACA-nimellä tunnetun ohjelman, jolloin nämä aikuistuneet ja osaksi amerikkalaista yhteiskuntaa sulautuneet ihmiset saatetaan jopa palauttaa alkuperäisiin kotimaihinsa, joita he eivät muista eivätkä tunne.

Trump on luvannut päätöksen unelmoijien kohtalosta tänään. Käytännössä ilmoituksen saattaa tehdä oikeusministeriö.

Trump on viivytellyt päätöksen kanssa, ja hänen on sanottu jopa empivän sitä. Politico- ja New York Times -lehtien mukaan Trump aikoo kuitenkin tiistaina päättää epävarmuuden ja julkistaa kantansa. Hänen uskotaan antavan kongressille puoli vuotta aikaa hoitaa asia lainsäädäntöteitse ja löytää jonkinlainen kompromissi. Sellaisen läpisaaminen vaikuttaa kuitenkin hyvin epätodennäköiseltä, koska päätöstä ei ole saatu aikaan riitaisessa kongressissa aiemminkaan.

Käytännössä unelmoijat joutuisivat Trumpin päätöksen myötä saman tien kohtaamaan valtavan epävarmuuden, kun heiltä uhkaisi mennä mahdollisuus opiskella ja tehdä töitä laillisesti. Äärimmillään he voisivat tulevaisuudessa joutua pakkopalautetuiksi maahan, jonka kieltä he eivät enää osaa.

New Yorkissa osoitettiin mieltä Dacan puolesta viime viikolla.

Trumpin ennakoitu päätös on kohdannut jo valtavasti kritiikkiä.

– Jos Trump päättää lopettaa DACAn, kyseessä on yksi rumimmista ja julmimmista päätöksistä, joita kukaan presidentti on tehnyt modernina aikana, twiittasi demokraattisenaattori Bernie Sanders.

If Trump decides to end DACA, it will be one of the ugliest and cruelest decisions ever made by a president in our modern history. https://t.co/EXfRAy5azO— Bernie Sanders (@SenSanders) 4. syyskuuta 2017

Mikäli twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

Myös monet republikaanit kuten edustajainhuoneen puhemies Paul Ryan vastustavat DACAn lopettamista. Asia on kipeä erityisesti siksi, että karkotusuhan alle joutuneet eivät itse ole tehneet käytännössä mitään.

– Me amerikkalaiset emme pidä lapsia vastuullisina heidän vanhempiensa teoista, kommentoi republikaanisenaattori James Lankford.

Obamalla sormi julkaisunäppäimellä

Myös liike-elämä vastustaa voimakkaasti unelmoijien unelmien päättämistä. Facebookin perustaja Mark Zuckerberg päivitti profiilikuvaansa testin ”#Täällä jäädäkseen – tuen DACAa.” Applen johtaja Tim Cook ilmaisi sympatiansa 250 yhtiössä työskentelevää unelmoijaa kohtaan.

Trump saattaa saada vastaansa myös presidentillistä vihaa, sillä hänen edeltäjänsä ja DACAn isä Barack Obama suunnittelee Politicon mukaan suunsa avaamista ensi kertaa Trumpia vastaan.

Barack Obaman kerrotaan vastustavan voimakkaasti Trumpin päätöstä.

Yhdysvaltain presidenttien ei ole ollut tapana arvostella seuraajiaan presidenttikautensa jälkeen. Obama ilmaisi kuitenkin virkakautensa viimeisessä lehdistötilaisuudessa tammikuussa, että hän olisi pakotettu toimimaan joissakin harvoissa tapauksissa, jotka sotisivat merkittävästi hänen arvojaan ja moraaliaan vastaan. Erääksi sellaiseksi hän nimesi ”yritykset pidättää ja lähettää muualle lapsia, jotka ovat kasvaneet täällä ja ovat käytännössä amerikkalaisia lapsia ja rakastavat maata”.

Politicon mukaan Obamalla on jo aiheesta valmiina Facebook-päivitys, jonka hän aikoo tarvittaessa jakaa myös Twitterissä, jossa hänellä on mammuttimaiset 94,4 miljoonaa seuraajaa.

Obamasta on toivottu Trumpia vastustavan opposition johtohahmoa, mutta toistaiseksi hän on pysytellyt visusti syrjässä. Tähän voi tulla muutos, jos hän ryhtyy julkisesti arvostelemaan nykypresidenttiä.

Mikäli grafiikka ei näy, katso se tästä.

”Unelmoijien” puolesta mieltään osoittavat kokoontuivat maanantaina Floridan Palm Beachissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?