”Laukaisu, kuten useat alukset sitä todistivat etäältä mereltä käsin, ei ole helposti kuvailtavissa. Kirkkaan valon saattelemana lämpöaalto tuntui välittömästi 50–55 kilometrin päässä. Valtava tulipallo ilmestyi horisonttiin kuin puoliksi noussut aurinko. Se laajeni nopeasti hetkellisen leijunta-ajan jälkeen”.
Näin Yhdysvaltain armeijan sotilasraportti kertoo Operaatio Ivyn historiasta. Kyseessä oli maailman ensimmäinen onnistuneesti laukaistu vetypommi.
Ivy Mikena tunnettu valtava pommi räjäytettiin Eniwetok Atollilla Marshallinsaarilla 1. marraskuuta vuonna 1952 varhain aamulla kello 07.15. Pommi painoi peräti 82 tonnia, joten se ei varsinaisesti ollut lastattavissa esimerkiksi ohjukseen. Se räjäytettiin aluksesta käsin noin 50 kilometrin päästä.
Time uutisoi ydinkokeen julkistamisen jälkeen, että ”ydinaseiden voima ja kauhu ovat saavuttaneet uuden ulottuvuuden. Ensimmäinen täysi vety-räjähdys (Operaatio Ivy) muutti Elugelabin hiekkasärkän Keski-Tyynellämerellä merenalaiseksi kraatteriksi”. Kokeesta ja sen onnistumisesta kerrottiin aprillipäivänä vuonna 1954.
Pommin tuhovoima oli suunnaton, peräti 10,4 megatonnia. Tulipallo oli halkaisijaltaan yli viisi kilometriä ja sienipilvi yli 16 kilometriä. Timen mukaan kohteena olleesta saaresta jäi jäljelle pelkkä kraatteri, jonka halkaisija oli kaksi kilometriä ja syvyys lähes 200 metriä.
Ihmiskunnan tuhoisin ase
Vetypommi on yhä ylivoimaisesti tuhoisin ihmisen kehittämistä aseista. Toisin kuin fissioon perustuvassa atomipommissa, vetypommissa tuhovoima perustuu fuusioon. Vetypommia ei ole koskaan käytetty sotatoimissa. Japaniin vuonna 1945 tiputetut pommit olivat molemmat atomipommeja.
Vetypommien kauhu on ollut jälleen otsikoissa, kun Pohjois-Korea teki sunnuntaina kuudennen ja ylivoimaisesti voimakkaimman ydinkokeensa. Maa itse ilmoitti, että kyseessä oli täydellisesti onnistunut vetypommin räjäytys. Pohjois-Korean mukaan pommi pystytään yhdistämään mannertenvälisiin ohjuksiin.
Vetypommiby PetriParkkinenon Sketchfab
Yllä oleva grafiikka esittää vetypommin toimintaperiaatteen.
Pohjois-Koreassa havaittu 6,3 magnitudin maanjäristys viittaa siihen, että kyseessä saattoi todella olla vetypommi. Asiasta ei kuitenkaan vielä ole varsinaisia todisteita. Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijaupseeri kapteeni Juha Kukkola kertoi olevansa ainakin toistaiseksi skeptinen.
– Pommin tuhovoimaa voi lisätä muillakin keinoilla, hän totesi Ilta-Sanomille sunnuntaina.
Kansainvälinen yhteisö on tuominnut jyrkästi Pohjois-Korean ydinkokeen. Erityisesti Yhdysvallat liittolaisineen vaatii ankaria toimenpiteitä. Pääset lukemaan IS:n analyysin mahdollisista seurauksista tästä linkistä.