Kymmenvuotiaat pojat kiduttivat ja veivät sitten pikkuisen Jamesin junaraiteille – julmalle teolle ei koskaan saatu selitystä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kymmenvuotiaat pojat kiduttivat ja veivät sitten pikkuisen Jamesin junaraiteille – julmalle teolle ei koskaan saatu selitystä

Moni lasten tekemä veriteko on järkyttänyt maailmaa niin paljon, että niistä on tehty myöhemmin fiktiivisiä elokuvia.

3.9.2017 17:00

Henkirikokset ovat aina järkyttäviä tekoja. Kun niiden takaa paljastuu viattomana pidetty lapsi, tekoja on vielä vaikeampi ymmärtää. Moni lasten tekemä veriteko on järkyttänyt maailmaa niin paljon, että niistä on tehty fiktiivisiä elokuvia.

Australialaiset Gabrielle O’Reilly ja Liz Frame ovat keränneet kirjaansa Deadly Games – Kids Who Kill Kids 40 ympäri maailmaa sattunutta tapausta, jossa lapset ovat tehneet surmia. Ilta-Sanomat esittelee kuusi karmivaa tapausta.

1. Jon Venables ja Robert Thompson

Jon Venables ja Robert Thompson olivat tekohetkellä vain 10-vuotiaita. Nykyään he ovat jo aikuisia miehiä.

Britanniaa järkytti vuonna 1993 vain 2-vuotiaan James Bulgerin surma. 10-vuotiaat Jon Venables ja Robert Thompson surmasivat Jamesin houkuteltuaan tämän mukaansa liverpoolilaisesta ostoskeskuksesta.

Ostoskeskuksen valvontakamerat tallensivat videolle, kun 10-vuotiaat Jon Venables ja Robert Thompson veivät äitinsä kanssa ostoksilla olleen 2-vuotiaan Jamesin.

10-vuotiaat koulupojat veivät äitinsä kanssa ostoksilla olleen taaperon mukaansa, veivät tämän junaradan varteen, kiduttivat poikaa säälimättä ja lopulta pistivät Jamesin junaraiteelle makaamaan. Venables ja Thompson eivät pystyneet antamaan teolleen minkäänlaista järjellistä selitystä. Thompson ja Venables tuomittiin 15 vuodeksi vankeuteen vuonna 1993. Poikien tuomio lyheni lopulta kahdeksaksi vuodeksi ja he saivat vapauduttuaan uudet henkilöllisyydet.

2-vuotias James Bulger joutui raa’an veriteon uhriksi, kun hänen äitinsä päästi vain hetkeksi pojan kädestä ottaakseen lompakon laukustaan.

Vanhemmat joutuivat hautaamaan vain 2-vuotiaan poikansa julman rikoksen jälkeen.

2. Kylpyammetytöt

Kanadalaisia teinityttöjä ”Sandra” ja ”Beth” Andersenia alettiin äitinsä surman jälkeen kutsua ”kylpyammetytöiksi”. Siskokset suunnittelivat ja toteuttivat alkoholistiäitinsä surman hukuttamalla tämän ammeeseen. Rikoksen aikaan 15- ja 16-vuotiaat tytöt juottivat äitinsä humalaan ja syöttivät tälle kodeiinia ennen hukuttamista. He suunnittelivat veriteon tarkkaan: suunnitelmaan kuului alibi ravintolassa syömisestä surman jälkeen ja tekokyyneleillä ryyditetty hätäpuhelu, kuvailee The Toronto Star.

Teini-ikäisten siskosten äidinsurmasta kertovat Perfect Sisters -elokuva ei ole saanut kovinkaan mairittelevia arvosteluja.

Sisarukset tuomittiin vuonna 2003 10 vuoden vankeuteen. Vuonna 2014 sisarusten tarinasta tehtiin kauhutrillerielokuva Perfect Sisters. Elokuva perustuu oikeudenkäyntiä tiiviisti seuranneen kanadalaistoimittajan kirjaan The Class project: How to Kill a Mother.

3. Daniel Bartlam

15-vuotias brittipoika Daniel Bartlam tappoi nukkuvan äitinsä julmasti keväällä 2011. Hän kertoi kopioineen surmatavan Coronation street -televisiosarjasta. Teinipoika hiipi yhdeltä yöllä nukkuvan äitinsä huoneeseen ja hakkasi tätä päähän vasaralla seitsemän kertaa. Sitten hän kääri äitinsä ruumiin paperiin ja sytytti tuleen. Samalla hän jätti toisen vasaran tapahtumapaikalle. Poliisille Bartlam kertoi, että tuntematon mies oli tunkeutunut heidän kotiinsa ja murhannut hänen äitinsä. Äiti paloi niin pahoin, ettei häntä voitu tunnistaa kuin hampaista. Oikeudessa Bartlam myönsi tappaneensa äitinsä. Tuomioistuin totesi Bartlamin syylliseksi murhaan ja tuomitsi tämän vankeuteen 16 vuodeksi.

4. Mary Bell

Mary Bell oli vain 11-vuotias, kun hänet tuomittiin kolme- ja neljävuotiaiden poikien taposta vuonna 1968. Pienemmän pojan hän tappoi kuristamalla. Telegraphin mukaan Bellin paluu arkeen vankilasta vapauteen ei sujunut ongelmitta. Vain kaksi viikkoa vapautumisen jälkeen lehdistö julkaisi uusia kuvia hänestä ja tietoja siitä, missä hän liikkui. Bell ajautui pian huume- ja alkoholiriippuvuuteen.

Mary Bell tuomittiin vain 11-vuotiaana 3- ja 4-vuotiaiden poikien surmasta.

Nykyään Bell on keski-ikäinen ja hänellä on oma vuonna 1984 syntynyt tytär. Bell on kertonut ystävilleen, että on vapauduttuaan ollut hetkittäin onnellinen, mutta osa hänestä ei koskaan pääse sopuun menneisyyden kanssa.

– Olen syyllisyyden ja katumuksen vankina, hän on sanonut kerran.

Mielenosoittajat kritisoivat Mary Bellin elämästä kirjoitetun kirjan myyntiä vastaan.

5. Pauline Parker ja Juliet Hulme

Parhaat ystävättäret Pauline Parker ja Juliet Hulme tappoivat yhteistuumin Parkerin äidin vuoden 1954 elokuussa juotuaan iltapäiväteetä aurinkoisessa puistossa Uuden-Seelannin Christchurchissa, kuvailee New York Times. Tytöt alkoivat juonia Parkerin äidin surmaa hänen uhattuaan erottaa ystävättäret toisistaan. Tyttöjen välille on kerrottu muodostuneen pakkomielteinen suhde, jonka seurauksena he menettivät totaalisesti kontrollin. Tytöt tuomittiin viideksi ja puoleksi vuodeksi vankilaan ja vapautettiin sillä ehdolla, etteivät he enää koskaan tapaa toisiaan.

 

Peter Jackson ohjasi vuonna 1994 Uutta Seelantia aikanaan järkyttäneestä tapauksesta elokuvan Taivaalliset olennot (Heavenly Creatures), jonka toista pääosaa tähditti nuori Kate Winslet.

6. David Brom

16-vuotias David Brom tappoi kirveellä keskellä yötä vanhempansa, veljensä ja siskonsa vuonna 1988, uutisoi New York Times tuoreeltaan. Perheen ruumiit löytyivät yöpuvuissa kotoaan Rochesterin kaupungissa Yhdysvaltain Minnesotassa. Jokaista oli lyöty useita kertoja kirveellä. Verinen kirves löytyi kodin kellarista. Brom oli kertonut ystävälleen aiemmin koulussa, että aikoi tappaa vanhempansa samana yönä. Bromin koulukaverit ihmettelivät, miksi kympin poika, joka tykkäsi runoista ja vitseistä saattoi tehdä jotain näin karmivaa, Chicago Tribune kertoi.

Peter Jackson ohjasi vuonna 1994 elokuvan Taivaalliset olennot, joka perustui 40 vuotta sitten Uudessa-Seelannissa sattuneeseen rikokseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?