Tuoko Yhdysvallat taas ydinaseensa Korean niemimaalle? Suomalaistutkija: ”Ei teknisesti välttämätöntä” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tuoko Yhdysvallat taas ydinaseensa Korean niemimaalle? Suomalaistutkija: ”Ei teknisesti välttämätöntä”

Etelä-Korea vaatii, että Pohjois-Korea saa kovan rangaistuksen ydinkokeestaan.

3.9.2017 16:11

Pohjois-Korea teki sunnuntaina kuudennen ja ylivoimaisesti voimakkaimman ydinkokeensa. Maan valtiollisessa televisiossa ilmoitettiin, että testi onnistui täydellisesti ja että pommi on mahdollista asentaa pitkänmatkan ohjuksiin. Kyseessä oli Japanin mukaan mahdollisesti vetypommi.

Kansainvälinen yhteisö tuomitsi Pohjois-Korean testin jyrkästi. Myös sen uhitteluun maltillisemmin suhtautuneet Kiina ja Venäjä.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump twiittasi sunnuntaina, että Pohjois-Korea on roistovaltio, josta on tullu vakava uhka. Nyt maailma odottaa, miten Yhdysvallat reagoi asiaan.

  • Videolla: Donald Trump twiittasi tilanteesta kovasanaisesti sunnuntaina.

Etelä-Korea vaatii, että ”Pohjois-Korea eristetään täysin” uusien vahvojen pakotteiden avulla. Maan presidentin Moon Jae-inin turvallisuusneuvonantaja sanoi tiedotustilaisuudessa sunnuntaina, että Etelä-Korea tulee neuvottelemaan ”Yhdysvaltain asevoimien voimakkaimpien strategisten vahvuuksien käyttöön ottamisesta”.

Lausunnon on tulkittu viittaavan mahdollisesti ydinaseisiin. Yhdysvallat veti ydinaseensa pois Korean niemimaalta vuonna 1991. Etelä-Korean ja Yhdysvaltain korkeat sotilasviranomaiset ovat keskustelleet Pohjois-Korean uhasta ja ovat päättäneet vastata myös sotilaallisesti.

Eteläkorealainen uutistoimisto Yonhap kertoo, että Yhdysvaltain puolustushaarakomentajien neuvoston puheenjohtaja kenraali Joseph Dunford keskusteli Etelä-Korean kollegansa kenraali Jeong Kyeong-doon kanssa ja osapuolet painottivat ”tehokkaiden sotilaallisten vastausten” merkitystä.

Asiantuntija: Yhdysvallat toimittaa aseita

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola ei usko, että sotilaallinen vastaus tarkoittaa suoraa iskua. Hän sanoo, että Etelä-Korean mainitsemat Yhdysvaltain voimakkaimmat strategiset vahvuudet saattavat tarkoittaa myös ydinaseita.

– Pelote täytyy olla olemassa, mutta se, sijaitsevatko aseet Koreassa, se ei ole välttämättä teknisesti välttämätöntä.

Ennen kaikkea sotilaallinen vastaus tarkoittanee Aaltolan mukaan sitä, että Yhdysvallat toimittaa voimakkaimpia konventionaalisia asejärjestelmiään Etelä-Koreaan ja Japaniin.

– Yhdysvalloilla on asejärjestelmiä, joita se ei ole alueelle vielä vienyt. Strategista arsenaalia ja ohjustorjuntajärjestelmiä. Ne ovat vastauksia, jotka olisivat joka tapauksessa tapahtuneet.

Sotilaallisten ratkaisujen lisäksi Pohjois-Koreaa tullaan kuristamaan uusilla talouspakotteilla. Aaltolan mukaan Yhdysvaltain syyttävä sormi tulee osoittamaan erityisesti Kiinan suuntaan.

– Yksi syy miksi Kiinalle ei ole lätkäisty talouspakotteita on se, että on arveltu, että Kiina tekee asioita Pohjois-Korean painostamiseksi. Paine Kiinaakin kohtaan tulee kasvamaan, Aaltola sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?