IS-analyysi: Korean niemimaan 5 peluria – ja mihin ne toimillaan pyrkivät - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

IS-analyysi: Korean niemimaan 5 peluria – ja mihin ne toimillaan pyrkivät

Pohjois-Korea: Korean niemimaan tilanne menee jatkuvasti huonompaan suuntaan. Alueella on monta peluria, joilla on kaikilla oma agendansa ja näkökulmansa asiaan.

Pohjois-Korean hallinto uskoo, että ydinaseet ja niiden pelote ovat ainoa keino taata, ettei Kimien dynastiaa syrjäytetä.­

3.9.2017 13:29

Pohjois-Korean tilanne on yksi maailman huolestuttavimmista, kuumottavimmista, räjähdysherkimmistä kriiseistä. Uudet provokaatiot, uhkaukset ja kannanotot tuntuvat olevan viikoittaisia, ellei jopa päivittäisiä.

Kehitys sai taas uuden synkän suunnan, kun Pohjois-Korea ilmoitti tehneensä sunnuntaina onnistuneen ydinkokeen vetypommilla.

Aiemmin maa vastasi Yhdysvaltain sotaharjoituksiin Etelä-Korean ja Japanin kanssa laukaisemalla keskipitkän matkan ballistisen Hwasong-12 -ohjuksen Japanin yli Tyyneenmereen. Yhdysvallat, Etelä-Korea ja Japani reagoivat järjestämällä lisäharjoituksia ja vaatimalla uusia talouspakotteita Pohjois-Koreaa vastaan.

Apache-helikoptereita Etelä-Korean ja Yhdysvaltain sotaharjoituksessa Pyeongtaekissa, Soulin lounaispuolella.­

Kiina ja Venäjä ovat kehottaneet ”kaikkia osapuolia” malttiin ja vaatineet diplomaattista ratkaisua neuvotteluteitse. Maat ovat myös muistuttaneet, että tilanne on myös Yhdysvaltain ja sen armeijan syytä.

IS analysoi Pohjois-Korean kriisin tärkeimpien osapuolien motiivit vaarallisessa tilanteessa.

Pohjois-Korea

Pohjois-Korean valtaeliitille kyseessä on selviytymistaistelu. Maan hallinto uskoo, että ydinaseet ja niiden pelote ovat ainoa keino taata, ettei Kimien dynastiaa syrjäytetä. Siksi maalla on valtava hinku hankkia ydinase, jolla pystyisi iskemään manner-Yhdysvaltoihin saakka.

Japanilaiskouluissa harjoiteltiin suojautumista Pohjois-Korean mahdollista ohjusiskua vastaan.­

Maan ylin johtaja Kim Jong-un pelkää, että hänet syöstään Yhdysvaltain johtaman sotilasoperaation jälkeen vallasta samalla tavoin kuin Irakin Saddam Hussein tai Libyan Muammar Gaddafi. Mitkään lupaukset tai vakuuttelut eivät kääntäisi nuoren johtajan päätä.

Pohjois-Korea on esittänyt kovasanaisia uhkauksia ja pullistellut jopa ydiniskukyvyllään. Se on uhannut suoraan muun muassa Yhdysvaltain Guamin sotilastukikohtaa, joka on Yhdysvaltain hallinnoimista alueista lähimpänä Pohjois-Koreaa.

Pohjoiskorealaiset seuraamassa uutislähetystä maan tekemästä ohjuskokeesta Pyongyangissa 30. elokuuta.­

Maa on vaatinut, että siihen kohdistetut talouspakotteet puretaan ja että Yhdysvallat liittolaisineen lopettaa ”aggressiivisen” toimintansa alueella. Pohjois-Korea tarkoittaa muun muassa sotaharjoituksia ja sitä, että Yhdysvallat on tuonut sotilaskalustoaan Etelä-Koreaan.

Yhdysvallat

Yhdysvallat on ehdoton Pohjois-Korean ydinohjelman suhteen. Amerikkalaisilla on aito pelko, että Pohjois-Korea onnistuu hankkimaan Yhdysvaltoihin yltävän ydinaseen. Yhdysvallat vaatii, että Pohjois-Korea luopuu ydinohjelmastaan.

Yhdysvallat vaatii myös, että Pohjois-Korea lopettaa kaikki provokaatiot ja sotilaalliset uhkaukset amerikkalaisia ja heidän liittolaisiaan vastaan. Presidentti Donald Trumpin hallinto on ottanut paljon tiukemman kannan Pohjois-Koreaan kuin edeltäjänsä.

Yhdysvallat on järjestänyt lukuisia yhteisiä sotaharjoituksia alueella liittolaistensa Etelä-Korean ja Japanin kanssa. Se on myös tuonut sotakalustonsa parhaimmistoa alueelle ja näyttänyt siten sotilaallista ylivoimaansa.

Toistaiseksi maa on tyytynyt vaatimaan lisää painostusta ja talouspakotteita Pohjois-Koreaa vastaan, joskin se on toistuvasti sanonut, ettei sulje yhtäkään vaihtoehtoa pois. Toisin sanoen sotilaallisen voiman käyttöä ja ”ennaltaehkäisevää iskua”.

Kiina

Kiina on toistaiseksi Pohjois-Korean merkittävin tukija. Se on tehnyt Pohjois-Korean kanssa kauppaa ja suhtautunut muita maita maltillisemmin pienen naapurinsa uhoon. Se on ollut haluton ryhtymään kaikkein ankarimpiin pakote- ja painostustoimiin.

Vaikka Kiinakaan ei halua nähdä Pohjois-Koreaa, jolla on vahva ydinasearsenaali, se haluaa silti pitää Kimien hallinnon pystyssä.

Eteläkorealaisia sotilaita harjoituksessa Yangyangissa elokuussa.­

Jos Pohjois-Korea luhistuisi, Kiina näkee Koreoiden yhdistymisen tai uuden johdon Kim Jong-unia huonompana vaihtoehtona. Uusi hallinto olisi todennäköisesti edeltäjäänsä amerikkalaismielisempi, eikä ajatus miellytä Kiinaa ensinkään.

Pohjois-Korean sisällissota syöksisi maan kaaokseen, joka voisi johtaa siihen, että Kiinaan virtaisi miljoonittain korealaisia pakolaisia. Koreoiden yhdistyminen myös toisi Yhdysvallat suoraan Kiinan takapihalle. Siksi Kiinaa ei haittaa lainkaan, että Pohjois-Korea seisoo strategisena turvavyöhykkeenä sen ja Yhdysvaltain liittolaisen Etelä-Korean välissä.

Venäjä

Venäjä on ottanut Pohjois-Koreassa suurempaa roolia. Viime viikolla Venäjä yllätti lähettämällä Tupolev-95MS -ydinpommittajansa lentämään Pohjois-Korean lähelle Yhdysvaltain ja Etelä-Korean sotaharjoitusten aikaan. Se on myös tuominnut amerikkalaisten sotilastoiminnan alueella ja vaatinut tasapuolisia neuvotteluja osapuolten välille.

Presidentti Vladimir Putin haluaa palauttaa Venäjän suurvalta-aseman maailmanpolitiikassa. Sen toimet Pohjois-Koreassa ovat myös viesti Yhdysvalloille ja Kiinalle siitä, että Venäjällä on vaikutusvaltaa alueella. Se taas horjuttaa Yhdysvaltain asemaa, mikä on käynyt Kremlille aina hyvin.

Venäjä on suhtautunut nihkeästi Yhdysvaltain aiemmin harjoittamiin sotilasoperaatioihin maailmalla. Moni niistä on johtanut vallankumoukseen, mikä on syössyt maan kaaokseen.

Venäjä haluaa itse näyttäytyä rauhan ja laillisten hallintojen puolustajana. Iso syy siihen on se, että 2000-luvulla monessa entisessä sosialistisessa maassa tapahtui niin sanottu värivallankumous, jossa uusi hallinto on halunnut lähestyä ja hakea turvaa lännestä Venäjän sijaan.Lähteet: Ulkopoliittinen instituutti, Reuters, CNN

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?