Asiantuntija: Pohjois-Korea pääsemässä tavoitteeseensa yllättävän nopeasti – ”Tässä ylittyy Trumpin punainen viiva”

Pohjois-Korean kuudes ja voimakkain ydinkoe oli suora haaste Yhdysvaltain presidentille Donald Trumpille, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola näkee, että kyseessä on jatkumo Pohjois-Korean ydinaseohjelmalle, mitä se on vienyt jo parikymmentä vuotta eteenpäin.

3.9.2017 11:20

Pohjois-Korea teki sunnuntaina kuudennen ja ylivoimaisesti voimakkaimman ydinkokeensa. Maailmankuulu pohjoiskorealainen uutisankkuri Ri Chun-hee ilmoitti salaperäisen ja eristäytyneen kommunistimaan valtiollisessa televisiossa, että vetypommin testaus ”onnistui täydellisesti”. Hän myös ilmoitti, että pommi on mahdollista kiinnittää pitkänmatkan ohjuksiin.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola näkee, että kyseessä on jatkumo Pohjois-Korean ydinaseohjelmalle, mitä se on vienyt jo parikymmentä vuotta eteenpäin. Se haastaa suoraan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin, joka on ottanut huomattavasti edeltäjäänsä Barack Obamaa tiukemman lähestymistavan Pohjois-Koreaa kohtaan.

– He ovat selkeästi pääsemässä tavoitteeseensa, joka on monikäyttöinen ja tehokas ydinase, jolla pystyisi periaatteessa iskemään Yhdysvaltoihin. Ohjusohjelma on kehittynyt todella kovalla vauhdilla, nopeammin kuin arvattiinkaan. Tässä ylittyy Trumpin punainen viiva. Pohjois-Korean iskukyky Korean niemimaan ulkopuolelle taitaa olla tosiasia.

Aaltolan mukaan Pohjois-Korea on otettava tosissaan. Se on pystynyt miniatyrisointiin, eli saattamaan ydinlatauksen ohjukseen sopivaksi. Ainakin siitä on iso riski olemassa.

– Pohjois-Koreaan ei ole liittynyt pelkästään se, että se voi uhitella naapureilleen lähellä ja kaukana. Se edesauttaa ydinaseiden leviämistä Korean niemimaan ulkopuolelle. Pohjois-Korea on ollut aktiivinen kauppaamaan ohjus- ja aseteknologiaansa. Pelko on, että se kauppaa myös ydinteknologiaa.

Yhdysvaltain liittolaiset Japani ja Etelä-Korea tukeutuvat Yhdysvaltain ”ydinasesateenvarjoon”, jolla Pohjois-Korean mahdolliset ohjukset pystytään torjumaan.

– Siinäkin on omat ongelmansa. Se saattaa kiihdyttää aseellista varustelua ja ydinasekierrettä, Aaltola sanoo.

Ongelmat laajenevat muihin maihin?

Mika Aaltola sanoo suoraan, että sotilaalliset vaihtoehdot Pohjois-Korean suhteen ovat vähissä. Hänen mukaansa Pohjois-Koreaan on jo nyt kohdistettu matalan tason hybridisodan vaikuttamiskeinoja, joilla on pyritty sabotoimaan ydinaseohjelmaa.

– Kyseeseen voisi tulla äärimmillään Pohjois-Korean ohjusten alasampuminen, eli toisin sanoen ohjuskokeiden estäminen. Se ei todennäköisesti heti eskaloituisi alueelliseksi sodaksi. Sotilaalliset vaihtoehdot ovat aika vähissä, Aaltola sanoo.

Todennäköisimpänä vaihtoehtona Aaltola uskoo, että Pohjois-Koreaan kohdistetut talouspakotteet ja sanktiot kiristyvät. Hänen mukaansa erityisesti Kiinalta odotetaan nyt toimia.

– Kiinan pitäisi saada Pohjois-Korean kanssa tekemänsä kauppa aisoihin. Sehän on kasvanut viime aikoina. Uusimpien pakotepäätösten noudattaminen on sellainen, että sitä edellytetään nyt Kiinalta.

Yhdistyneet kansakunnat ja kansainvälinen yhteisö ovat tuominneet jyrkästi Pohjois-Korean ydinaseohjelman ja provokaatiot. Pohjois-Korea ei ole kuitenkaan piitannut ensinkään YK:n päätöslauselmista tai pakotteista. Pakotteet kolahtavat pahimmin tavalliseen kansaan, jonka hyvinvointi ei ole koskaan ollut Pohjois-Korean valtaeliitin suurimpia huolenaiheita.

– Alueellisen järjestyksen rapautumia saattaa olla tiedossa tulevaisuudella muuallakin. Jos Pohjois-Korea onnistuu uhmaamaan kansainvälisen yhteisön ja YK:n päätöslauselmia, se saattaa kiihottaa muita maita. Iran ja sen ydinsopimukseen liittyvät ongelmat saattavat olla seuraavana. Nämä läikkyvät helposti yli, Aaltola toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?