Japani vahvisti: Pohjois-Korea teki kuudennen ydinkokeensa – ydintestausalueella havaittu ”ihmisen tekemä” maanjäristys

Japanin hallitus on vahvistanut, että Pohjois-Korea on tehnyt ydinkokeen.

Pohjois-Korean lippu Genevessä.

3.9.2017 7:20

Japanin hallitus vahvistaa, että sunnuntaina Pohjois-Korean ydintestausalueella havaittu järistys on ydinkoe.

– Tutkittuamme dataa olemme päätelleet, että se oli ydinkoe, sanoi ulkoministeri Taro Kono maan yleisradioyhtiö NHK:n mukaan.

Japanin puolustusministeriö kertoo, että se on lähettänyt ainakin kolme sotilashävittäjää testatakseen säteilyä.

Etelä-Korean uutistoimisto Yonhap uutisoi aiemmin, että Pohjois-Korea on mahdollisesti tehnyt ydinkokeen. Asiasta uutistoimistolle kertovat Etelä-Korean armeijan viranomaiset.

Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskus USGS:n mukaan Pohjois-Koreassa on havaittu maanjäristys, joka oli voimakkuudeltaan 6,3. Uutistoimisto Yonhapin mukaan Etelä-Korean armeija on vahvistanut ”ihmisen tekemän” järistyksen tapahtuneen Pohjois-Korean ydintestausalueen ympärillä.

Yhdysvaltalaistoimittaja Steve Herman twiittasi USGS:n kartan järistysalueesta.

-@USGS concurs now this was a surface-level event. #DPRK pic.twitter.com/R9DZiYIgqx— Steve Herman (@W7VOA) 3. syyskuuta 2017

Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in on reagoinut selontekoon kutsumalla kansallisen turvallisuusneuvoston hätäkokoukseen.

Kyseessä on kuudes Pohjois-Korean tekemä ydinkoe. Liike tulee kiristämään entisestään jännitteitä Kim Jong-unin ja Donald Trumpin hallinnon välillä, Washington Post kirjoittaa. New Yorkin Timesin mukaan Pohjois-Korean kuudes ydinkoe on Kim Jong-unilta poikkeuksellinen uhman osoitus Trumpia kohtaan. Trump on varoittanut vastaavansa ”tulella ja raivolla”, jos Pohjois-Korea jatkaa Yhdysvaltojen uhkaamista ydinohjuksilla.

Japanin pääministeri Shinzo Aben mukaan Pohjois-Korean ydinkoetta olisi ”ehdottomasti mahdotonta hyväksyä”.

Aiemmin tänään Pohjois-Korean valtiollinen uutistoimisto KCNA kertoi, että Pohjois-Korea olisi kehittänyt vetypommin, jonka voi asentaa mannertenväliseen ballistiseen ohjukseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?