Yli 300 Isis-taistelijan bussisaattue jumissa Syyrian aavikolla – amerikkalaiskoneet valmiina iskemään

Monimutkaisen vaihtokaupan kautta syntynyt tilanne on kestänyt jo useita päiviä.

2.9.2017 4:55

Sadat äärijärjestö Isisin taistelijat ja heidän perheenjäsenensä ovat olleet päiväkausien ajan jumissa itäisen Syyrian aavikolla. The New York Timesin mukaan 17 bussilla liikkuneeseen saattueeseen kuulu yli 300 Isis-taistelijaa ja suunnilleen saman verran heidän perheenjäseniään, jotka päätyivät aavikolle Syyrian hallituksen joukkojen ja Libanonin Hizbollahin kanssa tehdyn sopimuksen jälkeen.

Ylläolevalla videolla Isisin taistelijoita ja heidän perheitään kuljettava saattue on lähdössä Libanonin raja-alueelta maanantaina.

Isis-järjestön käyttämiä bussjea kuvattuna maanantaina Syyriassa, jonne saattueen sallittiin kulkea vaihtokaupan seurauksena.

Erittäin ahtaalle Irakissa joutuneen Isisin sallittiin johdattaa saattue alueelle järjestön suostuttua luopumaan Syyrian ja Libanonin rajaseudulla sijaitsevasta alueestaan. The New York Timesin mukaan vaihtokauppaan kuului yhdeksän vuonna 2014 siepatun libanonilaissotilaan ruumiiden luovuttaminen.

Maanantaina busseihin pakkautuneiden Isis-taistelijoiden nähtiin vielä hymyilevän valokuvissa. Sittemmin hymy on hyytynyt, sillä sopimuksesta huolimatta Yhdysvaltojen johtama koalitio on estänyt ilmaiskuillaan saattueen etenemisen ja iskenyt tilaisuuden tullen taistelijoita vastaan.

Rynnäkkökivääriä pitelevä Isis-taistelija kuvattiin hymyilemässä maanantaina sen jälkeen, kun bussisaattueen sallittiin kulkea Syyrian itäiseen osaan.

Uutistoimisto Reutersin mukaan koalitio pyrkii estämään Isis-taistelijoiden pääsyn vahvistamaan järjestöä vastaan meneillään olevien taistelujen joukkoja. Päämääränä on kerrottu olevan järjestön tukikohta Deir al-Zourin provinssissa, mutta se on jäämässä haaveeksi. Koalition koneet ovat tuhonneet sillan ja tietä saattueen edestä noin 160 kilometriä ennen määränpäätä, ja iskeneet sille polttoainetta ja huoltotarvikkeita tuoneita ajoneuvoja vastaan.

– Se ei ole onnistunut yhdistymään muun Isisin kanssa itäisessä Syyriassa, sanoi koalition komentaja, eversti Ryan Dillon Reutersin mukaan.

Isisin saattueeseen kuuluvia henkilöitä yhdessä busseista maanantaina.

Dillonin mukaan ilmaiskut tappoivat 50 huoltokuljetusta yrittänyttä Isis-taistelijaa ja tuhosivat 20 ajoneuvoa. Ainoaksi esteeksi koko saattueen tuhoamiselle kerrottaan olevan muiden kuin taistelijoiden suuri määrä sen mukana. Saattueesta kuvatulla videolla näkyy, kuinka busseissa matkustaa myös lapsia.

– Me tulemme jatkamaan saattueen tarkkailua ja estämään sen etenemisen itään kohti toisia Isis-joukkoja, ja aiomme iskeä kaikkia toisia Isis-joukkoja vastaan jotka yrittävät liikkua saattuetta kohti, Dillon sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?