Bensapaniikki iski Texasissa Harveyn tuhojen seurauksena – polttoaineiden hinnat ennätyslukemissa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Bensapaniikki iski Texasissa Harveyn tuhojen seurauksena – polttoaineiden hinnat ennätyslukemissa

Myrsky vahingoitti Yhdysvaltojen tärkeimmän öljyosavaltion tuotantolaitoksia ja putkia.

1.9.2017 6:44

Yhdysvalloissa hurrikaani Harveyn bensiinintuotannolle aiheuttamat tuhot ovat nostaneet polttoaineiden hintoja ja johtaneet Texasissa paikoitellen bensiinin loppumiseen asemilta.

Torstaina illalla Dallasin kaupungin kupeessa sijaitsevassa Fort Worthissa Texasin pohjoisosassa bensiini oli lopussa monilta huoltoasemilta. Silminnähden hermostuneet autoilijat kiertelivät turhaan tarkistamassa suljettuja bensapumppuja, ja jonottivat jopa kymmenien autojen jonoissa harvoille, vielä polttoainetta myyville asemille. Monet bensiiniä ostamaan onnistuneet täyttivät autonsa tankin lisäksi myös muovisia varakanistereita.

Bensiini oli päässyt loppumaan monista paikoista Fort Worthissa.­

Bensapulan arveltiin johtuneen autoilijoiden paniikkireaktiosta, jonka seurauksena kaikki ovat rynnänneet samaan aikaan tankkaamaan. Tilannetta pahentaa maanantaina vietettävä työväenjuhla Labour Day, jolloin monet amerikkalaiset matkustavat autoillaan viikonlopun viettoon.

Texasissa tavallisesti edullisen bensiinin hinta oli torstaihin mennessä noussut kymmenillä senteillä. Uutistoimisto Reutersin mukaan myös muualla Yhdysvalloissa, esimerkiksi Chicagossa ja New Yorkissa polttoaineiden hinnat olivat nousseet koko vuoden ennätykseensä.

Vajaa viikko sitten iskenyt Harvey ja sitä seuranneet ennätystulvat ovat hankaloittaneet alueen polttoaineteollisuutta estämällä pääsyn suuriin bensiinivarastoihin ja sulkemalla Yhdysvaltojen kaakkoisosaan kulkevia, maan tärkeimpiin kuuluvia polttoaineputkia.

Tulvaveden vahingoittama öljyjalostamo Port Arthurissa Texasissa torstaina.­

Torstaina Yhdysvaltojen energiaministeriö myönsi tilanteen vuoksi käyttöön 500 000 barrelia öljyä maan strategisesta polttoainereservistä. Tämä ei kuitenkaan ole helpottanut tilannetta, sillä pulaa on valmiista bensiinistä, ei öljystä. Reutersin mukaan lähes neljännes maan bensiininjalostustoiminnasta on poissa käytöstä myrskyn seurauksena.

Yhdysvalloilla on myös miljoonan barrelin bensiinireservi, joka perustettiin vuonna 2012 iskeneen Sandy-myrskyn aiheuttamien tuhojen jälkeen. Reservi on kuitenkin riittämätön, sillä sen lasketaan riittävän Yhdysvaltojen koillisosalle noin kahdeksaksi tunniksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?