Kuvat ja video: IS pysäyttävän tuhon keskellä Texasissa: Autot kelluvat, kotipihalla voi uida – ”Yön aikana tuli metri vettä”

Pienissä maaseutukylissä hurrikaani Harveyn nostattama tulvavesi oli edelleen korkealla keskiviikkona.

Houstonin miljoonakaupungissa Texasissa hurrikaani Harveyn viikonloppuna nostattamat tulvat olivat keskiviikkona jo pääosin laskeneet, ja tuhojen määrän arviointi pääsi alkamaan. Louisianan puolelle siirtyneen myrskyn jäljiltä kerrottiin löytyneen kuolleina 35 ihmistä, joiden lisäksi 17 oli kateissa.

Kymmenettuhannet ovat joutuneet jättämään kotinsa ja majoittumaan väliaikaistiloihin. Bussit kuljettivat suojaa tarvitsevia alueen muihin kaupunkeihin.

Tulvan alle jääneitä autoja näkyy kaikkialla.

Keskiviikkona sateet moukaroivat vielä Port Arthurin rannikkokaupunkia, jonne johtavat tiet Kansalliskaarti sulki illalla. Myös Houstonin ja Port Arthurin välissä tulvavedet ylsivät keskiviikkona edelleen taloihin saakka, ja syrjäseudulla apua oltiin odotettu paikoin päiväkausia.

– En ole varma, koska en ole vielä pääsyt tuonne tarkistamaan. Mutta luultavasti, vastaa 20-vuotias Angelica Agurri kysymykseen, onko koko hänen kotinsa irtaimistoineen mennyttä.

Katso ylläolevalta videolta, miltä Agurrin pihassa ja tulvasta kärsineellä alueella näyttää.

Ryan Arnold kuvailee veden äkillistä nousua pelottavaksi.

Agurrin koti sijaitsee Barrettin kylän ja koko Harrisin piirikunnan itälaidalla Interstate 10 –moottoritien pohjoispuolella. Nyt koti on viereisten asumusten tapaan täysin veden saartama.

– Kun menimme illalla nukkumaan, oli vettä alle kymmenen senttiä. Aamukahdeksalta herätessämme sitä oli metrin verran, kuvailee naapurissa asuva Matthew Wilhoite.

Hän on palaamassa kookkaalla nelipyöräisellä mönkijällä Samantha-vaimonsa kanssa kotia katsomasta. Vaimon mukaan pahimmalta on säästytty.

– Kuulumme täällä onnekkaisiin.

Samantha ja Matthew Wilhoite kertovat selvinneensä paljon vähemmällä kuin moni muu alueen asukas.

Kaikki eivät täällä kuulu. Aluetta halkovan tien varressa sijaitsevissa taloissa osassa vesi on ulottunut melkein kattoon saakka. Yksi on täysin palasina, eikä omistajaa näy. Pihat ja tienvarret ovat täynnä edelleen puoliksi upoksissa olevia autoja, joiden tekniikan vesi on pilannut.

Kaiken menettäneistä kukaan ei ole juttutuulella. Tunnelma on toivoton ja pelokas, vaikka kaikki perheenjäsenet olisivat pelastuneet. Vaikka alueella tulviin on totuttu, tuli Harveyn jälkeen iskenyt päivien rankkasade monille yllätyksenä.

Toiset yrittävät ajatella iloisesti kaaoksen keskellä. Paikallisessa baarissa tehdään drinkkejä, vaikka vettä on lattialla polviin saakka. Ihmisten hyväntahtoisuus, alueelle virtaavat avustukset ja veneineen paikalle saapuvat vapaaehtoiset saavat monen liikuttumaan.

Perhe sai kyydin kodistaan lava-autolla.

Koko katastrofin laajuutta on vaikea kuvailla. Autolla voi ajaa alueella tuntikausia, ja vastaan tulee jatkuvasti lisää uponneita taloja ja autoja. Sama näky jatkuu monin paikoin aina Louisianan osavaltion puolelle saakka.

– En ole koskaan nähnyt veden nousevan näin korkealle. Tämä on pelottavaa, sanoo kotipihaltaan paikalle melova Ryan Arnold, 16. Takaisin hän suuntaa uimalla, sillä vettä on edelleen yli puoli metriä.

Cody Ray ja alueen karjatilalliset pyrkivät pelastamaan veden saartamaa lehmälaumaa.

Alueella sijaitsee myös lukuisia karjatiloja, joiden eläinten pelastaminen ja suojaaminen on oma lukunsa. Parin mailin päässä joukko cowboy-hattuihin sonnustautuneita miehiä ratsastaa järveksi muuttuneen pellon yli. Toiset miehet seuraavat veneellä ja hydrokopterilla.

Cody Ray kertoo menettäneensä tulvissa useita eläimiä. Noin puolen kilometrin päässä kymmenkunta lehmää on nyt saarroksissa.

– Meidän pitää saada ne pois sieltä, ennen kuin ne vaeltavat tielle ja jäävät auton alle, hän sanoo.

– On tehtävä mitä tehtävissä on.

Vedenpaisumus valtasi kirkon.

Veden alle jääneitä kuorma-autoja.

Lehmien aitaus oli kokonaan veden peitossa.

Tulvavedessä hevonen on toimiva kulkuväline.

Tulvan saartama talo Barrerttin liepeillä.

Korkealle noussut vesi on turmellut tuhansia autoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?