Kuva: Kim Jong-un seurasi myhäillen Pohjois-Korean ohjuslaukaisua – vertasi ”oikeaan sotaan” ja uhkasi lisätoimilla - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kuva: Kim Jong-un seurasi myhäillen Pohjois-Korean ohjuslaukaisua – vertasi ”oikeaan sotaan” ja uhkasi lisätoimilla

Pohjois-Korean ylimmän johtajan Kim Jong-unin mukaan tiistain ohjuslaukaus oli vain ensiaskel Tyynenmeren sotilasoperaatiossa.

KCNA:n julkaisemassa kuvassa Kim Jong-un istuu iloisen näköisenä pöydän ääressä. Kuva julkaistiin viimeisimmän ohjuslaukaisun jälkeen.

30.8.2017 14:10

Kun japanilaiset seurasivat kauhulla viranomaisten uutisointia lähestyvästä ohjuksesta, Pohjois-Koreassa laukaisua seurattiin sangen tyytyväisinä.

Pohjois-Korea laukaisi varhain tiistaiaamuna keskipitkän matkan ballistisen ohjuksen, joka lensi Japanin yli ja paiskautui lopulta Tyyneenmereen aiheuttamatta Japanille tai muille maille konkreettisia vahinkoja.

Pohjois-Korean uutistoimisto KCNA on ilmoittanut, että kyseessä oli hiljattain kehitetty ”ultramoderni” Hwasong-12. KCNA:n mukaan maan ylin johtaja Kim Jong-un seurasi laukaisua pääkaupunki Pjongjangin lähellä henkilökohtaisesti ja oli erittäin tyytyväinen näkemäänsä.

KCNA julkaisi pian laukaisun jälkeen kuvan, jossa Kim Jong-un istuu iloisen näköisenä pöydän ääressä. Pöydällä on muun muassa kartta ja kiikarit. Nuori johtaja on pohjoiskorealaisten upseerien ympäröimänä ja univormumiehet näyttävät lähes yhtä iloisilta kuin aurinkoisesti hymyilevä johtaja itse.

Kuvan aitoutta, päivämäärää tai ottopaikkaa ei kuitenkaan pysty varmistamaan.

Pohjois-Korean mukaan maan ylin johtaja Kim Jong-un seurasi henkilökohtaisesti tiistain ohjuslaukaisu ja oli hyvin tyytyväinen aseen suorituskykyyn. Kuvan aitoutta ei pysty varmistamaan.

Pohjois-Korean ohjuslaukaisu aiheutti hälytyksiä japanilaiskaupungeissa. Video alla.

Uhkaus amerikkalaistukikohdalle

Pohjois-Korean mukaan ohjus laukaistiin, koska Yhdysvalloilla on meneillään sotaharjoitus kommunistisen pohjoisen verivihollisen Etelä-Korean kanssa.

Kim Jong-un määräsi, että ohjus laukaistaan ensimmäistä kertaa pääkaupunki Pjongjangin läheltä. Hänen mukaansa uudet ohjuskokeet ja -laukaisut Tyynellämerellä ovat välttämättömiä.

– Uusin ballistisen raketin laukaisuharjoitus oikean sotatilanteen mukaisesti on ensimmäinen askel Korean kansanarmeijan sotilasoperaatiossa ja merkittävä alkusoitto myös Guamia koskien, KCNA siteeraa Kim Jong-unia.

Guamin saari on Yhdysvaltain tärkeä tukikohta Tyynellämerellä. Se on Yhdysvaltain hallinnoimista alueista lähimpänä Pohjois-Koreaa. Hwasong-12 yltää asiantuntijoiden mukaan kevyesti Guamiin asti.

Pohjois-Korean mukaan tiistaina laukaistu ohjus oli keskipitkän matkan ballistinen ohjus Hwasong-12. Kyseessä on pohjoiskorealainen ohjus, jonka kantaman arvioidaan olevan vähintään 4500 kilometriä. Kuvan aitoutta ei pysty varmistamaan.

Etelä-Korea on vastannut Pohjois-Korean provokaatioon esittelemällä omien pommiensa voimaa. Video alla.

Kansainvälinen yhteisö tuomitsi

Pohjois-Korean hallinto iloitsee onnistuneesta laukaisusta, mutta kansainvälinen yhteisö on tuominnut sen jyrkästi. Tekoa on pidetty jopa Pohjois-Korean historian hävyttömimpänä provokaationa. Maa ei edes yrittänyt peitellä, että kyseessä oli todella ohjus. Aiemmin maa on väittänyt laukaisseensa vain satelliitteja kantavia raketteja muiden maiden yli.

Yhdysvallat ja Japani kutsuivat Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston hätäkokouksen koolle samana päivänä. Neuvosto kuvaili BBC:n mukaan tiistaina New Yorkissa Pohjois-Korean ohjuslaukaisua järkyttäväksi.

Neuvoston lausunnon mukaan hallinnon toiminta on uhka kaikille YK:n jäsenvaltioille, mutta lausunnossa ei puhuta uusista talouspakotteista Pohjois-Koreaa kohtaan. Yhdysvallat ja Etelä-Korea sen sijaan ovat vannoneet lisäävänsä painostusta Pohjois-Koreaa kohtaan ja kannustavat muita maita tekemään samoin.

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontui tiistai-iltana hätäkokoukseen Pohjois-Korean ohjuslaukaisun vuoksi.

Pohjois-Koreaan maltillisemmin suhtautuvat Kiina ja Venäjä taas huomauttivat, että Yhdysvallat ja sen armeijan aktiivisuus alueella ovat osittain syyllisiä tilanteeseen.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tuomitsi kovin sanoin Pohjois-Korean tempun. Trump teki selväksi, että Yhdysvallat ei sulje yhtäkään vaihtoehtoa pois Pohjois-Korean suhteen – ei siis myöskään sotilaallisen voimankäytön mahdollisuutta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?