Aslak

Ulkomaat

ISTV:n tekstitetty kooste: Lue sanasta sanaan mitä Trump Suomesta sanoi – ”Meidän pitäisi soittaa teille pian”

Julkaistu:

Ilta-Sanomat seurasi presidenttien maanantaisen tiedotustilaisuuden alusta loppuun.
Presidentti Sauli Niinistö ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tapasivat maanantaina Valkoisessa talossa Washingtonissa.

Tapaamiseen kuului presidenttien yhteinen tiedotustilaisuus, jossa Ilta-Sanomat oli paikalla.

Tiedotustilaisuuden aikana presidentti Trump mainitsi Suomen useaan otteeseen. Jutun pääkuvana olevalta ISTV:n videolta voit katsoa tekstitettynä ne kohdat tiedotustilaisuudesta, jotka käsittelevät Suomea.

Näistä asioista Trump puhui:
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
 • Turun isku ja terrorisminvastaisen taistelun tärkeys
 • Kyberturvallisuus, Suomi 100 ja Arktisen neuvoston puheenjohtajuus
 • Talous, yritykset ja investoinnit
 • Itämeren alue ja Venäjä
 • Suomen rooli USA:n ja Venäjän suhteissa
 • Suomen sotilaallinen arvostus
 • Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimus Nafta ja Suomi
Alla Trumpin kommentit sanasta sanaan.

Turun isku ja terrorisminvastaisen taistelun tärkeys

Trump: – Haluan myös jakaa viestin suomalaisille, jotka ovat hiljattain kärsineet terrori-iskusta Turussa. Seisomme tukenanne terrorismin uhkaa vastaan. Meidän on työskenneltävä yhdessä estääksemme terroristien turvasatamat, leikataksemme heidän rahoituksensa ja lyödäksemme heidän hyvin pirullisen ideologiansa.

Herra presidentti, amerikkalaiset ovat kiitollisia vakaasta tuestanne liittolaisena terrorisminvastaisessa taistelussa. Arvostamme sitä. Mukaan lukien osallistumisenne koalitiossa Isisin voittamiseksi. Suomi tuo merkittävää tukea koalitiolle ja sen pyrkimyksille Afganistanissa. Suomella on joukkoja Irakissa kouluttamassa Irakin sotilaita. Afganistanissa Suomi tarjoaa joukkoja ja taloudellista tukea tukeakseen Afganistanin kansallista puolustusta ja turvallisuusjoukkoja nykyaikaisella rajalla barbarismin ja sivilisaation välillä. Sillä sitä se on, barbarismi vastaan sivilisaatio.

Olemme erityisen kiitollisia suomalaisille, jotka ovat uhrautuneet yhteisen turvallisuutemme puolesta.

Kyberturvallisuus, Suomi 100 ja Arktisen neuvoston puheenjohtajuus

Trump: – Suomi on johtava asiantuntija kyberturvallisuudessa. Itse asiassa meidän pitäisi soittaa teille pian. Teette hienoa työtä kyberturvallisuudessa ja onnittelen teitä siitä. Uskon, että lyhyen ajan kuluttua olemme samassa tilanteessa kanssanne, uskokaa pois.

Yhdysvallat on ylpeä kumppani Suomen Euroopan huippuyksikössä estääkseen moderneja uhkia, mukaan lukien kyberhyökkäyksiä.

Lisäksi odotamme puheenjohtajuuttanne Arktisessa neuvostossa. Arktisella alueella on tärkeä strateginen ja taloudellinen merkitys kummallekin maalle, totisesti. Ystävyytemme perustus on yhteinen rakkaus vapauteen.

Omasta ja amerikkalaisten puolesta onnittelen teitä ja suomalaisia sadannen itsenäisyysvuoden kunniaksi. Sata vuotta, se on fantastista. Satavuotispäivän kunniaksi USA antaa ylimääräiset puoli miljoonaa dollaria Fulbright Finland Foundationille. Fulbright-ohjelman kautta lähetämme Suomeen parhaita ja terävimpiä ihmisiämme luomaan pitäviä suhteita amerikkalaisten ja suomalaisten välille.

Talous, yritykset ja investoinnit

Trump: – Taloudellisella rintamalla pyrimme keskinäiseen ja reiluun kauppaan, joka hyödyttää kumpaakin maata. Onnittelen suomalaisia yrityksiä sitoutumisestaan investointien kasvattamiseen Yhdysvalloissa lisäten uutta teknologiaa ja hyviä töitä ahkerille amerikkalaisille. Kiitos.

Suomen ja Yhdysvaltojen suhde perustuu yhteisiin mielenkiinnonkohteisiin ja arvoihin. Presidenttinä minun on sanottava ja kiitettävä presidenttiä. Olemme keskustelleet ja haluamme edelleen vahvistaa näitä siteitä: kulttuuria, kauppaa ja yhteistyötä kahden valtion välillä, jotta kansalaisemme ja maamme voivat kukoistaa ja menestyä yhdessä. Herra presidentti, kiitos, että olette täällä Valkoisessa talossa ja upeassa tapaamisessa ovaalihuoneessa. On kunnia saada teidät tänne. Kiitos.

Itämeren alue ja Venäjä

Toimittaja: – Minulla on kysymys presidentti Trumpille, jos vaan sopii. Kuten presidentti Niinistö totesi, hän on nostanut esiin turvallisuuskysymyksiä Baltian alueen ja erityisesti Itämerellä. Hän on ollut huolissaan siitä, että venäläiskoneet ovat lentäneet siellä ilman, että tutkat olisivat olleet päällä. Joten kysymykseni teille herra presidentti on: Pidättekö Venäjää turvallisuusuhkana? Kiitos.

Trump: – Voin sanoa, että pidän monia maita turvallisuusuhkana, valitettavasti, kun miettii maailman tapahtumia. Kuten tiedätte, muutama viikko sitten mahtava varapresidenttimme Mike Pence, joka on täällä paikalla, oli alueella ja vietti siellä paljon aikaa. Me pidämme sitä erittäin tärkeänä osana maailmaa ja meillä on loistavat suhteet siellä. Meillä on loistavat suhteet Suomeen. Pitäisin monia maita uhkina, mutta kaikki nämä uhat ovat sellaisia, joihin pystymme tarvittaessa vastaamaan. Toivottavasti meidän ei tarvitse vastata niihin, mutta jos tarvitsee, niin me vastaamme niihin.

Toimittaja: – Saanko esittää jatkokysymyksen? Jos Baltian tilanne eskaloituisi, niin mihin toimiin USA olisi valmis ryhtymään sellaisessa valitettavassa tilanteessa?

Trump: – Olemme erittäin suojelevaisia sillä alueella, siinä kaikki mitä voin sanoa. Olemme todella, todella suojelevaisia. Meillä on hyviä ystäviä ja suhteita siellä. Olemme äärimmäisen suojelevaisia siellä.

Trump sekoilee toimittajissa

Trump: – Tiedän, että kysymyksiä saattaa olla vielä muutama lisää. Haluatko vastata vielä yhteen? Ole hyvä, valitse.

Niinistö toimittajalle: – Ole hyvä.

Trump: – Aiotko antaa vuoron uudelleen samalle (toimittajalle)?

Niinistö: – Ei, hän ei ole sama nainen. He istuvat vierekkäin.

Toimittaja: – Meillä Suomessa on runsaasti vaaleahiuksisia naisia.

Lue tilannetta koskeva artikkeli tästä.

Suomen rooli USA:n ja Venäjän suhteissa

Toimittaja: – Herra presidentti Trump, millainen rooli Suomella on USA:n ja Venäjän suhteissa? Voisiko Suomi auttaa Yhdysvaltoja luomaan paremmat suhteet Venäjään?

Trump: – Toivon, että meillä on hyvät suhteet Venäjään. Olen sanonut sen ääneen jo vuosia. Mielestäni se on hyvä asia, että meillä on loistavat tai ainakin hyvät suhteet Venäjään. Se on hyvin tärkeää ja uskon, että jonain päivänä niin käy. Se on suuri ydinasevaltio, jonka kanssa pitäisi tulla toimeen. Ja uskon että tulemme ennen pitkää toimeen Venäjän kanssa.

Suomi on Venäjän kunnioittama. Suomi on alueen harvoja maita, joka on ollut vapaa Venäjästä sadan vuoden ajan. Venäjällä on paljon kunnioitusta Suomea kohtaan, se on aina hyvä asia. Mielestäni Suomella menee hyvin Venäjän kanssa. Toivon että Yhdysvalloilla on jonain päivänä erittäin hyvät suhteet Venäjään myös. Mielestäni se on hyväksi maailmanrauhalle ja muille asioille. Kiitos.

Lue Trumpin Suomi-tuntemusta koskeva artikkeli tästä.

Suomen sotilaallinen arvostus

Toimittaja: – Jos Suomen suhteet Venäjään rapistuisivat, millaista apua USA olisi valmis antamaan Suomelle, jos sitä tarvitsisimme?

Trump: – Kuten sanoin jo aiemmin, suhteemme Suomeen on hyvin läheinen ja olemme aina valmiita auttamaan Suomea.

Yksi asia mitä tapahtuu on se, että hankitte suuren määrän meidän hienoja F-18-hävittäjiämme Boengilta. Se on yksi hienoista koneista, hienoista hävittäjistä. Hankitte paljon muuta asevoimien kalustoa. Mielestäni hankitte viisaasti. Tiedän kaikki asevoimien välineet ja olen oikeastaan samaa mieltä kaikesta, mitä olette hankkineet. Puhuimme siitä aiemmin.

Mielestäni Suomi on sotilaallisesti erittäin arvostettu maa. Sillä on suuret asevoimat suhteessa maan kokoon. Suhteellisesti ehkä yhdet suurimmista koko maailmassa, jos niin ajattelee.

Niinistö: – Saattaa olla.

Trump: – He ovat hyvin arvostettuja sotilaallisesti ja sen yli, joten toivottavasti tilanne ei koskaan vaadi sitä. Kiitos.

Lue hävittäjäväitteitä koskeva artikkeli tästä.

Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimus Nafta ja Suomi

Toimittaja: – Eteläisestä rajamuurista, onko suunnitelma edelleen saada Meksiko maksamaan muuri?

Trump: – Kyllä, tavalla tai toisella Meksiko maksaa muurin, juuri niin. Olemme parhaillaan neuvottelemassa Naftasta. Minun mielestäni Meksiko on ollut hyvin hankala, kuten heidän kuuluukin olla, miksi he eivät olisi, kun heillä on ollut niin huippusopimus monen vuoden ajan. Se on yksi kaikkien aikojen parhaista sopimuksista heille, yksi huonoimpia kauppasopimuksia, joita on koskaan kirjoitettu.

Minä vakuutan teille, herra presidentti, Suomi ei olisi koskaan allekirjoittanut Naftaa Venäjän tai kenenkään muun kanssa. Tätä sopimusta te ette haluaisi allekirjoittaa.

Niinistö: (nauraa)

Trump: – Tästä sopimuksesta Suomi ei tiedä yhtään mitään. Nafta on yksi huonoimmista kauppasopimuksista, mitä missään on koskaan kirjoitettu.
Näitä luetaan!
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Somessa kuhisee – Reino ja Maria Nordinin esiintyminen tv:ssä jakoi rajusti mielipiteet: ”Ovatko he lintuja, kaloja vai tosissaan?”

 2. 2

  IS kokosi pakkasautoilun niksit – oletko kokeillut rallimaailmasta tuttua käynnistyskikkaa?

 3. 3

  Miss Plus Size -finalistit sensuelleissa alusasukuvissa – Kuka kurvikkaista kaunottarista on suosikkisi?

 4. 4

  Asiantuntija tyrmää vanhan pakkaskonstin auton käynnistyksessä – ”En näe hyötyä nykyisin”

 5. 5

  Maailman paras suklaapatukka on valittu, ja sitä saa myös Suomesta – mutta tunnistaisitko sen ilman kääreitä?

 6. 6

  Nainen kärsi vatsan turvotuksesta vuosia, röntgenkuvassa paljastui uskomaton löytö

 7. 7

  Suositussa kahvinkeittimessä on ominaisuus, joka saattaa hämmentää ja vaikuttaa kahvin makuun

 8. 8

  Tällainen on 6 vuotta täyttävä suloinen prinsessa Estelle: Vanhemmilla ainutlaatuinen kasvatustyyli – ”Hän on hyvin sosiaalinen”

 9. 9

  Venäläisteini voitti olympiakultaa vain 15-vuotiaana, Tshekki ja OAR pelaavat finaalipaikasta – IS seuraa kisatapahtumia

 10. 10

  Sydäntäsärkevä haastattelu liikutti – Mari Laukkaselle sataa tukea suomalaisilta: ”Olet mahtava urheilija, oma aito itsesi”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Maailman paras suklaapatukka on valittu, ja sitä saa myös Suomesta – mutta tunnistaisitko sen ilman kääreitä?

 2. 2

  Nainen kärsi vatsan turvotuksesta vuosia, röntgenkuvassa paljastui uskomaton löytö

 3. 3

  Suositussa kahvinkeittimessä on ominaisuus, joka saattaa hämmentää ja vaikuttaa kahvin makuun

 4. 4

  Kuvat ja video: Yrittikö Pohjois-Korean 16-vuotias urheilija härskiä temppua olympialaisissa?

 5. 5

  Aivan käsittämätön viesti: Suomi putosi kärjestä 15:nneksi, Ruotsi nousi 12. sijalta hopealle! IS seurasi olympiatapahtumia

 6. 6

  Poliisi neuvoi ajamaan 5 km/h ”alinopeutta” – Autoliitto kertoo, mitä siitä seuraisi

 7. 7

  Äärettömän harvinainen sääilmiö voi iskeä 1,5 kilometrin korkeuteen Suomen ilmakehässä ensi viikolla

 8. 8

  IS kokosi pakkasautoilun niksit – oletko kokeillut rallimaailmasta tuttua käynnistyskikkaa?

 9. 9

  Influenssassa on viisi katalaa jälkitautia – tunnista oireet

 10. 10

  Miljardööri Bill Gates joutui tukalaan paikkaan tv-lähetyksessä – joutui arvaamaan arkipäiväisten tavaroiden hintoja: yleisö ulvoi naurusta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Leijonien turnaus päättyi valtavaan pettymykseen – Saksalta jättiyllätys Ruotsia vastaan! IS seurasi olympiatapahtumia

 2. 2

  Yle vahvistaa: Tapio Suominen sai potkut

 3. 3

  Eeli Tolvasen hirmuvire jatkui Norjaa vastaan, Antti Aalto onnistui mäkikarsinnassa – IS seurasi olympiatapahtumia hetki hetkeltä

 4. 4

  Leijonat taipui Ruotsille, tällainen on Suomen ohjelma pudotuspeleissä – IS seurasi olympiatapahtumia hetki hetkeltä

 5. 5

  Jäätanssijan puku petti kriittisellä hetkellä olympialaisissa – murtui kyyneliin: ”Pahin painajaiseni”

 6. 6

  Hotellihuoneen likaisin asia ei ole se, mitä luulet – yksi esine on todellinen bakteeripesä: ”Vältä kontaktia!”

 7. 7

  2,5-vuotias kertoi äidille isän uudesta ystävättärestä – perheenisän salasuhde paljastui yllättävällä tavalla

 8. 8

  Antti, 40, kävi nettitreffeillä parinsadan naisen kanssa – ”hörröpörrö” ja 7 muuta naistyyppiä tulivat toistuvasti vastaan

 9. 9

  Nainen siivosi miestenvessan työpaikalla – lopputulos sai miehet kiemurtelemaan naurusta, naiset jäivät ymmälleen: ”Mikä tässä on hauskaa?”

 10. 10

  Kaisa Mäkäräinen ja viestijoukkue pettyivät, Naisleijonat komeasti välieriin – IS seurasi lauantain olympiatapahtumia hetki hetkeltä

 11. Näytä lisää
Näitä luetaan!
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Somessa kuhisee – Reino ja Maria Nordinin esiintyminen tv:ssä jakoi rajusti mielipiteet: ”Ovatko he lintuja, kaloja vai tosissaan?”

 2. 2

  IS kokosi pakkasautoilun niksit – oletko kokeillut rallimaailmasta tuttua käynnistyskikkaa?

 3. 3

  Miss Plus Size -finalistit sensuelleissa alusasukuvissa – Kuka kurvikkaista kaunottarista on suosikkisi?

 4. 4

  Asiantuntija tyrmää vanhan pakkaskonstin auton käynnistyksessä – ”En näe hyötyä nykyisin”

 5. 5

  Maailman paras suklaapatukka on valittu, ja sitä saa myös Suomesta – mutta tunnistaisitko sen ilman kääreitä?

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Maailman paras suklaapatukka on valittu, ja sitä saa myös Suomesta – mutta tunnistaisitko sen ilman kääreitä?

 2. 2

  Nainen kärsi vatsan turvotuksesta vuosia, röntgenkuvassa paljastui uskomaton löytö

 3. 3

  Suositussa kahvinkeittimessä on ominaisuus, joka saattaa hämmentää ja vaikuttaa kahvin makuun

 4. 4

  Kuvat ja video: Yrittikö Pohjois-Korean 16-vuotias urheilija härskiä temppua olympialaisissa?

 5. 5

  Aivan käsittämätön viesti: Suomi putosi kärjestä 15:nneksi, Ruotsi nousi 12. sijalta hopealle! IS seurasi olympiatapahtumia

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Leijonien turnaus päättyi valtavaan pettymykseen – Saksalta jättiyllätys Ruotsia vastaan! IS seurasi olympiatapahtumia

 2. 2

  Yle vahvistaa: Tapio Suominen sai potkut

 3. 3

  Eeli Tolvasen hirmuvire jatkui Norjaa vastaan, Antti Aalto onnistui mäkikarsinnassa – IS seurasi olympiatapahtumia hetki hetkeltä

 4. 4

  Leijonat taipui Ruotsille, tällainen on Suomen ohjelma pudotuspeleissä – IS seurasi olympiatapahtumia hetki hetkeltä

 5. 5

  Jäätanssijan puku petti kriittisellä hetkellä olympialaisissa – murtui kyyneliin: ”Pahin painajaiseni”

 6. Näytä lisää