CNN: Trumpin Venäjä-kytkyjen tutkijat löysivät salaperäisen sähköpostin – yrittikö joku järjestää tapaamisen Putinin kanssa 2016?

Sähköposti toi Venäjä-tutkintaan mukaan uuden nimen, presidentin nykyisen apulaishenkilöstöpäällikön Rick Dearbornin.

CNN:n tietolähteiden mukaan presidentti Donald Trumpin huippuavustaja, nykyinen apulaishenkilöstöpäällikkö Rick Dearborn lähetti sähköpostin, jossa kerrottiin salaperäisestä Putinin tapaamishankkeesta kesäkuussa 2016.

24.8.2017 13:36

Uutiskanava CNN:n mukaan presidentti Donald Trumpin vaalikampanjan Venäjä-kytköksiä selvittävät kongressin tutkijat ovat löytäneet sähköpostin, jossa presidentin avustajakunnan kärkikaartiin kuulunut Rick Dearborn kertoi viime vuonna hankkeesta järjestää tapaaminen Trumpin kampanjan edustajien ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin välillä.

Sähköpostia pidetään jälleen uutena viitteenä siitä, että Venäjä pyrki useita väyliä pitkin yhteyteen Trumpin kampanjan kanssa ennen Yhdysvaltain presidentinvaaleja, ja yhteydet saattoivat olla tiiviimmät kuin on myönnetty. CNN:n paljastus perustuu nimettömiin lähteisiin, ja Valkoinen talo on ilmoittanut ettei se kommentoi mahdollista vuotoa mitenkään.

Löydetty sähköposti on CNN:n mukaan hyvin epämääräinen ja salaperäinen. Lyhyessä viestissään kampanjaväelle Dearborn kertoo henkilöstä, joka pyrkii järjestämään tapaamisen Trumpin korkeiden avustajien ja Putinin välillä. Sähköpostista ei käy ilmi, kuka henkilö on eikä se, tekikö Dearborn mitään asian hyväksi. Viestissä henkilön sanotaan vain olevan ”WV”:stä, minkä uskotaan viittaavan Länsi-Virginian osavaltioon. CNN:n lähteiden mukaan Dearborn vaikutti epäileväiseltä, että moinen tapaaminen voisi järjestyä.

Donald Trumpin kampanjan Venäjä-kytkösten tutkinta varjostaa tämän presidenttikautta. Trump tapasi Venäjän presidentin Vladimir Putinin ensi kertaa kahden kesken Hampurissa heinäkuussa.

Viestin ajankohta on kuitenkin mielenkiintoinen, sillä se lähetettiin kesäkuussa 2016 samoihin aikoihin, kun Trumpin poika Donald Trump Jr, vävy Jared Kushner ja kampanjapäällikkö Paul Manafort tapasivat New Yorkissa Kremliin yhteydessä olevan venäläisen asianajajan Natalia Veselnitskajan. Tieto tapaamisesta aiheutti valtavan kohun viime heinäkuussa, mutta osalliset kiistivät, että tapaamisessa olisi kähmitty Hillary Clintonin kaatamiseksi.

Venäjän tiedustelupalvelujen epäillään murtautuneen Yhdysvaltain demokraattipuolueen palvelimille ja varastaneen Clintonia vahingoittavia sähköposteja keväällä 2016. Sähköpostit julkaistiin Wikileaksissa kesällä. Trumpin kampanjaa koskevassa Venäjä-tutkinnassa selvitetään muun muassa sitä, syyllistyikö joku laittomaan vehkeilyyn venäläisten kanssa.

CNN:n tuore sähköpostipaljastus tuo tutkintaan mukaan uuden nimen, joka kaiken lisäksi on tällä hetkellä korkeassa asemassa Trumpin hallinnossa. Rick Dearborn toimii Valkoisen talon apulaishenkilöstöpäällikkönä. CNN ei ole saanut myöskään häntä kommentoimaan sähköpostia.

CNN:n haastattelema entinen CIA:n tiedusteluasiantuntija Steve Hall pitää uusia tietoja ennen kaikkea osoituksena venäläisten laajasta ja taitavasta hankkeesta etsiä hyödyllisiä yhteistyökumppaneita Yhdysvalloista. Hän ei kuitenkaan usko, että kukaan olisi voinut marssia tapaamaan Putinia ennen lukuisten korkeiden Kremlin virkailijoiden tapaamista.

Rick Dearborn on myös ex-senaattori Jeff Sessionsin entinen henkilöstöpäällikkö. CNN:n mukaan Venäjä-jupakan tutkijoita kiinnostaa hänen mahdollinen roolinsa Sessionsin ja Venäjän suurlähettilään Sergei Kisljakin tapaamisissa, joista sittemmin oikeusministeriksi nimitetty Sessions ei kertonut senaatin kuulemisissa. Sessions joutui jääväämään itsensä Venäjä-tutkinnan johdosta tapaamisten takia.

Trumpin avustajat Rick Dearborn ja Stephen Miller osallistuivat presidentin hallinnon muodostamiseen viime tammikuussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?