Barcelonan iskusta epäiltyjen omaiset syyttävät kadonnutta imaamia nuorten radikalisoimisesta – kaikilla yhteys samaan kaupunkiin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Barcelonan iskusta epäiltyjen omaiset syyttävät kadonnutta imaamia nuorten radikalisoimisesta – kaikilla yhteys samaan kaupunkiin

Johtiko vankilassa radikalisoitunut imaami Espanjan iskut tehnyttä terroristisolua?

Barcelonan pääkatu La Ramblasta tuli terrori-iskun näyttämö torstai-iltana. Kuva perjantailta.

21.8.2017 10:25

Barcelonan ja Cambrilsin autoiskuissa kuolleiden sekä iskujen takana olleen terroristisolun jäsenten tunnistus saataneen päätökseen tänään, kertovat Espanjan viranomaiset. Torstain iskuissa kuoli 14 ja loukkaantui toistasataa ihmistä.

Poliisi on sanonut hajottaneensa 12-jäsenisen terroristisolun, jonka uskotaan olleen autoiskujen takana. Samaan aikaan on käynnissä etsinnät 22-vuotiaan Younes Abouyaaqoubin löytämiseksi.

Abouyaaqoubin epäillään ajaneen autoa Barcelonassa. Poliisin mukaan hän saattaa olla karussa Espanjan ulkopuolella.

Tutkijoiden mukaan terroristisolussa oli ainakin 12 miestä, joista osa oli teini-ikäisiä. Epäiltyjen joukossa on 40-vuotias imaami Abdelbaki Es Satty, jonka uskotaan radikalisoineen nuoria Ripollin kaupungissa lähellä Ranskan rajaa.

Monet epäillyistä, muun muassa Abouyaaqoub, ovat kasvaneet tai asuneet siellä.

Kuoliko imaami räjähdyksessä?

Terroristisolun luojaksi epäillään juuri imaamia, joka onkin joutunut poliisin suurennuslasin alle iskujen jälkeen.

Sattyn tunteneet kuvailevat häntä uskonnolliseksi mieheksi. Hänen kerrotaan pyytäneen lomaa moskeijasta, jossa hän saarnasi. Sattyn oli ilmeisesti tarkoitus palata Marokkoon henkilökohtaisten asioiden vuoksi.

– Hän sanoi tiistaiaamuna, että lähtee lomalle Marokkoon, kertoo Sattyn asuintoveri Nordeen el Haji.

Poliisi kuitenkin uskoo Sattyn olleen osallisena Alcanarin kaupungissa keskiviikkona tapahtuneessa räjähdyksessä. Espanjan iskuista epäillyn terroristisolun uskotaan rakentaneen pommeja rakennuksessa, kun se räjähti vain päivää ennen autoiskuja.

El imán de Ripoll, Abdelbaki Es Satty, el alegado cerebro de la célula yijadista que cometió los atentados en Barcelona y Cambrils. pic.twitter.com/swCBJ2A56e— Panorama 24 Horas (@Panorama24H) 20. elokuuta 2017

Jos yllä oleva kuva Sattysta ei näy, voit katsoa sen myös täältä.

Poliisi tutkii nyt, kuoliko imaami keskiviikon räjähdyksessä Alcanarissa. Imaami on ollut kateissa tiistaista lähtien.

Räjähdyksen epäillään pakottaneen terroristisolun vaihtamaan suunnitelmiaan. Uudeksi suunnitelmaksi valikoitui jalankulkijoiden päälle ajaminen autoilla.

– He valmistelivat yhtä tai useampaa iskua Barcelonassa, ja räjähdys Alcanarissa esti tämän, sillä heillä ei enää ollut materiaalia, jota olisi tarvittu vielä laajamittaisempien hyökkäysten toteuttamiseen, Josep Lluis Trapero Katalonian poliisista kertoi aiemmin.

"Halusi kaikkien marokkolaisten ajattelevan kuten hän"

El Mundo -lehti kertoi lähteisiinsä perustuen, että Satty oli päässyt vankilasta vuonna 2012. Lehden mukaan Satty oli tutustunut vankilassa muun muassa Rachid Aglifiin, joka oli tuomittu 18 vuoden vankeuteen Madridin vuoden 2004 pommi-iskujen vuoksi. Juniin kohdistetuissa iskuissa kuoli 191 ihmistä.

Sattyn epäillään radikalisoituneen Aglifin vaikutuksesta.

Poliisipäällikkö Josep Lluis Trapero on vahvistanut imaamilla olleen oikeudellisia ongelmia, mutta ne eivät liittyneet terrorismiin. The Telegraphin mukaan Satty olisi kuljettanut huumeita Marokon ja Espanjan välillä.

Tästä Ripollissa sijaitsevasta moskeijasta poliisi on etsinyt johtolankoja saadakseen selville imaami Abdelbaki Es Sattyn olinpaikan.

Kaikilla terroristisoluun kuuluneilla kerrotaan olleen yhteyksiä Ripollin kaupunkiin, missä Satty työskenteli vankilasta vapautumisen jälkeen. Sattyn vaikutusta iskun toteuttaneisiin nuoriin miehiin on spekuloitu runsaasti mediassa.

– Imaami käyttäytyi tavallisesti julkisissa paikoissa. Jos hän söi nuorten aivot, hän on tehnyt sen salaisesti, salaisessa paikassa, toteaa Ripollissa asuva marokkolainen Mohames Akhayad.

Toinen marokkolainen kuvailee imaamin olleen yksineläjä, joka vietti enemmän aikaa nuorison kuin omanikäistensä kanssa.

Iskuista epäiltyjen miesten omaiset antoivat haastatteluja medialle Ripollin kaupungissa sunnuntaina.

Samalla kadulla Sattyn kanssa asuva Francesc Gimeno kertoo Sattya pidetyn "hyvin islamistisena".

– Hän halusi kaikkien marokkolaisten ajattelevan kuten hän. Uskonto piti laittaa kaiken edelle.

Sattyn kerrotaan myös matkustaneen usein Belgiaan, mistä monet Isisin tehtailemat terrori-iskut on kehitelty.

Etsintäkuulutetun sukulaiset syyttävät Sattya

Iskusta epäillyn ja edelleen pakoteillä olevan 22-vuotiaan Younes Abouyaaqoubin sukulaiset syyttävät imaamia Abouyaaqoubin ja tämän veljen Housseinin radikalisoimisesta.

Barcelonan ja Cambrilsin iskuissa sai surmansa ainakin 14 ihmistä. Paikalliset ja turistit muistivat kuolonuhreja Barcelonan La Rambla -kadulla perjantaina.

Myös Abouyaaqoubien naapuri väittää imaamin "rekrytoineen Ripollin marokkolaisia ja suunnitelleen iskut".

– Younes ja Houssein alkoivat radikalisoitua tämän imaamin vaikutuksesta viimeisten parin vuoden aikana, miesten isoisä kertoo.

Younes Abouyaaqoubin epäillään ajaneen pakettiautoa, joka ajoi ihmisten päälle Barcelonassa. Viranomaisilla ei ole selvyyttä, onko perjantaina etsintäkuulutettu mies enää Espanjassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?