Video: Vuonna 1945 uponnut sota-alus löytyi Tyynestämerestä – Veteraani kertoo kauhunhetkistä veden varassa haiden saartamana

Aluksella palvellut veteraani kertoi WP:lle, kuinka miehistö joutui uimaan lähes viisi päivää haiden saartamina.

21.8.2017 3:00

Tutkijat löysivät viikonloppuna 72 vuotta kadoksissa olleen Yhdysvaltain laivaston risteilijän hylyn. USS Indianapolis upposi 30. heinäkuuta vuonna 1945 Tyynellä merellä, kun japanilainen sukellusvene ampui sitä torpedolla.

USS Indianapolis on maannut siitä lähtien lähes 5,5 kilometrin syvyydessä.

USS Indianapoliksen sijainti oli mysteeri aina näihin päiviin saakka, mutta nyt 13 hengen tutkijaryhmä onnistui paikantamaan aluksen hylyn. Löytöä auttoi viime vuonna löydetty havaintotieto, joka oli kirjattu vain tunteja ennen aluksen uppoamista.

Pääkuvan paikalla olevalta videolta pääset näkemään, miltä hylky näyttää.

Tutkimusryhmää johtaa Paul Allen, yksi teknologiayhtiö Microsoftin perustajista.

– Se vetää nöyräksi, että pystymme kunnioittamaan USS Indianapoliksen rohkeita miehiä ja heidän perheitään löytämällä aluksen, jolla oli merkittävä rooli toisen maailmansodan päättämisessä, Allen kertoi CNN:lle.

Upposi kuljetettuaan Hiroshimassa käytetyn atomipommin Tinianin saarelle

USS Indianapolis upposi aivan toisen maailmansodan viimeisinä päivinä. Se oli juuri kuljettanut Little Boy -atomipommin valmiiksi Tinianin saarelle. Little Boy -pommilla iskettiin sittemmin Japanin Hiroshimaan.

Japanin laivaston sukellusveneen yllättämä USS Indianapolis upposi alle 15 minuutissa, minkä takia se ei ehtinyt lähettää hätäsignaalia. Lähes 1200-henkisestä miehistöstä suurin osa tiettävästi selviytyi uppoavasta laivasta.

Miehistö joutui kuitenkin odottamaan pelastusta veden varassa jopa viisi päivää. Lopulta vain 316 miehistön jäsentä selvisi elossa.

Veteraani kertoi kauhunhetkistä haita kuhisevilla vesillä

Tänä päivänä on yhä elossa 22 USS Indianapoliksen miehistössä palvellutta veteraania. Tuolloin 20-vuotias Edgar Harrell kertoo Washington Postille kauhunhetkistä veden varassa.

Harrell sanoo WP:lle, että japanilainen I-58-sukellusvene osui alukseen kahdella torpedolla. Toinen osui laivan keskiosaan aivan polttoainesäiliön viereen.

Räjähdys katkaisi sähköt ja alus pimeni. Harrell riensi ottamaan käskyä vastaan kapteenilta, joka alkoi evakuoida alusta saman tien.

– Tiesimme heti, että meidän laivamme oli lähtemässä, ja se ottaisi meidät mukaansa, ellemme hyppäisi pois, Harrell muistelee.

Koska hätäsignaalia ei ehditty lähettää, ei apuakaan ollut tulossa. Harrell kertoo, kuinka noin 800 eloonjäänyttä yritti sinnitellä elossa. Pelastusliivit eivät pitäneet heitä pinnalla, joten miehistön oli pakko pysyä jatkuvasti liikkeessä välttyäkseen uppoamiselta.

Miehistö oli veden varassa päiviä. Monet kuolivat janoon tai nääntymiseen. Vesillä on paljon haita, ja monet kuolivat haiden hyökkäyksiin. Harrell muistaa, kuinka näki haiden eviä kiertämässä hänen ympärillään.

Osa miehistä joi janoonsa merivettä ja sekosi. Harrell kertoo, kuinka monet alkoivat nähdä hallusinaatioita ja uivat omille teilleen.

USS Indianapoliksella toimi lähes 1200-henkinen miehistö.

Harrell sanoo, että vaikka hylyn löytäminen sulkee erään ympyrän hänen elämästään, trauma pysyy.

– Minä voin yhä nähdä ja tuntea sen trauman, kun uimme neljä ja puoli päivää. Muistan sen tänään kuin se olisi tapahtunut eilen, 93 vuotta täyttävä Harrell toteaa WP:lle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?