Atomipommeja kuljettanut sota-alus löytyi 72 vuoden jälkeen – USS Indianapolis upposi toisen maailmansodan viimeisinä päivänä

Sukellusvene upotti aluksen heinäkuun 30. päivä vuonna 1945.

USS Indianapolis kuvattuna vuonna 1937. Alus upposi vuonna 1945.

20.8.2017 5:21

72 vuotta sitten Yhdysvaltain laivaston raskas risteilijä USS Indianapolis katosi, kun japanilainen sukellusvene oli ampunut sitä torpedolla toisen maailmansodan viimeisinä päivinä.

USS Indianapolis oli juuri kuljettanut atomipommeja Tinianin saarelle. Japanin sukellusvene upotti aluksen heinäkuun 30. päivä vuonna 1945.

Alus oli kadoksissa aina näihin päiviin saakka. Nyt sen hylky on kuitenkin löytynyt.

Joukko tutkijoita löysi USS Indianapoliksen hylyn Tyynestämerestä lähes 5,5 kilometrin syvyydestä. 13-henkinen tutkijaryhmä tutkii nyt hylkyä Yhdysvaltain sotahautojen paikantamiseen liittyvän lain nojalla.

Tutkimusryhmää johtaa Paul Allen, joka on yksi Microsoftin perustajista.

– Se vetää nöyräksi, että pystymme kunnioittamaan USS Indianapoliksen rohkeita miehiä ja heidän perheitään löytämällä aluksen, jolla oli merkittävä rooli toisen maailmansodan päättämisessä, Allen kertoi.

– Amerikkalaisina olemme kiitollisuudenvelassa aluksen miehistölle heidän rohkeudestaan, periksiantamattomuudestaan ja uhrauksestaan hirvittävien olosuhteiden edessä. Toivon, että jokainen aluksen historiaan liittyvä tuntee jonkinlaista täyttymystä löydön myötä, vaikka jatkamme työtä hylyn muiden osien löytämiseksi.

Vuonna 2016 julkaistu tutkimus osoitti USS Indianapoliksen uuden sijainnin. Yhdysvaltain merenkäynnin museon historioitsija Richard Hulver oli löytänyt aineistoa, jonka mukaan USS Indianapolis oli havaittu vain tunteja ennen sen uppoamista. Allenin ryhmä alkoi tutkia uutta kohdetta, joka oli länteen päin alkuperäisestä oletetusta sijainnista.

USS Indianapolis upposi 12 minuutissa, minkä takia hätäsignaalia ei ehditty lähettää. Sen takia se on ollut myös vaikeaa paikantaa.

Lähes 1200-henkisestä miehistöstä suurin osa selvisi uppoamisesta, mutta selvinneet joutuivat odottamaan pelastusta neljästä viiteen päivään. Monet kuolivat nääntymiseen tai hukkuivat.

Heistä 316 selvisi elossa. Tänä päivänä on vielä elossa 22 miehistön jäsentä.

– Jopa suurimmissa tappioissa ja katastrofeissa on sankaruutta ja uhrausta, mikä ei ansaitse tulla unohdetuksi, Yhdysvaltain merenkäynnin museon johtaja Samuel Cox sanoi.

– He ovat inspiraatio nykyisille ja tuleville merenkulkijoille. On myös otettu opiksi, Indianapoliksen tapauksessa on jouduttu ottamaan oppia kertaalleen, ja se oppi pitää säilyttää, jottei virheitä toistettaisi ja ihmishenkiä pelastuu, Cox totesi.

Lähde: CNN.

Juttua korjattu 30.8.2017 kello 09.52. Toisin kuin jutussa luki, USS Indianapolis ei ole raskas risteilyalus vaan raskas risteilijä.

Presidentti Franklin Roosevelt saapui Uruguayhin USS Indianapoliksella vuonna 1936.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?