Ruotsalaistutkija: Marokkolainen terroristiverkosto ulottuu Barcelonasta Turkuun

Ruotsalaistutkijan mukaan Turun puukotuksella on selkeä yhteys Barcelonan terrori-iskuihin marokkolaisen terrorismiverkoston kautta.

Ruotsin Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijan Magnus Ranstorpin mielestä on selvää, että marokkolainen terrorismiverkosto ulottuu Turkuun saakka.

19.8.2017 20:20 | Päivitetty 19.8.2017 20:43

Poliisi tutkii, onko Turun puukotuksilla mahdollista yhteyttä torstaina Barcelonassa tehtyyn terrori-iskuun, jossa kuoli 14 ihmistä. Suurin osa Barcelonan epäillyistä iskijöistä oli Marokosta, kuten Turun puukottaja.

– Se on luonnollisesti yksi tutkinnan kohde. Eli oliko tapauksella jotain yhteyttä Barcelonan terrori-iskuun, kertoi tutkinnanjohtaja Christa Granroth Krp:stä.

Ruotsin Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijan Magnus Ranstorpin mielestä on selvää, että marokkolainen terrorismiverkosto ulottuu Turkuun saakka.

– Marokkolainen terrorismiverkosto ulottuu Barcelonasta Turkuun. Se alkaa Ceutan ja Melillan kaupungeista (Marokon rannikolta) ja jatkuu Espanjan, Ranskan ja Brysselin kautta edelleen Pohjoismaihin. Eräillä merkittävimmillä terroristitoimijoilla Ruotsissa on marokkolainen tausta, kertoo islamistisen terrorismin tutkimiseen erikoistunut Ranstorp Svenska Dagbladetille.

Melilla ja Ceuta ovat Pohjois-Afrikassa Espanjalle kuuluvia erillisalueita, joita Marokko vaatii itselleen.

Niistä on muodostunut Espanjan terrorisminvastaisen taistelun ydinkohteita. Alueista on tullut radikalisoitumisen syntypaikkoja ja sieltä on lähtenyt runsaasti taistelijoita Isisin riveihin.

Alla olevalta videolta voit katsoa koosteen Turun iskusta:

Ranstorpin mukaan marokkolaisten vaikutus terrorismiin Euroopassa on ollut vahva jo 1990-luvulta lähtien.

Yksi Ruotsin tunnetuimmista terroristiepäillyistä, marokkolainen Abu Omar, oikealta nimeltään Farid Lamrabet, rekrytoi ja rahoitti Isisiä. Ruotsin turvallisuuspoliisin mukaan mies oli osa pohjoisafrikkalaista terroristiverkostoa, joka on toiminut Ruotsissa jo vuosikymmenien ajan.

Tanskan merkittävimpiin kuuluva terroristivaikuttaja Said Mansour on myös marokkolainen.

Terrorismin selkäranka

– Jos katsoo, mikä on ongelma Hollannissa, Belgiassa ja Espanjassa, niin huomaa hyvin painavan ja vahvan marokkolaisen vaikutuksen, Ranstorp luonnehtii eurooppalaisen terrorismin selkärankaa IS:lle.

Marokkolaisten vaikutus on vahva kautta Euroopan siirtolaisuuden myötä sekä yhteyksistä Marokkoon.

– Pohjoisafrikkalaiset terroristit ovat tämän ongelman selkäranka ja he johtavat terroristisoluja Ruotsissa ja muissa maissa, kertoo Ranstorp.

Alla olevalta videolta voit katsoa koosteen Barcelonan tapahtumista:

Ranstorpin mukaan marokkolaisilla iskijöillä on usein katulapsitausta.

– He ovat helppoja kohteita värvääjille ja haavoittuvaisia suostuteltaviksi. Radikalisoituminen voi tapahtua nopeastikin, mutta aina on taustalla joku, joka ohjailee asioita. On korkeampi vaikuttaja, johtaja, joka päättää ja suunnittelee iskut, muistuttaa Ranstorp esimerkiksi Barcelonan iskuista.

Barcelonan ja Turun iskujen samanaikaisuus ei hänen mielestään ole sattumaa.

– Ehkä he päättivät, että nyt on aika toteuttaa iskut. Tosin kyse voi olla myös idean kopioinnista.

– Ainahan iskut silti ovat yllätys. Olin Turussa viime vuonna, eikä se ole sellainen paikka, jossa uskoisi tapahtuvan jotain tällaista. Tuli tunne, että ”Voi luoja, ei tällaista voi tapahtua”. Se vain osoittaa, ettei ole turvallista paikkaa terrorismilta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?