Kylmäävä löytö Barcelonan terroristien pommitehtaasta – Pariisin ja Brysselin iskuissa käytetty ”Saatanan äiti”

Alustavissa tutkimuksissa on tehty pelottava löytö talosta, jossa Barcelonassa ja Cambrilsissä iskeneiden terroristien on kerrottu rakentaneen pommeja.

CNN:n haastatteleman tutkimuslähteen mukaan Barcelonan iskijöiden käyttämän talon raunioista on alustavissa tutkimuksissa löydetty merkkejä voimakkaasta TATP-räjähteestä, jota on aiemmin käytetty muun muassa Pariisin ja Brysselin tuhoisissa terrori-iskuissa. Löydöstä kertoo myös espanjalaislehti El Pais.

Ylläolevalla videolla kuvaa poliiseista tuhoutuneen talon luona.

TATP valmistetaan lisäämällä happoa asetonista ja vetyperoksidista tehtyyn sekoitukseen. Räjähde on erittäin voimakas, jonka vuoksi siitä on käytetty myös nimeä ”Saatanan äiti”. CNN:n mukaan räjähteen käyttö viittaa usein siihen, että sen kanssa tekemisissä olevat terroristit ovat saaneet jonkinlaisen koulutuksen.

Räjähdesekoite on myös erittäin herkkää räjähtämään vahingossa. Terroristien käyttämäksi epäilty talo Alcanarissa noin 200 kilometrin päässä Barcelonasta tuhoutui kokonaan torstaiaamuna voimakkaan räjähdyksen seurauksena, surmaten kaksi terroristeiksi epäiltyä. El Paisin mukaan TATP-jäämien lisäksi talon raunioista löydettiin kaasupulloja.

Alcanarin kaupungissa sijainnut talo tuhoutui räjähdyksessä täysin.

Uutistoimisto AFP kertoi terroristien suunnitelleen isompaa iskua jossa räjähteitä olisi mahdollisesti käytetty. Heidän kuitenkin kerrotaan joutuneen luopumaan suunnitelmastaan räjähdyksen vuoksi.

– He valmistelivat yhtä tai useampaa iskua Barcelonaan, mutta räjähdys Alcanarissa pysäytti suunnitelman, koska heillä ei ollut enää välineitä suurempien iskujen tekoon, kertoi Josep Lluis Trapero Katalonian poliisista.

14 ihmistä kuoli ja yli 100 loukkaantui torstaina iltapäivällä, kun pakettiauto ajoi ihmisten päälle turistien suosimalla La Ramba-kävelykadulla Barcelonan keskustassa. Äärijärjestö Isis otti tuoreeltaan vastuun iskusta.

Samana iltana auto ajoi ihmisten päälle myös Cambrilsin satamakaupungissa noin 120 kilometrin päässä Barcelonasta. Poliisi surmasi iskun jälkeen viisi terroriepäiltyä, ja kertoi estäneensä toimillaan terrori-iskun. Surmattujen epäiltyjen päällä kerrotaan olleen räjähdeliivit.

Allaolevalla videolla kerrotaan Barcelonan terrori-iskusta.

Samana aamuna Alcanarin kaupungissa tapahtunutta räjähdystä ei aluksi osattu yhdistää terrorismiin, vaan tuhoa luultiin kaasuräjähdyksen aiheuttamaksi onnettomuudeksi. Myöhemmin räjähdyksen kerrottiin liittyvän kahteen torstaiseen iskuun.

Barcelonan iskussa käytetyn pakettiauton kuljettajaksi epäillyn 17-vuotiaan Moussa Oukabirin uskotaan olleen Cambrilsissa poliisin luoteihin kuolleiden joukossa. Poliisin kerrotaan lisäksi pidättäneen neljä ihmistä eri puolilla maata tehdyissä operaatioissa. Pidäteyistä kolme on marokkolaistaustaisia ja yksi espanjalainen.

Brittiläisen The Guardian-lehden mukaan iskusta etsitään vielä 22-vuotiasta Younes Abouyaaqoubia, jonka kuvan poliisi on julkistanut yhdessä useiden muiden epäillyiden kanssa.

Poliisi julkaisi kuvia iskusta epäillyistä miehistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?