Norjalaisviranomaiset pidättivät Sini Saarelan ja toisen suomalaisen Barentsinmerellä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Norjalaisviranomaiset pidättivät Sini Saarelan ja toisen suomalaisen Barentsinmerellä

Julkaistu: 18.8.2017 23:46

Greenpeacen suomalaisaktivisti Sini Saarela on jälleen pidätettynä – tällä kertaa Norjan viranomaisten.

Norjan viranomaiset ovat pidättäneet ympäristöjärjestö Greenpeacen Arctic Sunrise -aluksen ja mieltään osoittaneet aktivistit, joiden joukossa ovat myös suomalaiset Sini Saarela ja Hanna Jauhiainen.

Perjantaiaamusta tilanne oli se, että viranomaiset hinasivat Arctic Sunrisea, jolla on 35 aktivistia ja miehistön jäsentä, Korpfjellin öljykentältä kohti Tromssaa. Siellä miehistöä todennäköisesti kuullaan, Greenpeacelta kerrottiin Ilta-Sanomille.

Korpfjell on kauimpana koillisessa oleva kenttä, joten hinausta odotetaan saapuvaksi Tromssaan vasta joskus myöhään lauantaina tai sunnuntaina.

Järjestöstä ei osattu arvioida, seuraako mielenosoituksesta joitakin oikeustoimia aktivisteille.

Saarela on tullut tunnetuksi vastaavista kampanjoista aiemmin. Vuonna 2013 hänet määrättiin Murmanskissa kahden kuukauden tutkintavankeuteen epäiltynä merirosvoudesta Saarelan vastustettua muiden aktivistien kanssa arktista öljynporausta Petshoranmerellä.

Venäjä luopui myöhemmin paljon merirosvoussyytteistä, ja ne korvattiin syytteillä huliganismista.

Greenpeacen uusin mielenosoitus keskeytti Statoilin öljynporauslautan toiminnan, kun aktivistit ylittivät porauslautan turva-alueen kumiveneillä ja kajakeilla. Mielenosoitus kesti seitsemän tuntia.

Greanpeacen mukaan pidätys rikkoo YK:n kansainvälistä merioikeusyleissopimusta. Järjestön mukaan Norjan rannikkovartiostolla ei ollut oikeutta nousta laivalle ja hinata sitä pois.

Greenpeace on seurannut Statoilin poraushanketta Barentsinmerellä kuukauden ajan osana kansainvälistä kampanjaa, jonka tavoitteena on Arktiksen ja ilmaston suojelu.

Se on myös kansalaisjärjestö Natur og Ungdomin kanssa haastanut Norjan hallituksen oikeuteen uusien arktisten öljynporausalueiden avaamisen vuoksi. Tapauksen käsittely alkaa Oslon käräjäoikeudessa marraskuussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?