Terroristit suunnittelivat vielä suurempaa iskua Barcelonassa – poliisi arvelee 17-vuotiaan päätekijän kuolleen

Poliisi surmasi yöllä viisi terroriepäiltyä sen jälkeen, kun auto oli ajanut päin ihmisiä myös Cambrilsin rannikkokaupungissa.

17.8.2017 21:06 | Päivitetty 18.8.2017 17:05
  • Pakettiauto ajoi ihmisten päälle torstaina iltapäivällä Barcelonan keskustassa suositulla La Rambla -kävelykadulla.

  • Tämän hetkisten tietojen mukaan yliajossa kuoli ainakin 13 ihmistä ja loukkaantuneita on ainakin 130. Isis on ottanut vastuun iskusta.

  • Poliisi on yöllä pidättänyt ja surmannut useita terrori-iskuun liittyväksi epäiltyjä henkilöitä ja kertoo estäneensä toisen terrori-iskun Cambrilsissa. Cambrilsin iskun yhteydessä loukkaantui nainen, joka perjantaina menehtyi vammoihinsa.

  • Samana aamuna talossa Alcanarissa tapahtuneen räjähdyksen uskotaan liittyvän terroritekoihin ja aiheutuneen pommista.

  • Barcelonan terrori-iskun pakettiauton ajajaa etsitään yhä.

  • Oletko paikalla? Ota yhteyttä Ilta-Sanomien toimitukseen numeroon +3589 122 3420 tai sähköpostitse osoitteeseen uutiset@iltasanomat.fi.

Seuranta jatkuu videon ja karttojen jälkeen.

Alla olevalla videolla näkyy, miten pakettiauto ajoi La Ramblan kävelykadulla.

16.51 Poliisin tämänhetkiset tiedot viittaavat siihen, että 17-vuotias pääepäilty oli yksi viidestä hyökkääjästä, jotka poliisi ampui Cambrilsissa yöllä.

16.34 Poliisi kertoo AFP:n mukaan, että terroristit olivat suunnitelleet vielä torstaita suurempaa iskua. Poliisin mukaan heidän piti kuitenkin toimia nopeasti Alcanarissa tapahtuneen räjähdyksen jälkeen.

16.15 Epäillyt valmistelivat vielä suurempaa iskua, poliisi kertoo AFP:n mukaan.

16.07 Lisää uhreja on nimetty. Iskussa saivat surmansa myös 60-vuotias espanjalainen Francisco Lopez Rodriguez ja 25-vuotias italialainen Luca Russo.

15.55 Espanjalaismedian poliisilähteiden mukaan neljäs iskusta pidätetty henkilö ei ole 17-vuotias pääepäilty. Tämän arvellaan paenneen samassa autossa, joka ajoi päin poliiseja tarkastuspisteellä ja josta löytyi myöhemmin kuollut mies.

15.37 Barcelonan uhrien joukossa on lapsia. Brittilehdet Guardian ja Telegraph kertovat espanjalaisiin tiedotusvälineisiin nojaten, että nuorin kuolonuhri olisi 3-vuotias tyttö. Tyttö oli lehtitietojen mukaan viety hoidettavaksi San Paun sairaalaan, mutta tämä menehtyi myöhemmin vammoihinsa.

Telegraphin mukaan myös 7-vuotias Julian Cadman on kateissa. Poika oli ollut Barcelonassa lomailemassa äitinsä Jom Cadmanin kanssa, mutta kaksikko oli joutunut eroon toisistaan, kun pakettiauto syöksyi väkijoukkoon La Ramblalla torstaina alkuillasta.

14.55 Neljäs henkilö on pidätetty epäiltynä iskuista, kertovat espanjalaismediat poliisia siteeraten.

14.50 Portugalin yleisradioyhtiö RTP kertoo yhden kuolonuhrin olevan portugalilainen vuonna 1943 syntynyt nainen. RTP:n mukaan myös toinen, 20-vuotias portugalilaisnainen on kateissa.

14.39 Espanjan viranomaisten mukaan Barcelonan La Rambla -kävelykadulla tehdyssä autoiskussa loukkaantui ainakin 130 ihmistä. Heistä 16 on yhä kriittisessä tilassa.

46 henkilön vammat on lieviä.

14.37 Tähän mennessä 14:stä menehtyneestä kahden nimet tiedetään. Toinen heistä on 35-vuotias kahden lapsen isä, italialainen Bruno Gulotta.

Brittilehti Telegraphin mukaan perheensä kanssa lomamatkalla ollut Gulotta kävi La Ramblalla käsi kädessä 5-vuotiaan Alessandoro-poikansa kanssa, kun terroristien pakettiauto syöksyi väkijoukkoon.

Toinen on belgialainen 44-vuotias Elke Vanbockrijck. Kahden lapsen äiti oli perheensä kanssa lomailemassa Barcelonassa.

14.15 Barcelonassa asuvalla suomalaisella Satu Paloniemellä, 23, on perjantaina vapaapäivä töistä terroritekojen vuoksi.

– Totta kai se eri lailla koskettaa, kun se sattui niin lähellä. Toisaalta se tuntuu niin kaukaiselta, kun itse ei ollut siellä tapahtumien keskipisteessä, Paloniemi kertoo ja lisää, ettei usko alkavansa pelkämään Barcelonassa iskujen jälkeen.

14.07 Kuolleiden ja haavoittuneiden kerrotaan alustavien tietojen mukaan edustavan 34:ää eri kansalaisuutta, kertovat Espanjan viranomaiset. Joukossa ei ole suomalaisia. Katso lista eri kansalaisuuksista täältä. Aiemmin kerrottiin, että uhrit edustivat 24 eri kansalaisuutta.

Aiemmin on vahvistettu, että iskuissa kuoli 14 henkilöä ja haavoittui yli 100.

Les víctimes mortals i ferits atemptats #Cambrils i #Barcelona són (balanç provisional) de 34 nacionalitats diferents pic.twitter.com/IZCYMg1zJQ— EmergènciesCatalunya (@emergenciescat) 18. elokuuta 2017

Jos et näe twiittiä, katso se täältä.

14.00 Barcelonan yliajossa kuolleille 13 uhrille on viranomaisten mukaan tehty ruumiinavaukset, mutta kaikkien kuolleiden kansallisuutta ei ole vielä varmistettu, kertoo STT.

13.55 Suomen poliisille ei ole tullut yhteydenottoja kansainvälisiltä poliisijärjestöiltä, kerrotaan Poliisihallituksesta. Poliisille ei ole myöskään tullut tietopyyntöjä. Asiasta kertoo STT.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Marko Savolaisen mukaan ei ole tiedossa mitään, mikä linkittäisi Espanjan iskut Suomeen tai muuttaisi Suomen turvallisuustilannetta.

13.38 Iskujen 14. uhri kuoli Cambrilsin iskussa saamiinsa vammoihin sairaalassa. Barcelonan iskussa kuoli 13 ihmistä.

A woman injured yesterday in #Cambrils attack has died. 14 citizens died yesterday in #Barcelona and #Cambrils terrorist attacks— EmergènciesCatalunya (@emergenciescat) 18. elokuuta 2017

Jos et näe twiittiä, katso se täältä.

13.26 Espanjan viranomaiset tiedottavat, että Katalonian iskuissa kuolleiden määrä on noussut. Menehtyneitä on nyt 14.

13.05 Myös Brysselissä vietettiin hiljainen hetki ja liput laskettiin puolisalkoon.

– Euroopan Unioni suree Barcelonan ja Cambrilsin uhreja. Emme unohda, kirjoittaa Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk.

Minuto de silencio. La Unión Europea llora a las víctimas de los atentados de #Barcelona y #Cambrils. No las olvidaremos. pic.twitter.com/7A1i1yjs0m— Donald Tusk (@eucopresident) 18. elokuuta 2017

Jos et näe twiittiä, katso se täältä.

13.00 Katalonia-aukiolla vietetään minuutin pituinen hiljainen hetki iskuissa menehtyneiden uhrien muistoksi. ”En pelkää” -huuto rikkoo hiljaisuuden, kertoo El Mundo. Tilaisuuden jälkeen ”emme pelkää” -huudot kajahtivat ilmoille ja ihmiset taputtivat.

 

12.44 Teemu Tammikon mukaan Isis yrittää kannustaa kannattajiaan toimimaan yhä enemmän Euroopassa Lähi-itään lähtemisen sijaan, mikä tekee iskujen ennustamisesta vaikeaa. Yleistymässä ovat niin kutsutut matalan intensiteetin keinot: käsiaseet, itsetehdyt pommit ja ajoneuvot.

– Ne ovat äärettömän helppo ja halpa tapa tehdä paljon vahinkoja, Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija kuvailee Ilta-Sanomille.

12.39 Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Teemu Tammikko: ”Espanjassa tehdään toisiksi eniten jihadistisia pidätyksiä Euroopassa, näistä suurin osa on tehty Kataloniassa. Viimeisen 5 vuoden aikana Kataloniassa on ollut yli 30 poliisioperaatiosta, joissa on pidätetty yli 60 jihadistiaktivistia.”

12.36 Ensimmäinen espanjalainen Barcelonan iskun uhri on tunnistettu. El Pais -lehden mukaan iskussa kuoli noin 60-vuotias Francisco López Rodríguez, joka oli kotoisin Granadasta. Hänen vaimonsa loukkaantui vakavasti.

12.33 Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Teemu Tammikko ISTV:n lähetyksessä: ”Espanjan pidätystilastoja katsoessa yllättävää, että isku tapahtui vasta nyt.” Maassa kytenyt jihadistinen liikehdintä on ollut tiedossa.

12.28 Supon erikoistutkija Pekka Hiltunen: ”Isku on tapahtunut siitä huolimatta, tekikö Isis sen vai ei. Järjestön Amaq-propagandatoimiston kautta tehdyssä ilmoituksessa kerrotaan vain, että ”Isisin sotilaat toteuttivat sen.” Kuvat, videot ja nimet olisivat antaneet enemmän uskottavuutta. Myöhemmin selvinnee, onko Isis todella iskun takana.”

12.25 Suojelupoliisin erikoistutkija Pekka Hiltunen ISTV:n suorassa lähetyksessä: ”Yhtä muottia terrorismin ehkäisemiseen ei ole. Supoa huolettaa se, että konfliktien hajaantuessa toiminta lisääntyy muissa maissa. Vastassamme on oppiva organisaatio, joka kehittää uudentyyppisiä toimintatapoja ja iskutapoja välttääkseen viranomaisten varautumistoimet. Vastassa on edelleen toimitnakykyinen ja oppiva organisaatio.”

12.07 Kello 12 paikallista aikaa (kello 13 Suomen aikaa) vietettävään hiljaiseen hetkeen Katalonia-aukiolle saapuu muun muassa kuningas Felipe VI. Paikalla on myös Espanjan poliittisten puolueiden johtoa. Pääministeri Mariano Rajoy on julistanut Espanjaan kolmen päivän suruajan iskun johdosta.

11.50 Espanjan median mukaan viranomaiset pitävät Barcelonan iskun pääepäiltynä 17-vuotiasta Moussa Oukabiria. Hänen epäillään ajaneen pakettiautoa, jolla surmattiin torstaina 13 ihmistä.

17-vuotias on aiemmin Ripollissa pidätetyn 28-vuotiaan Driss Oukabirin nuorempi veli. Pakettiauto oli vuokrattu Driss Oukabirin henkilöpapereilla. Lue lisää epäillystä täältä.

11.44 Terrorisminvastaisen viranomaislähteiden mukaan Barcelonan ja muiden iskujen takana on yhteensä 12 henkilön muodostama terroristisolu, kertoo El Pais.

11.38 Barcelonan iskun tekopaikkana ollut La Rambla -turistikatu on jälleen avattu yleisölle. Kadulla pidetään puolilta päivin hiljainen hetki, johon osallistuvien toivotaan tulevan paikalle ilman isoja laukkuja tai reppuja, kertoo poliisi.

 

11.25 El Pais -lehden mukaan yksi loukkaantuneista on Venäjän kansalainen, kertoo Venäjän turismiviranomainen.

11.17 Manchesterin terrori-iskusta selvinnyt Chris, 30, onnistui välttämään täpärästi myös Barcelonan torstaisen iskun. Lue lisää tästä.

11.15 Yksi Barcelonan kuolonuhreista oli perheensä kanssa lomaillut kahden pojan äiti Elke, 44. Lue lisää tästä.

11.02 Suomen ulkoministeriön tiedossa ei ole suomalaisuhreja. Mahdollisuutta ei edelleenkään voi sulkea pois, koska Espanjan viranomaisilta ei ole saatu vahvistettua listaa uhreista ja kansalaisuuksista.

Ulkoministeriön mukaan matkustusilmoituksen Barcelonaan on tehnyt jo yli 240 suomalaista. Ilmoitusten määrä on noussut iskun jälkeen.

10.58 Pääministeri Juha Sipilä on esittänyt osanottonsa Suomen hallituksen puolesta Espanjan pääministeri Mariano Rajoylle.

– – Järkytyksestä huolimatta meidän on pidettävä kiinni avoimen yhteiskunnan, demokratian sekä suvaitsevaisuuden periaatteista. Olemme yhdessä terrorisminvastaisessa rintamassa, Sipilä sanoo.

10.48 Barcelonan ja Cambrilsin hyökkäyksiä tutkivat viranomaiset uskovat kahdeksan ihmisen olevan kytköksissä iskujen suunnitteluun ja toteuttamiseen. Heidän epäillään olleen suunnittelemassa kaasuhyökkäystä, kertoo Reuters.

10.44 Porvoolainen Antti oli kävelemässä La Ramblalla, kun hän näki juoksevia ihmisiä ja kuuli huutoja ympäriltään.

– Panikoin sen verran, että juoksin läheiseen museoon turvaan. Mietin, ettei se pakettiauto ainakaan sinne pääse. Niin ajatteli kaikki muutkin ihmiset, ja La Rambla tyhjeni nopeasti, Antti kertoo Ilta-Sanomille.

10.23 Viranomaisten mukaan Cambrilsissa torstain ja perjantain välisenä yönä ammuttujen terroristien räjähdevyöt eivät olleet aitoja, kertoo Reuters. Terroriteossa auto syöksyi väkijoukkoon, ja kuusi siviiliä ja yksi poliisi loukkaantuivat. Poliisi surmasi neljä epäiltyä ja viides henkilö menehtyi vammoihinsa myöhemmin.

10.02 Suojelupoliisilla ei tässä vaiheessa ole tietoa tai viitteitä siitä, että Barcelonan terrori-iskuilla olisi yhteyksiä Suomeen. Supo ei myöskään aio nostaa terrorismin uhka-arviotaan tapauksien takia.

9.29 Kolmas henkilö on pidätetty Ripollin kaupungissa Barcelonan terrori-iskuun liittyen, kertoo Reuters Catalan Radiota siteeraten.

9.10 Puolenpäivän aikaan (Suomen aikaan kello 13) pidetään minuutin hiljainen hetki uhrien muistoksi. La Ramblalle ja Katalonia-aukiolle odotetaan runsaasti ihmisiä. Barcelonan pormestarin Ada Colaun mukaan hiljainen hetki on merkki siitä, että ”emme ole peloissamme”, kertoo AP.

8.50 Ranskan ulkoministeriöstä kerrotaan 26 Ranskan kansalaisen haavoittuneen Barcelonassa. Reutersin mukaan heistä 11 on kriittisessä tilassa. Ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drian vierailee Barcelonassa tänään perjantaina.

8.40 Katalonian sisäministerin mukaan Barcelonan terrori-iskun pakettiauton ajaja on edelleen karkuteillä, kertoo Guardian-lehti.

8.34 Terrorismintutkija ja sotatieteiden tohtori Antti Paronen sanoo STT:lle sen olevan ihme, ettei Espanjassa ole tapahtunut varsinaista isoa terrori-iskua vuosiin. Hänen mukaansa isoa iskua olisi voinut odottaa jo aikaisemmin, sillä Espanjassa on paljon jihadistista liikehdintää.

7.48 Ulkoministeriön mukaan matkustusilmoituksen Barcelonaan on tehnyt yli 150 suomalaista. Matkustusilmoituksen ennen illan iskua oli tehnyt noin 80 ihmistä, ja niiden määrä on lisääntynyt iskun jälkeen. Tiettävästi uhrien joukossa ei ole suomalaisia.

 

 

7.31 Espanjan poliisi epäilee, että talossa Alcanarissa ennen Barcelonan pakettiautoiskua tapahtunut räjähdys johtui pommin rakentamisesta. Poliisin edustajan mukaan rakennukseen ilmeisesti kertyi kaasua, joka aiheutti räjähdyksen. Epäilystä uutisoi muun muassa BBC. Poliisi on aiemmin kertonut epäilevänsä räjähdyksen ja iskun liittyvän toisiinsa.

200 kilometriä Barcelonasta sijaitsevan Alcanarin räjähdyksessä kuoli ainakin yksi ja useita haavoittui.

7.20 Guardian: Katalonian alueviranomaisten mukaan Barcelonan pakettiautoiskun uhrien joukossa on 24 maan kansalaisia. Aiemmin tiedossa on ollut uhreja 18 eri maasta.

6:02 Poliisin mukaan myös Cambrilsissa auto on ajanut ihmisiä päin. Aiemmin poliisi tiedotti surmanneensa kaupungissa viisi terroriepäiltyä, mutta ei kertonut mitään yliajosta. Poliisin mukaan yliajossa loukkaantui kuusi siviiliä ja yksi poliisi. Lue lisää täältä.

Espanjan kuningas Felipe VI ja pääministeri Mariano Rajoy osallistuivat hiljaiseen hetkeen Katalonia-aukiolla terrori-iskuja seuraavana päivänä.

5:35 Barcelonan lentokentälle matkalla olevien suomalaisten mukaan poliisit järjestävät kentän suuntaan saapuville autoilijoille tarkastuksia. Osa poliiseista on aseistautunut raskaasti konetuliasein.

 

5:29 BBC:n mukaan Espanjan viranomaiset ovat kertoneet iskussa loukkaantuneita olevan ainakin 18 maasta, mukaan lukien Ranskasta, Saksasta, Espanjasta, Hollannista, Argentiinasta, Venezuelasta, Belgiasta, Australiasta, Unkarista, Perusta, Romaniasta, Irlannista, Kreikasta, Kuubasta, Makedoniasta, Kiinasta, Italiasta ja Algeriasta. Aiemmin loukkaantuneiden joukossa kerrottiin olevan ainakin yksi tanskalainen.

Suomalaisuhreista ei toistaiseksi ole tietoa.

5:13 Viranomainen kertoo Twitterissä viidennen henkilön kuolleen aiemmassa terrorisminvastaisessa operaatiossa. ”Viides terroristi #Cambrilsissa on nyt kuollut”, tilillä kerrotaan.

ACTUALITZACIÓ El 5º terrorista de #Cambrils ha fallecido El 5è terrorista de #Cambrils ha mort The 5th terrorist in #Cambrils is now dead— EmergènciesCatalunya (@emergenciescat) August 18, 2017

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

4.31 Katalonian viranomaiset kertovat tekevänsä useita hallittuja räjäytyksiä Cambrilsissa.

In few minutes we are going to make several controlled explosions in #Cambrils. If you hear detonations DO NOT be alarmed, are controlled!— Mossos (@mossos) 18. elokuuta 2017

Jos twiitti ei näy oikein, voit katsoa sen täältä.

4.27 STT uutisoi, että viranomaisten mukaan yksi poliisi ja kuusi siviiliä on loukkaantunut Espanjassa Cambrilsissa operaatiossa, jossa estettiin toinen terrori-isku.

4.24 Guardian: Katalonian viranomaiset uskovat Barcelonan terrori-iskun, Cambrilsin estetyn iskun sekä räjähdyksen Alcanarissa olevan yhteydessä toisiinsa ja tapahtumia tutkitaan tämän epäilyn pohjalta, STT kertoo.

4.15 Tamperelainen Timo Kojonen ja hänen tyttöystävänsä Yana Heikkilä olivat jumissa Barcelonan kehätiellä, kun poliisit kävivät linja-autoja läpi. Moottoritie näytti oleva tukossa kilometrien matkalta. Lue lisää täältä.

4.09 Poliisi kertoo surmanneensa neljä epäiltyä estääkseen terrori-iskun Cambrilsissa. Lue lisää täältä.

3.24 Poliisi kertoo AFP:n mukaan surmanneensa neljä terroristiksi epäiltyä henkilöä Cambrilsin operaatiossa. Lisäksi yksi epäilty terroristi on loukkaantunut. Pelastusviranomaiset kuvailevat Twitterissä tilanteen olevan ”poikkeuksellinen” ja pyytävät pikkukaupungin asukkaita olemaan kärsivällisiä. Osa teistä on suljettu.

3.06 Pakettiauto, jolla ajettiin väkijoukkoon La Ramblalla, hinataan pois terrori-iskun tapahtumapaikalta.

Las Ramblas kävelykatu avattiin yleisölle perjantaina.

3.04 Poliisi twiittaa tappaneensa ”terrori-iskun” tekijöitä Cambrilsin pikkukaupungissa, reilu sata kilometriä Barcelonasta etelään.

2.38 Poliisi vahvistaa, että sillä on käynnissä terrorisminvastainen operaatio Cambrilsissa. Poliisin mukaan kyse on ”mahdollisesta terrori-iskusta”. Poliisi ei kuitenkaan vahvista, että operaatio liittyisi juuri Barcelonan tapahtumiin.

Operatiu policial en marxa a Cambrils per possible atemptat terrorista.— Mossos (@mossos) 17. elokuuta 2017

Jos twiitti ei näy oikein, voit katsoa sen täältä.

2.33 Pakettiautoiskun uhrien joukossa on ainakin 18 maan kansalaisia. Tiedossa ei ole, että joukossa olisi suomalaisia. Lue lisää täältä.

2.24 Viranomaiset tiedottavat poliisioperaatista Cambrilsissa. Ihmisiä kehotetaan pysymään sisällä. Toistaiseksi ei ole kerrottu, liittyykö operaatio Barcelonan iskuun. Cambrils sijaitsee reilun sadan kilometrin päässä Barcelonasta.

– Pysy kotona, pysy turvassa, katalonialaisviranomaiset twiittaavat.

IF YOU'RE NOW IN #Cambrils avoid going out. Stay home, stay safe. Police operation ongoing— EmergènciesCatalunya (@emergenciescat) 17. elokuuta 2017

Jos twiitti ei näy oikein, voit katsoa sen täältä.

2.18 Tutkijan mukaan terrori-isku ei tullut yllätyksenä. La Rambla valikoitu hänen mukaansa iskun kohteeksi kolmesta syystä. Lue lisää täältä.

2.16 Poliisilähde kertoo Reutersille, että Alcanarissa räjähtäneen talon asukkailla epäillään olevan yhteys Barcelonan iskuun. Myös Reutersin mukaan asukkaiden uskotaan valmistaneen räjähteitä.

2.11 Espanjan pääministeri Mariano Rajoy kuvailee Barcelonan pakettiautoiskua jihadistiseksi terrorismiksi, jonka vastustaminen vaatii maailmanlaajuisia toimia, STT uutisoi. Rajoyn mukaan terrorismin vastainen kamppailu on vapaiden yhteiskuntien ykkösprioriteetteja. Rajoy sanoi pyytävänsä Espanjan puolueita arvioimaan uudelleen maan terrorinvastaisia toimia.

2.08 Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kommentoi Barcelonan iskua nostamalla esiin tarinan sian vereen kastetuista luodeista. Tarinaa pidetään kuitenkin todennäköisesti keksittynä. Lue lisää täältä.

1.58 Poliisi epäilee, että Alcanarissa räjähtäneessä talossa rakennettiin ”räjähtävää esinettä,” BBC uutisoi.

– Vaikuttaa siltä, että kaasujen kertyminen sai aikaan räjähdyksen, poliisipäällikkö Josep Lluis Trapero sanoi.

1.46 Kuolleiden joukossa on ainakin yksi belgialainen. Saksalaisen ZDF-kanavan mukaan myös ainakin kolme saksalaista on kuollut, STT kertoo. Loukkaantuneiden joukossa on ainakin kaksi tanskalaista ja yksi australialainen.

1.41 Espanjan viranomaiset ovat lopettaneet liikkumisrajoitukset Barcelonan keskustassa. Alueelle ja alueelta pois pääsee taas liikkumaan. Paikalla olevia kehotetaan noudattamaan poliisin ohjeistuksia, STT kertoo.

1:23 Barcelonassa parhaillaan oleva Ilta-Sanomien uutispäällikkö Inka Nurmisto kertoo tunnelman kaupungissa olevan terrori-iskun jälkeen hämmentynyt. Voit kuunnella Nurmiston puhelinraportin alla olevasta ikkunasta.

 

0:59 Iskun tekijä on poliisin mukaan edelleen tavoittamatta. Katalonian poliisin mukaan auton kuljettaja pakeni paikalta jalan iskun jälkeen. Tekijän ei epäillä olleen aseistettu.

0:52 Uutistoimisto AFP:n mukaan aamulla tapahtuneessa räjähdyksessä on kuollut kaksi ihmistä. Poliisi ei ole kertonut, liittyvätkö kuolleet Barcelonan iskuun.

0:40 Espanjalaisen El Mundo lehden mukaan räjähdys tapahtui varhain torstaiaamuna Alcanarissa, ja talo sortui kokonaan ilmeisesti sisällä olleiden kaasupullojen aiheuttaman räjähdyksen voimasta. Lehden mukaan yksi ihminen kuoli ja seitsemän loukkaantui räjähdyksessä.

 

0:15 Uutistoimisto Reutersin mukaan poliisi kertoo, ettei kumpikaan aiemmin pidätetyistä miehistä ajanut iskussa käytettyä pakettiautoa. Poliisi kertoo, että aiemmin poliiseja päin tarkastuspisteellä ajanut mies ammuttiin kuoliaaksi, mutta hänen yhteydestään terrori-iskuun ei ole todisteita.

0:05 Poliisin mukaan katalonialaisessa talossa on tapahtunut räjähdys, joka liittyy Barcelonan terrori-iskuun. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

23:32 Amerikkalainen teollisuusosakemarkkinoiden Dow-indeksi päätyi Barcelonan iskun jälkeen alhaisimmalle tasolleen kolmeen kuukauteen. Myös Nasdaq- ja S&P -indeksit olivat laskussa.

23:25 Paavin tiedotustoimisto on julkaissut lausunnon, jonka mukaan Paavi Franciscus on seurannut Barcelonan tapahtumia huolestuneena. ”Paavi rukoilee hyökkäyksen uhrien puolesta ja haluaa ilmaista läheisyyttään espanjalaisiin, erityisesti loukkaantuneisiin ja heidän perheisiinsä”, lausunnossa todetaan CNN:n mukaan.

23:10 Pariisin pormestari Anne Hidalgo kertoo Twitterissä, että Eiffel-tornin valot sammutetaan myöhemmin illalla Barcelonan iskun uhrien muistamiseksi. Pariisiin on viime vuosina tehty useita tuhoisia terrori-iskuja.

#Paris éteindra @LaTourEiffel dès 00h45 ce soir, en hommage aux victimes de l'attentat de #Barcelone. #SomBarcelona #SomosBarcelona— Anne Hidalgo (@Anne_Hidalgo) August 17, 2017

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

22:52 Poliisi julkaisi yhden epäillyn kuvan. AFP:n mukaan poliisi epäilee Barcelonan iskun tekijän olevan Driss Oukabir. Poliisi ei ole vahvistanut, onko miestä pidätetty.

22:50 Belgian ulkoministeri on vahvistanut, että kuolonuhrien joukossa on ainakin yksi Belgian kansalainen. Suomen ulkoministeriöllä ei ole vielä tietoa siitä, onko uhrien joukossa suomalaisia.

22:28 Paikallisen poliisin mukaan kaksi poliisia kohtasi epäillyn tekijän poliisin tarkastuspisteellä, jossa kuljettaja yritti ilmeisesti ajaa poliisien päälle.

22:27 Terrorijärjestö Isis ilmoittautui iskun tekijäksi.

22:24 Katalonian aluejohtajan mukaan loukkaantuneita on yli 80.

22:18 Katalonian aluejohtajan mukaan kaksi henkilöä on pidätetty epäiltynä terrori-teosta. Paikallismedioiden mukaan sen sijaan yksi epäilty on kuollut. Sekä tekijöistä että uhreista liikkuu paljon erilaista tietoa.

22:12 Espanjan pääministeri Mariano Rajoy on kertonut Twitterissä olevansa matkalla Barcelonaan. Twiitissä hän lupaa, että Espanjassa otetaan äärimmäiset keinot käyttöön syyllisten pidättämiseksi, turvallisuuden takaamiseksi ja kärsineiden tukemiseksi.

21:26 Espanjan viranomaiset vahvistavat, että iskussa kuoli ainakin 13 ja loukkaantui yli 50 ihmistä.

21:22 Uutistoimista Reutersin mukaan Espanjan poliisi on kumonnut mediassa pyörineet väitteet panttivankitilanteesta, joka olisi syntynyt iskun jälkeen.

21:08 Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on osoittanut suruvalittelunsa Barcelonan iskusta Twitterin kautta. Twiitissään presidentti sanoo, että Yhdysvallat on valmis auttamaan Espanjaa kaikin mahdollisin tavoin.

The United States condemns the terror attack in Barcelona, Spain, and will do whatever is necessary to help. Be tough & strong, we love you!— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 17, 2017

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

21:01 Poliisilähteet kertovat Espanjan yleisradioyhtiölle, että poliisi on ottanut kiinni miehen liittyen Barcelonan autoiskuun. Miehen henkilöllisyyttä ei ole kerrottu.

20:47 Paikallislehti La Vanguardian mukaan ainakin 56 ihmistä on toimitettu sairaalahoitoon eri puolille Barcelonaa.

20:43 Barcelonalaisen uutismedia Tv3:n mukaan tapahtumapaikalta löytyi espanjalainen passi, joka kuuluu marokkolaissyntyiselle henkilölle.

20:38 Barcelonan kaupunki on pyytänyt kaupunkilaisilta apua kaaoksen keskellä. Barcelonan taksit tarjoavat ilmaisia kyytejä iskualueella ja paikalliset sairaalat pyytävät ihmisiä luovuttamaan verta, uutisoi El Mundo.

20:34 Tähän mennessä ainoastaan yksi kuolonuhri on vahvistettu Barcelonan viranomaisten puolesta. Uutistoimisto AFP:n mukaan viranomaiset totesivat, että uhriluku saattaa yhä nousta.

20:22 La Vanguardian mukaan viranomaiset vahvistavat, että myös toinen iskuun mahdollisesti liittyvä pakettiauto on löytynyt. Ensimmäinen pakettiauto hylättiin La Ramblalle, toinen löytyi Vicin kaupungista, 70 kilometrin päästä Barcelonasta.

20:22 Viimeisimpien tietojen mukaan iskun tekijä on yhä vapaalla jalalla.

20:16 Poliisi on määrännyt teitä suljettavaksi eri puolella kaupunkia, sillä yhä on epäselvää, liittyikö iskuun myös toinen ajoneuvo.

20:10 Katalonian poliisin mukaan 32 on loukkaantunut, joista kymmenen on vakavasti loukkaantuneita.

19:57 Paikallismedioiden poliisilähteiden mukaan ainakin 13 on kuollut ja kymmeniä loukkaantunut. Suomen ulkoministeriön tämänhetkisten tietojen mukaan uhrien joukossa ei ole suomalaisia.

19:41 Espanjan poliisin mukaan terrori-iskussa on kuollut useita ihmisiä.

19:36 El Pais -lehden mukaan viranomaiset olettavat, että ihmisten päälle ajanut auto oli valkoinen Fiat Talento. Poliisin mukaan auto oli vuokrattu.

19:31 Presidentti Sauli Niinistö kommentoi Barcelonan tapahtumia Twitterissä. Hän toivottaa twiitissä voimia tapahtuman uhreille.

Terroristit iskivät jälleen Eurooppaan. Seuraan Barcelonan tilannetta äärimmäisellä vakavuudella. Voimia uhreille, omaisille, pelastajille.— Sauli Niinistö (@niinisto) August 17, 2017

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

19:20 El Periódicon poliisilähteiden mukaan yliajossa olisi loukkaantunut 20-25 ihmistä ja kuollut yksi. Loukkaantuneiden tai menehtyneiden lukumääristä ei kuitenkaan ole vielä varmaa tietoa.

19:17 Iskun tekijät olivat vuokranneet toisen pakettiauton, jolla he pakenivat paikalta, kertoo La Vanguardia.

19:16 El Paisin mukaan pakettiauto ajoi kävelykadulla 530 metrin matkalla jalankulkijoiden päälle, jotka sattuivat olemaan sen tiellä.

19:15 Paikallismediat kirjoittavat pankkivankitilanteesta, joka olisi käynnistänyt turkkilaisessa ravintolassa yliajon jälkeen.

19:04 Paikallinen hätäkeskus neuvoo Twitterissä ihmisiä olemaan yhteydessä läheisiinsä sosiaalisen median kautta, jotta puhelinlinjat eivät tukkeutuisi.

19:27 Paikallisen radiokanavan mukaan poliisi etsii yhä yhtä valkoista pakettiautoa.

19:01 Poliisi etsii 170 cm pitkää miestä, jolla on yllään sinivalkoraidallinen paita, kertoo El Pais.

18:57 Espanjalaismedioiden mukaan kaksi aseistettua miestä meni sisään ravintolaan pian iskun jälkeen.

18:54 The Telegraphin mukaan yliajossa on kuollut ainakin kaksi ihmistä.

18:53 Toisin kuin poliisi vielä vartti sitten espanjalaismedioiden mukaan oletti, kyseessä vaikuttaisi olevan terrori-isku.

18:52 El Paisin mukaan poliisi on kertonut, että turma-autosta löytyi espanjan passi.

Kolmen eri kaupungin tapahtumien epäillään nivoutuvan yhteen.

18:48 Espanjalaismedioiden mukaan auton kuljettaja hylkäsi auton törmättyään ihmisiin ja jalkautui kadulle.

18:45 Viranomaiset evakuoivat Barcelonan kaupungin keskustaa, kuten myös kaupungin metrolinjoja. Onnettomuuspaikka on eristetty. La Ramblan varrella olevat ravintolat, kaupat ja hotellit ovat sulkeneet ovensa ja vetäneet verhot ikkunoiden eteen. Ihmisiä ei päästetä ulos kadulle.

18:40 BBC uutisoi, että Espanjan poliisin mukaan useita on loukkaantunut.

18:36 Viranomaiset pitävät epätodennäköisenä, että kyse on terroristi-iskusta, kertoo sanomalehti El Pais. Lehden tietojen mukaan kyse on huumeiden välittäjästä, joka pakomatkallaan ajoi väkijoukon päälle. Tätä epäilystä poliisi ei ole kuitenkaan vielä vahvistanut.

18:30 Suomalainen Antti kertoi IS:lle nähneensä, kuinka useat ihmiset loukkaantuivat, kun rikkinäisen näköinen pakettiauto ajoi väkijoukkoon.

La Rambla on suosittu kävelykatu Barcelonassa.

Paikalle saapui useita ensivasteen yksiköitä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?