Venäjän pääsotaharjoitus Zapad lähestyy – perinteinen harjoitus, mutta kiristyneessä ympäristössä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäjän pääsotaharjoitus Zapad lähestyy – perinteinen harjoitus, mutta kiristyneessä ympäristössä

Venäjän pääsotaharjoitus Zapad järjestetään tänä vuonna läntisessä sotilaspiirissä, Valko-Venäjällä ja Kaliningradissa.

Venäjän pääsotaharjoitus sijoittuu osin Valko-Venäjälle. Kuvassa Venäjän presidentti Vladimir Putin sekä Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukashenko.­

11.8.2017 20:13

Länsimaissa on puhuttu huolestuneeseen sävyyn Venäjän syyskuussa pidettävästä Zapad (Länsi) 17 -sotaharjoituksesta. Venäjän on joko uumoiltu sijoittavan lisää joukkoja Valko-Venäjälle Naton vastaiseen eturintamaan tai valmistelevan oikeaa sotilasoperaatiota.

Suomalaisasiantuntija selittää huolia enemmän kiristyneellä turvallisuustilanteella Euroopassa kuin itse harjoituksen sisällöllä.

– Etukäteen kerrottujen tietojen perusteella tämä Zapad ei poikkea mitenkään aiemmista harjoituksista sijainnin tai kaluston suhteen, everstiluutnantti Juhani Pihlajamaa Maanpuolustuskorkeakoulusta sanoo.

Venäjä-asiantuntija Johan Norberg Ruotsin FOI:sta (Totalförsvarets forskningsinstitut) ei näe Zapadissa erityistä syytä huoleen, pidempään jatkuneessa kehityksessä kylläkin.

– Huolestuttavaa eurooppalaisesta näkökulmasta ei ole se, että harjoitus on Länsi-Venäjällä tai juuri tänä vuonna, vaan se, että nämä harjoitukset ovat osa pidempää kehitysprosessia, jossa Venäjä kehittää kykyä aloittaa ja käydä valtioiden välisiä sotia, jotka kestävät pitkään, Norberg sanoo.

Hän muistuttaa, että Venäjällä harjoittelevat sotilaiden ohella myös siviiliviranomaiset, jotka voivat tukea joukkojen liikkumista ja kestävyyttä. Kyse on kokonaispuolustuksesta.

Puolustusta vai hyökkäystä – ei väliä

Ruotsalaistutkija kehottaa huomioimaan, että Venäjä kutsuu harjoitusta ”strategiseksi”. Se kertoo jotain kunnianhimon tasosta.

– Silloin ei harjoitella vain yhdessä maassa, vaan puhutaan sotanäyttämöstä, jolla tarkoitetaan suurin piirtein Eurooppaa, Norberg muistuttaa.

Molemmat asiantuntijat pitävät melko turhana väittelyä siitä, onko harjoitus Venäjän ilmoituksen mukaan luonteeltaan ”puolustuksellinen” vai läntisten sotilaslähteiden tulkitsema ”hyökkäyksellinen”. Viimeksi mainitusta on esitetty todisteeksi muun muassa suuren panssariarmeijan osallistuminen harjoitukseen.

– Yksikään valtio ei halua ilmoittaa harjoittelevansa hyökkäyssotaa. Toisaalta sanotaan, että paras panssarintorjunta-ase on toinen panssarivaunu, Pihlajamaa sanoo.

Norbergin mukaan kyse on paljolti sanavalinnoista: Venäjä sanoo harjoittelevansa puolustusta, mutta harjoitettavia voimia voi käyttää myös hyökkäykseen – mikä ei tarkoita, että niin väistämättä tehdään.

Ei aivan pimennossa ulkomailta

Lännen epäluuloja on ruokkinut se, että ainoa virallinen tieto harjoituksen koosta on vain vähän yli 10 000 sotilasta. Aiempi kokemus on kuitenkin osoittanut, että eri sotilaspiirien (eteläinen, läntinen, itäinen, pohjoinen) vuotuisten pääsotaharjoitusten – jollainen Zapad on – kokonaisvahvuus on pikemminkin 100 000:n luokkaa.

Harjoituksia ajallisesti ja sijainnin perusteella pilkkoen on mahdollista tehdä erilaisia laskelmia niiden koosta. Venäjän on arveltu kikkailevan lukumäärillä siksi, että 13 000 sotilaan koon ylittyminen edellyttää Etyjin sääntöjen perusteella ulkomaisten tarkkailijoiden kutsumista harjoitukseen.

Tilanne ei ole avoimuuden osalta aivan synkkä. Valko-Venäjä on ilmoittanut kutsuvansa aiempaan tapaan naapurimaiden ja kaikkien Etyj-maiden tarkkailijat tutustumaan harjoitukseen omalla alueellaan.

– Yhdysvallat erityisesti mainiten, Pihlajamaa kertoo.

Hän pitää myös todennäköisenä, että Venäjä kutsuu joka tapauksessa ainakin ulkomaiden Moskovassa toimivat sotilasasiamiehet tutustumaan Zapadiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?