Asiantuntija paljastaa, mikä olisi varma merkki Yhdysvaltojen lähestyvästä iskusta Pohjois-Koreaan

Tutkija ei usko Kim Jong-unin ja Donald Trumpin rankan nokittelun johtavan tekoihin.

10.8.2017 13:51

Tiistaina maailmanpolitiikan pelikentällä lähti liikkeelle tapahtumaketju, jonka pelättiin jo hetken aikaa eskaloituvan sodaksi Korean niemimaalla. Kyse on vanhasta tutusta uhkapelistä Washingtonin ja Pjongjangin välillä, mutta ohjaksissa istuvat pelurit, Pohjois-Korean presidentti Kim Jong-un ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ovat korottaneet panoksia.

– Pohjois-Korean on parasta olla uhkailematta Yhdysvaltoja. Muuten he kohtaavat tulen ja raivon, jollaista maailma ei ole aikaisemmin koskaan nähnyt, Trump sanoi puhuessaan golfklubillaan New Jerseyssä selventämättä, mitä puheillaan tarkalleen ottaen tarkoitti.

Pohjois-Korea teki historiansa toisen mannertenvälisen ballistisen ohjuksen kokeen 28. heinäkuuta Hwasong-14-ohjuksella. Sen uskotaan laskeutuneen mereen Japanin alueelle.

Lausahdus tulkittiin reaktioksi Washington Postin tiistaina julkaisemaan artikkelin. Lehti kirjoitti, että Pohjois-Korea on todennäköisesti jo onnistunut tekemään pienikokoisen ydinaseen, joka voidaan panna risteilyohjukseen. Aikaisemmin maan on arvioitu olevan vielä jonkin ajan päässä kehityksen tästä vaiheesta.

Vain hetkeä myöhemmin Pohjois-Korean valtiollinen uutistoimisto KCNA ilmoitti, että maa harkitsee iskevänsä ohjuksillaan lähelle Guamin saarta, jolla sijaitsee Yhdysvaltojen sotilastukikohta.

Tutkija ei usko sotaan

Trumpin vastauhittelu jatkui Twitterissä, jossa hän muistutti ensimmäisen presidenttinä antamansa määräyksen olleen maan ydinasekaluston uusiminen ja nykyaikaistaminen. Hänen mukaansa Yhdysvaltojen ydinaseet ovat nyt voimakkaampia kuin koskaan. Trump lisäsi toivovansa, ettei maan tarvitse käyttää ydinaseitaan koskaan muistuttaen samalla, että maailmassa ei tule koskaan olemaan aikaa, jolloin Yhdysvallat ei olisi maailman voimakkain kansakunta.

Yhdysvalloissa Trumpin möläytykset ovat saaneet kansalaiset pelkäämään presidentin ajavan maata lähemmäs ydinsotaa.

Kim Jong-un juhli Hwasong-14-ohjuksen laukaisua Pohjois-Korean uutistoimiston julkaisemassa kuvassa.

Ulkopoliittisen instituutin vieraileva vanhempi tutkija Mark N. Katz ei vielä huolestu.

– On toki epätavallista, että Yhdysvaltojen presidentti puhuu tähän sävyyn. Mutta en usko, että pohjoiskorealaiset todella lähtisivät sotaan, Katz arvioi.

Tämä olisi ”punainen lippu”

Myös Washington Postin haastattelema Pohjois-Korean asiantuntija Robert E. Kelly arvioi, että sota on vielä kaukana. Hän kertoo kuitenkin seikan, josta voi päätellä, että Yhdysvaltain isku olisi tulossa.

– Mikäli sota tulisi, sen paljastaisi sitä edeltävä Etelä-Koreassa asuvien amerikkalaisten evakuointioperaatio. Se olisi punainen lippu. Joten heti, jos amerikkalaisia käsketään laivoihin Busanin satamaan ja kohti Japania, tiedetään ilmaiskun saapuvan.

– Pohjois-Korealla on ollut 70 vuoden ajan mahdollisuus vahingoittaa Etelä-Koreaa, Japania ja Yhdysvaltoja, mutta se ei ole ikinä käyttänyt sitä. Kolmas maailmansota ei ole kulman takana, Kelly rauhoittelee lehdelle.

Toteuttaako Trump ”hulluuden teoriaa”?

Katz huomauttaa Trumpin arvaamattoman retoriikan tuovan mieleen Yhdysvaltain presidenttinä vuosina 1969–1974 toimineen Richard Nixonin, joka johti Yhdysvaltoja Vietnamin sodan aikoihin.

Richard Nixon vuonna 1974.

Nixonin henkilöstöpäällikkö H.R Haldeman kirjoitti muistelmissaan presidentin sanoneen seuraavaa: ”Kutsun sitä hulluuden teoriaksi (”Madman theory”). Haluan pohjoisvietnamilaisten uskovan, että olen pisteessä, jossa olen valmis tekemään mitä vain lopettaakseni sodan. Kirjoita, että emme voi pidätellä häntä, kun hän on vihainen – ja hänellä on käsi ydinaseen laukaisupainikkeella.”

Nixon pohti siis luovansa itsestään niin arvaamattoman kuvan, että vastustaja suostuisi neuvottelupöytään.

– Trumpin on siteerattu sanovan, että hän ihailee Nixonia ja hänen lähestymistapaansa. Ongelma on, miten paljon hän todella tarkoittaa sitä mitä sanoo ja miten laskelmoitua puhe on Katz pohtii.

Katz arvelee Trumpin pyrkivän lisäämään painetta Kiinaan, jolla uskotaan olevan vaikutusvaltaa Pohjois-Koreaan. Kuitenkin Trumpin retoriikka pelaa suoraan Pohjois-Korean pussiin vahvistaen Kimin kansalaisilleen tarjoamaa mielikuvaa Yhdysvalloista aggressiivisena suurvaltana. Nyt Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean välinen jännite on jo paisunut arvaamattoman suureksi.

– Ei tule olemaan mitään pienen mittakaavan konfliktia. On päädytty kaikki tai ei mitään -tilanteeseen. Se on tämän tilanteen vaarallinen puoli, Katz tiivistää.Lähteet: Reuters, AFP, Washington Post, New York Times.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?