Kommentti: Pahin pelko toteutui – Trump siirsi liioittelevat möläytyksensä ydinsodalla uhkailuun - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Pahin pelko toteutui – Trump siirsi liioittelevat möläytyksensä ydinsodalla uhkailuun

Yhdysvaltojen ulko- ja turvallisuuspolitiikan suunta näyttää olevan täysin harkitsemattomia heittoja viljelevän presidentin armoilla, aivan kuten vaalikampanjan aikana pelättiin, kirjoittaa Ilta-Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Johannes Kotkavirta.

9.8.2017 7:00

– Puhu pehmeästi, mutta kanna aina mukanasi isoa keppiä, kuului Yhdysvaltain presidenttinä vuosina 1901–1909 toimineen Theodore Rooseveltin kuuluisa viisaus. Alun perin länsiafrikkalaista perua oleva lause viittaa rakentavaan keskusteluun, jota tuetaan valmiudella käyttää tarvittaessa voimaa.

Nykyinen presidentti Donald Trump lopetti tiistaina pehmeästi puhumisen ja pelotteli Pohjois-Koreaa ”tulella ja raivolla” sekä ”voimalla, jollaista maailma ei ole aikaisemmin nähnyt”, jos maa jatkaa Yhdysvaltojen uhkailua. Aiemmin maan kerrottiin ehkä kykenevän jo valmistamaan ohjuksiin sopivia ydinkärkiä, joilla voisi olla mahdollista iskeä Alaskan osavaltioon tai Yhdysvaltojen Tyynenmeren sotilastukikohtiin.

Trumpin käyttämä ilmaus voisi yhtä hyvin olla ote Pohjois-Korean television omasta propagandalähetyksestä. Tai miksei vaikka jonkun kaapelikanava HBO:n Game Of Thrones –hittisarjan sotaisan kuninkaan repliikeistä.

Donald Trump puhui tiistaina golfklubillaan Bedminsterissä New Jerseyssä. Varsinainen aihe oli Yhdysvaltain huumekriisi.­

Mitään harkittua diplomaattista linjaa se tuskin ainakaan edustaa. Tähän viittaavat terveen maalaisjärjen lisäksi ulkoministeri Rex Tillersonin viimeaikaiset yritykset luoda yhdessä Kiinan ja muiden Aasian maiden kanssa edellytyksiä Pohjois-Korean toimien synnyttämien jännitteiden rauhanomaiseen purkamiseen. Alueella matkannut ulkoministeri on vakuutellut, ettei Yhdysvaltojen tavoitteena ole vallanvaihdos Pohjois-Koreassa, ja etteivät maat ole toistensa vihollisia.

Vielä keväällä Trump jopa imarteli Pohjois-Korean johtajaa Kim Jong-unia kutsumalla tätä haastattelussa fiksuksi. Mutta uusien ohjuskokeiden myötä Valkoinen talo on lähettänyt viestiä mahdollisesta ”nopeasta” vastauksesta Pohjois-Korean uhitteluun, jonka jo tulkittiin viittaavan mahdolliseen ennalta ehkäisevään iskuun.

Ja tiistaina luksusgolfklubillaan New Jerseyssä lomailunsa yhteydessä toimittajille puhunut Trump herätti jo aiheellista pelkoa ydiniskujen vaihdosta maiden välillä. Pohjois-Korean johto voi jatkossa pyörittää propagandassaan Trumpin lausumaa todisteena siitä, että Yhdysvallat uhkaa tuhota maan.

Liioitteleva lempilause

Trumpin harkitsemattomaan möläykseen viittaa kanadalaisen Toronto Star –lehden toimittajan Daniel Dalen tekemä havainto tämän käyttämästä sanavalinnasta. Dale kirjoittaa huomanneensa Trumpin mieltyneen suuresti ilmaisuun, jossa milloin mikäkin asia on isompi tai mahtavampi kuin mitä maa tai maailma on koskaan aiemmin nähnyt, ja käyttäneen sitä useissa yhteyksissä.

Aiemmin sellaisia ovat olleet esimerkiksi hänen oma kansanliikkeensä ja Kiinan sotilasmahti Etelä-Kiinan merellä ja ruoan hinnan nousu vuonna 2012. Vain hetkeä ennen Pohjois-Korea-kommenttejaan Trump oli käyttänyt samaa ilmaisua hallintonsa toimista huumeiden salakuljetuksen vastaisessa työssä.

Ja hetkeä myöhemmin trumpmaisen liioittelun kohteena on siis Yhdysvaltojen mahdollinen isku maahan, jonka on juuri kerrottu kykenevän mahdolliseen ydiniskuun Yhdysvaltoja ja sen liittolaisia vastaan. Koko maailmassa aiemmin näkemättömän raivon ja tulen on pakko tarkoittaa ydiniskua ja uhkausta sellaisella.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un tarkastaa pitkän kantaman ballistista ohjusta KCNA-uutistoimiston julkaisemassa kuvassa.­

Pahin pelko toteutui

Joidenkin arvioiden mukaan Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un kykenee todellisuudessa harkitseviin päätöksiin, eikä pidä Trumpin puheita välittömänä uhkauksena iskeä maata vastaan. Toinen vaihtoehto on, että sulkeutuneen maan sotilasjohto valmistelee jo ohjusiskua Yhdysvaltojen alueelle. Silloin maailma pääsee näkemään, mitä luvatut tuli ja raivo käytännössä tarkoittavat.

Yhdysvaltojen presidentinvaalien alla pelättiin, että maailman suurimman sotilasmahdin johtoon päätyy mies, joka johtaa tätä koneistoa twiitin mittaisilla, harkitsemattomilla ja valmistelemattomilla heitoilla. Nyt tämä pelko näyttää olevan toteutumassa tilanteessa, jossa vastapuoli on täysin arvaamaton.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?