”Turistit, menkää kotiin” – Poliisit voimattomia radikaalinuorten turisminvastaisissa iskuissa ympäri Espanjaa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

”Turistit, menkää kotiin” – Poliisit voimattomia radikaalinuorten turisminvastaisissa iskuissa ympäri Espanjaa

Turistit pelkäsivät terrori-iskua vasemmistolaisen nuorisojärjestön hyökättyä linja-auton kimppuun Barcelonassa. Liike on leviämässä Kataloniasta Baskimaahan pohjoiseen.

Nuorisojärjestö Arranin aktivistit osoittivat mieltään turismia vastaan Palma de Mallorcassa 2. elokuuta.

7.8.2017 7:54

Ensin Barcelona, sitten Baleaarien saaret, nyt Baskimaan San Sebastian.

Espanjassa lomaileviin turisteihin kohdistuneet mielenosoitusiskut ovat viime aikoina muuttuneet yhä rajummiksi ja levinneet myös suomalaisten suosimiin kohteisiin. Jo kuukausien ajan jatkuneissa iskujen aallossa ainakin seitsemän barcelonalaishotellin on raportoitu kärsineen vandalismista, kertoo El País.

Nuorten vasemmistolainen radikaaliryhmä Arran Països Catalans eli Arran on iskenyt esimerkiksi ravintoloihin, turistien suosimille kaduille, satamiin ja polkupyörävuokraamoihin. Viime viikon torstaina ryhmä hyökkäsi Barcelonassa nähtävyyksiä kiertävän turistibussin kimppuun, puhkoivat sen renkaat ja maalasivat sen keulaan tekstin ”turismi tappaa naapuruston.” Kyydissä olleet turistit säikähtivät hyökkäystä luullessaan sitä terrori-iskuksi.

Barcelonan pormestari Ada Colau ei hyväksy Arranin toimia.

– Olemme vaatineet raporttia tapahtuneesta ja tuomitsemme turistibussiin kohdistuneen iskun. Turisminvastainen protestointi ei ikinä saa aiheuttaa pelkoa tai materiaalista haittaa, hän kommentoi tapausta.

Hem demanat informe i denunciarem atac a bus turístic. Protestar pel turisme no pot passar mai x intimidar persones ni fer malbé equipaments— Ada Colau (@AdaColau) 30. heinäkuuta 2017

Jos et näe twiittiä, katso se täältä.

Heinäkuun lopulla ryhmä iski Palma de Mallorcalla ravintolaan viskoen raketteja ja konfetteja illallisella olleiden turistien päälle. Ravintola joutui tarjoamaan asiakkailleen uudet ateriat korvauksetta. Turismista elinkeinonsa saavat yrittäjät kärsivät iskuista.

Poliisi on toistaiseksi pysynyt passiivisena Arranin aktivismin suhteen.

Taustalla separatistinen liike

Arran on separatistijärjestö, joka kannattaa Katalonian itsenäisyyttä. Lisäksi järjestö kuvailee kannattavansa sosialismia ja feminismiä. Itsenäiseen Kataloniaan Arran liittäisi ainakin Baleaarien saaret (Mallorca, Menorva, Ibiza ja Formentera), Andorran, Valencian, Aragonian osia ja Ranskan Katalonian.

Arran kytkeytyy osaksi äärivasemmistolaista, järjestelmänvastaista puoluetta Kansan yhtenäisyyttä (CUP). Antikapitalistinen, anarkistinen puolue on ajanut jo kauan Katalonian irrottamista Espanjasta ja EU:sta.

Twitter-tilillään Arran kertoo haluavansa iskuillaan taltuttaa massaturismin, joka tuhoaa Mallorcan ja pakottaa Katalonian työväenluokan surkeisiin elinoloihin. Iskuistaan Arran julkaisee videoita ja kuvia sosiaalisessa mediassa.

⏩ Aturem el turisme massiu que destrueix #Mallorca, que condemna la classe treballadora dels Països Catalans a la misèria! #LaClau🗝 pic.twitter.com/6ehC7AVOM6— Arran 🗝️ (@Arran_jovent) 1. elokuuta 2017

Jos et näe twiittiä, katso se täältä.

Videolla Arranin aktivistit osoittavat mieltään venesatamassa ja ravintoloissa, levittäen ilmaan värijauhetta ja kantaen lakanoita, joissa lukee esimerkiksi: ”Turismi tappaa Mallorcan. Tämä on luokkasota.”

– Katalonia? Jättäkää Mallorca rauhaan. En ole massaturismin kannalla, mutta teidän protestointitapanne kannalle olen vielä vähemmän, kommentoi Esther Vanrell Arranin julistusta.

Països catalans? Dejad a mallorca en paz, no estoy a favor del turismo masivo, pero de vuestras maneras de protestar mucho menos.— Esther Vanrell (@esthervanrell) 2. elokuuta 2017

Jos et näe twiittiä, katso se täältä.

Twitterissä on myös julkaistu öisillä kaduilla kuvattuja videoita, joissa aktivistit puhkovat turisteille vuokrattavien polkupyörien kumeja, tukkivat vuokraamoiden ja laukkusäilöjen avaimenreikiä ja liimaavat omilla iskulauseillaan koristettuja tarroja seinille.

Aturem les rodes del capital !Defensem els barris.#AutoDefensa #ProuBarricidiNo és #turismofòbia, és lluita de classes. pic.twitter.com/S9VZpQckGq— Endavant CiutatVella (@endavantcv) 4. elokuuta 2017

Jos et näe twiittiä, katso se täältä.

Arranin puheenjohtaja Laura Flores on puolustanut vandalismia sillä, että se on vastaus heidän kohtaamaansa päivittäiseen väkivaltaan, viitaten kaduilla viliseviin turisteihin ja turistien vaikutuksiin kaupungeissa.

Pelko siitä, että turistit kiihdyttävät gentrifikaatiota

Turismifobia pohjautuu paikallisten pelkoon siihen, että turismin paisumisen myötä kaupunkikeskukset muuttuvat turistien leikkikentiksi.

Kaupungeissa on yleistynyt yksityisasuntojen vuokraaminen internetin välityksellä turisteille, mikä on lisännyt turismin volyymiä. Turisteille vuokratut asunnot ovat paikallisten omasta käytöstä pois, mikä lisää asuntopulaa ja pakottaa kaupunkilaiset asumaan syrjäisempiin kaupunginosiin.

Barcelonan ja monen muun espanjalaiskaupungin kaduilta löytyy turisminvastaisia graffiteja.

Monissa kaupungeissa paikalliset ovat myös kyllästyneitä turistien huonoon käytökseen, kuten ylenpalttiseen juopotteluun kaduilla. Esimerkiksi Barcelonassa ilmiöstä ollaan niin huolestuneita, että turismin hallitsematon kasvu nousi kesäkuussa julkaistun kyselyn vastauksissa kaupunkilaisten suurimmaksi huolenaiheeksi ohittaen työttömyyden, joka huolestutti eniten vielä viime kyselyn aikaan vuonna 2008.

Huoli ei liene turha. Barcelona oli 12. vierailluin kaupunki maailmassa vuonna 2016 ja kolmanneksi vierailluin Euroopassa, jääden jälkeen vain Lontoosta ja Pariisista. 1,7 miljoonan asukkaan kaupungin hotelleissa vieraili vuoden aikana yli 8 miljoonaa turistia. Tähän lukuun ei kuulu yksityismajoituksen varanneet ja risteilyalusten tuomat matkailijat. Pelätään, että Barcelona seuraa pian Venetsian perässä, ja kaupunkilaiset pakenevat lähikaupunkeihin pois turistien jaloista.

Liike leviää Kataloniasta Baskimaahan

El País ja El Mundo uutisoivat myös, että turistienvastainen liike on rantautunut etelän katalaanialueilta myös Pohjois-Espanjan Baskimaahan. Baskiseparatistien Sortu-puolueen nuorisojärjestö Ernai on liittynyt Arranin aloittamaan vastarintaliikkeeseen. Ernai on ilmoittanut, että San Sebastianin kaupungissa on osoitetaan mieltä massaturismia vastaan 17. elokuuta.

San Sebastianin kaupunki on toistaiseksi välttynyt aktivistien iskuilta, mutta katukuvaan on jo ilmestynyt graffiteja, joissa turisteja kehotetaan palaamaan kotiin.

Lähteet: El País, El Mundo, BBC Mundo

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?