Onko tämä mies Venäjän tuleva suurlähettiläs Suomessa?

Eläkkeelle jäävä suurlähettiläs Aleksandr Rumjantsev, 72, on palvellut Helsingissä 11 vuotta.

Lehtitietojen mukaan Venäjän uudeksi Helsingin-lähettilääksi olisi nousemassa Suomea hyvin tunteva ja suomen kieltä puhuva Pavel Kuznetsov.

4.8.2017 14:38

Lehtitietojen mukaan Venäjän uudeksi Helsingin-lähettilääksi olisi nousemassa Suomea hyvin tunteva ja suomen kieltä puhuva Pavel Kuznetsov, mutta Venäjän ulkoministeriö ei kommentoi vielä asiaa.

Nykyinen Venäjän Suomen-lähettiläs Aleksandr Rumjantsev,72, on palvellut Helsingissä 11 vuotta, mutta nyt hän on jäämässä eläkkeelle.

Uutistoimisto Ria Novosti tiesi kertoa jo toukokuussa, että duuman ulkoasiainvaliokunta on kannattanut uudeksi Suomen-lähettilääksi yksimielisesti Kuznetsovia, 58.

Kuznetsov on tällä hetkellä Venäjän ulkoministeriön pääsihteeristön päällikkö. Sitä ennen hän toimi suurlähettiläänä Slovakiassa vuosina 2010–2014.

IS tiedusteli Venäjän ulkoministeriöltä, missä vaiheessa Kuznetsovin nimittäminen on ja onko nimitysprosessiin tullut mahdollisesti joitakin viivästyksiä.

– Emme kommentoi suurlähettilään nimitysprosessia ennen kuin Venäjän federaation presidentin asiaa koskeva määräys on ilmestynyt, Venäjän ulkoministeriö vastasi sähköpostitse.

Vastauksessa ei kuitenkaan myöskään kiistetty venäläislehtien tietoja Kuznetsovin ehdokkuudesta tehtävään.

– Voitte tutustua Pavel Maratovitsh Kuznetsovin henkilötietoihin Venäjän ulkoministeriön sivuilla, vastauksessa kehotettiin.

Kuznetsov on valmistunut Moskovan valtiollisesta kansainvälisten suhteiden instituutista (Mgimo) vuonna 1980. Hän on siitä lähtien työskennellyt Neuvostoliiton ja sittemmin Venäjän ulkoasiainhallinnossa.

Kuznetsov puhuu englantia ja suomea, ja diplomaattiuransa alkuvaiheessa hän palveli pitkään Helsingissä. Konsul-lehden mukaan Kuznetsov työskenteli Neuvostoliiton Suomen-lähetystössä vuosina 1980–1985 ja vuorostaan Venäjän Suomen-lähetystössä vuosina 1991–1996.

Kuzetsov on palvellut lisäksi ministerineuvoksena Venäjän Viron-lähetystössä, ja vuosina 2006–2010 hän oli Venäjän ulkoministeriön toisen Eurooppa-osaston päällikkönä.

Suomen ulkoministeriö ei myöskään perinteiseen tapaan kommentoi keskeneräisiä suurlähettiläiden nimitysprosesseja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?