Ri Jong-ho työskenteli Pohjois-Korean "Toimisto 39:ssä" – paljastaa nyt kuinka haali diktatuurille miljoonia

rac

Julkaistu:

Ri Jong-hon työnkuva oli kerätä rahaa Pohjois-Korealle, kunnes hän sai tarpeekseen julmista teloituksista ja pakeni.
Julkisuudessa on puitu jälleen erään pohjoiskorealaisen loikkarin tarinaa, josta tihkuu lisätietoja diktaattorin elkein maataan hallitsevan Kim Jong-unin sisäpiiristä.

Ri Jong-ho, 59, on yksi maasta paenneista virkamiehistä, jonka käsien kautta valtion varat kulkivat. Hän kertoo CNN:lle työskennelleensä niin kutsutussa hämäräperäisessä ”Toimisto 39:ssä”, joka kerää rahaa valtiolle. Virkamiehen mukaan Yhdysvaltojen asettamat talouspakotteet eivät toimi, sillä ne on helppo kiertää.

– Emme olleet ikinä hädässä kaupankäyntimme suhteen pakotteiden takia. Sen sijaan teimme ensimmäisen ydinasekokeen 2006, Ri kertoo Washington Postille.

Hän kuvailee pystyneensä lähettämään miljoonia dollareita Pohjois-Koreaan antamalla kassillisen käteistä laivan kapteenille kiinalaisessa satamakaupungissa Daliassa, josta se kulkeutui Pohjois-Korean Nampon satamaan. Toinen vaihtoehto oli antaa kahiseva jollekin, joka matkusti junalla rajojen halki.

Pohjois-Koreassa ei esimerkiksi pystytä valmistamaan ohjuksien kuljettamiseen tarvittavia ajoneuvoja, joten niitä salakuljetetaan Kiinasta. Kaluston tuominen salaa on helppoa maiden rajana toimivan joen kautta.

Ri kertoo vieneensä Pohjois-Koreasta öljyä, mineraaleja ja maataloustuotteita ja rikastuttaneensa valtion kassaa 50–100 miljoonalla dollarilla Yhdysvaltojen talouspakotteista huolimatta.

Asemansa ansiosta hän pääsi nauttimaan eduista, joista muut pohjoiskorealaiset saivat vain unelmoida.

– Minulle annettiin auto, väritelevisio ja sen sellaisia. Sain myös lisätuloja, hän sanoo CNN:lle.

– Olin hyvin lojaali Kim Jong-ilille, joten hän palkitsi minut. Olin rikas, hän kommentoi puolestaan Washington Postille.

”En ole ikinä todistanut mitään niin raakaa ja julmaa”

Ri Jong-ho oli Kimin hallinnon palveluksessa uskollisesti yli kolmen vuosikymmenen ajan. Pakopäätös syntyi poikkeuksellisten rajujen teloitusten myötä, jotka tapahtuivat 2013–2014. Kun Kim teloitutti oman setänsä Jang Song Thaekin, Ri sai tarpeekseen.

– Teloitukset olivat erittäin raakoja ja julmia. En ole ikinä todistanut mitään niiden tapaista kaikkien sosialistisessa yhteiskunnassa elämieni vuosien aikana. Virkamiehiä teloitettiin ilmantorjuntatykeillä. Eikä vain heitä, vaan myös heidän perheitään, isiään ja lapsiaan, Ri kuvailee raakuuksia.

Paettuaan Ri asettui perheineen Yhdysvaltoihin Pohjois-Virginiaan.

Nyt Yhdysvalloista käsin hän kertoo todellisuudesta Pohjois-Koreassa ja varoittaa, mihin Kim Jong-un kykenee liian kovan painostuksen alla.

– Heillä on ydinase ja kemiallisia aseita valmiina. Jos Pohjois-Korea joutuu sotaan, se ei epäröi käyttää niitä Etelä-Koreaa vastaan, hän arvelee.

Vaikka Ri Jong-ho ei ole koskaan tavannut Kim Jong-unia kasvokkain, hän kuvailee presidentin neuvomisen tai mielipiteen muuttamisen olevan mahdotonta ulkoapäin. Kimin hän uskoo pysyvän vallassa vuosikymmeniä, ellei hän kohtaa äkillistä ”ulkopuolista iskua”.

– Pohjoiskorealaisten ajattelutapa on takapajuinen. Vain ulkopuolelta tulevan tiedon avulla he voisivat ymmärtää, miten eristyksissä he ovat ja miten rajattua heidän vapautensa on. Se voisi johtaa maan sisäiseen liikehdintään.

Diplomatialla sopuun?

Ri peräänkuuluttaa diplomatian tärkeyttä ja uskoo, että Pohjois-Korean tilanteen ratkeamiseen auttaa vain maailman johtajien tapaaminen kasvokkain.

Vielä toukokuussa Yhdysvaltain presidentti Donald Trump suhtautui myönteisesti tapaamiseen Kim Jong-unin kanssa.

– Olisi sopivaa, että tapaisin hänet, ehdottomasti, se olisi minulle kunnia. Jos se tapahtuisi oikeissa olosuhteissa. Mutta tekisin niin, Trump sanoi Bloombergin haastattelussa.

Jälkeenpäin ääni kellossa on muuttunut, sillä NBC:lle puhuneen senaattori Lindsey Grahamin mukaan Trump on kertonut hänelle, että hän mieluummin tuhoaa Pohjois-Korean kuin antaa sen kehittää pitkänmatkan ohjuksen ydinkärjellä.

Grahamin mukaan sotatoimet ovat Yhdysvaltojen ainoa vaihtoehto, elleivät diplomatia ja Kiinan painostus saa Pohjois-Koreaa jäädyttämään ohjusohjelmaansa. Graham muisti huomauttaa, että hän itse suosii diplomaattista ratkaisua.

Maiden välit kiristyivät jälleen viime viikolla Pohjois-Korean mannertenvälisen ballistisen ohjuskokeen jälkeen, kun Kim Jong-un uhosi maansa voivan iskeä mihin tahansa kohteeseen Yhdysvalloissa.