Ulkomaat

”Auschwitzin kirjanpitäjä” Oskar Gröning, 96, päätyy sittenkin vankilaan

Julkaistu:

Lääkärit totesivat Auschwitzin kirjanpitäjän terveydentilan riittävän tuomion suorittamiseen vankilassa. Kyseessä lienee yksi viimeisistä tuomituista natseista.
Auschwitzin keskitysleirillä työskennellyt 96-vuotias Oskar Gröning on tarpeeksi hyväkuntoinen mennäkseen vankilaan, arvioivat lääkärit.

Entinen SS-virkamies Oskar Gröning tuomittiin neljän vuoden vankeuteen heinäkuussa 2015. Oikeus totesi saksalaismiehen olleen osallisena yli 300 000 juutalaisen murhassa holokaustin aikaan.
  • Jutun videolla Gröning oikeudenkäynnissään vuonna 2015.
Gröningin asianajaja valitti päätöksestä vedoten asiakkaansa korkeaan ikään. Nyt Hannoverin syyttäjä kertoo, että puolustuksen hakemukset tuomion lykkäämisestä on hylätty. Lääkärin mukaan Gröning on riittävän hyvässä kunnossa mennäkseen vankilaan, kunhan hänellä on riittävää terveydenhuoltoa saatavilla.

Gröningin arvellaan olevan viimeisiä tuomittuja natseja, sillä hänen oikeudenkäyntinsä käytiin yli 70 vuotta keskitysleirin sulkemisen jälkeen. Toisin kuin monet muut tuomitut, hän on julkisesti kertonut tehtävistään Auschwitzissa vaientaakseen holokaustin kieltäjät.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Näin kaasukammiot. Näin krematorion. Olin rampilla, kun valinnat (kaasukammioihin) tehtiin, Gröning kertoi vuonna 2005 BBC:n dokumentissa Auschwitz: the Nazis and the ”Final Solution”.

– Kenenkään ei olisi pitänyt ottaa osaa Auschwitziin, hän kommentoi tuomion kuultuaan kesällä 2015.

Gröning tunnettiin ”Auschwitzin kirjanpitäjänä”. Hän oli vastuussa keskitysleirin vankien omaisuuden takavarikoimisesta ja on myöntänyt moraalisen syyllisyytensä.

Hänen asianajajansa perustelivat Gröningin syyttömyyttä sillä, ettei hän tappanut ketään, eikä näin ollen ollut syyllinen kansanmurhaan. Syyttäjät puolestaan sanoivat hänen auttaneen leirin toiminnan pyörittämisessä. Gröning itse on myös sanonut, ettei ottanut suoraan osaa tappamiseen, vaan kuvaili rooliaan pieneksi rattaaksi suuressa koneistossa.

Asiasta kertovat NBC News ja Metro.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt