Venezuelan presidentti kyseenalaiseen joukkoon Kim Jong-unin, Assadin ja Mugaben kanssa: ”Hän on nyt diktaattori” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venezuelan presidentti kyseen­alaiseen joukkoon Kim Jong-unin, Assadin ja Mugaben kanssa: ”Hän on nyt diktaattori”

Kriitikot pelkäävät bussikuskina 80-luvulla työskennelleen Nicolas Maduron ajavan koko valtion jyrkänteeltä alas.

3.8.2017 8:32 | Päivitetty 3.8.2017 10:14

Epämääräisissä olosuhteissa sunnuntaina järjestettyjen vaalien jälkeen usea taho on julkisesti syyttänyt maan presidentti Nicolas Maduroa rajuin sanankääntein diktaattoriksi. Neljä vuotta valtaa pitänyt sosialistisen hallituspuolueen johtaja on epäsuositumpi kuin koskaan, mutta johtaa yhä maata rautaisella otteella.

Maduron vallan alla poliittiset vastustajat ja demokraattiset instituutiot on vuosien kuluessa eliminoitu. Kuka on mies vallan takana ja miten hän on valtakuntansa rakentanut?

Vaaleissa päätettiin uudesta perustuslakia säätävästä elimestä. Ongelmalliset vaaleista teki se, että lainsäädäntöelimen vastustajilla ei ollut mahdollisuutta äänestää sitä vastaan, vaan ainoastaan antaa ääniä siihen valittaville. Ehdolle ei voinut asettua kuka tahansa, vaan ehdokkaat olivat hallituspuolueen hyväksymiä. Äänestäjien kädet olivat sidotut.

Uuteen lainsäädäntöelimeen valittiin 545 edustajaa. Vasta valittujen lainsäätäjien joukossa ovat myös Maduron puoliso Cilia Flores, 60, sekä presidentin 27-vuotias poika Nicolas Ernesto Maduro Guerra.

 

Tiistaina kuohui jälleen, kun oppositiojohtajat Leopold Lopez ja Antonio Ledezma haettiin kotoaan vankilaan yön pimeyden suojassa. Oikeuden tiedotteen mukaan Lopez ja Ledezma palautettiin telkien taa, koska he olivat rikkoneen kotiarestinsa sääntöjä ja antaneet poliittisia lausuntoja julkisesti. Lisäksi viranomaisten selitettiin toimineen kiireisesti, koska tiedustelupalvelun tietojen mukaan parivaljakko suunnitteli pakomatkaa. Molemmat miehet olivat kotiarestissa.

  • Jutun videolla asiaa Lopezin ja Ledezman pidätyksistä.

Oman maan oppositiojohto on tukahdutettu, eikä Maduro ota vastaan ulkopuolisiakaan käskyjä. Poliitikot maailmalla ovat viime aikoina tuominneet julkisesti Maduron kovat otteet.

– Maduro ei ole ainoastaan huono johtaja. Hän on nyt diktaattori, jyrähti Donald Trumpin turvallisuuspoliittinen neuvonantaja H.R. McMaster.

Yhdysvallat reagoi vilpillisiin vaaleihin talouspakotteilla jäädyttäen Maduron mahdolliset amerikkalaisvarat sekä kieltäen yhdysvaltalaisten kaupankäynnin venezuelalaisten kanssa. Aiemmin vastaavat sanktiot on langetettu vain kolmelle valtion päämiehelle: Syyrian Bashar al-Assadille, Pohjois-Korean Kim Jong-unille ja Zimbabwen Robert Mugabelle.

Maduro sivuutti kritiikin tiuskaisten, ettei huomioi ”imperialistien käskyjä”.

Nicolas Maduro.

Oppositio on jatkanut mielenosoituksia Venezuelassa, vaikka presidentti Nicolas Maduron hallinto on tukahduttanut niitä kovin ottein.

Britannian ulkoministeri Boris Johnson syytti Twitterissä Maduron käyttäytyvän kuin julman hallinnon diktaattori, joka on tuhonnut Venezuelan talouden, murentanut ihmisoikeudet ja vanginnut tuhansia. Tiistaina brittimediat kirjoittivat Britannian kutsuneen Venezuelan suurlähetystön työntekijät perheineen kotimaahan ja kehottivat muitakin kansalaisiaan välttämään maahan matkustusta levottomuuksien vuoksi.

Latinalaisen Amerikan valtiot aina Argentiinasta Panamaan ja Brasiliaan ovat julistaneet vaalit vilpillisiksi, minkä vuoksi alueen ulkoministerit tapaavat Perussa ensi viikolla.

Presidentti Nicolas Maduro on hyvin epäsuosittu, sillä kyselyssä yli 75 prosenttia on tyytymättömiä häneen. Pääasiassa armeijan avulla vallan kahvassa pysynyt presidentti oli edeltäjänsä Hugo Chavezin suosikki, sillä ennen kuolemaansa syöpää sairastanut presidentti pyysi Madurolle kansan tukea.

55-vuotias Maduro työskenteli vielä 80-luvulla linja-auton kuljettajana ennen kuin ammattiliittotoiminta imaisi hänet mukaansa. Hän nousi nopeasti Chavezin siivellä politiikassa ylöspäin jatkaen presidenttinä mentorinsa kuoleman jälkeen vuodesta 2013 alkaen.

Vuonna 2015 Maduron puolue hävisi parlamenttivaalit oppositiolle, mutta silti hänen on määrä jatkaa presidenttinä vuoteen 2019.

Hän on presidentti, joka aloitti uransa bussikuskina. Monet kriitikot ovat jo ennustaneet hänen olevan presidentti, joka ajaa valtionsa jyrkänteeltä alas.

Juttua korjattu klo 10.14: Kim Jong-unin kotimaa on tietenkin Pohjois-Korea.

Nicolas Maduro

Syntynyt vasemmistolaisperheeseen ja aloitti oman poliittisen uransa jo lukiossa.

Vietti aikaa Kuubassa 1986 opiskellen sosialismia, mutta ei ole päättänyt lukio-opintojaan tai opiskellut yliopistossa.

Työskenteli bussikuskina 1980-luvulla.

Liittyi 1990 Hugo Chavezin sosialistis-populistiseen MBR-200-liikkeeseen.

Valittiin Venezuelan parlamentin alahuoneeseen vuonna 1998 ja jatkoi poliittista nousuaan. Ulkoministeriksi vuonna 2006 ja viimein presidentiksi 2013.

Ensimmäiset protestit Maduroa vastaan puhkesivat 2014 alussa.

Naimisissa asianajaja ja politiikko Cilia Floresin kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?