Venäjällä jättimäinen sotaharjoitus syyskuussa: vyöryttää ”maailman tappavimmat tankit” aivan Puolan, Liettuan ja Latvian tuntumaan

Venäjän Zapad-2017 -sotaharjoitukseen osallistuu 1. panssariarmeija, joka osallistui 2. maailmansotaan ja Prahan kevään murskaamiseen. Samat joukot saavat myös tuliteriä T-14 Armata -panssarivaunuja.

Venäjän Zapad-2017 -sotaharjoituksessa nähdään myös tuliteriä T-14 Armata -panssarivaunuja.

2.8.2017 20:33

Venäjä valmistautuu lähettämään joukkojaan Naton itärajalle syyskuussa Zapad-2017 -harjoitukseen, jota kuvaillaan suurimmaksi vuosikausiin. Venäjän ja Valko-Venäjän yhteiseen sotaharjoitukseen ennustetaan osallistuvan jopa 100 000 sotilasta.

Harjoitusta varten Venäjä on varannut riittävästi kalustoa kuljettaakseen Valko-Venäjälle yli 4000 panssarivaunua ja muuta raskasta sotilaskalustoa syyskuun alkuun mennessä.

Harjoitukseen osallistuu myös 1. panssariarmeija, jolla on takanaan pitkä historia. Osasto taisteli saksalaisia vastaan toisen maailmansodan aikaan itärintamalla ja lopulta Berliinissä ennen kuin liittyi osaksi Saksan miehittäneitä neuvostojoukkoja. Vuonna 1968 osasto osallistui Tšekkoslovakian miehitykseen murskatakseen Prahan kevään.

Kylmän sodan jälkeen osasto vetäytyi Smolenskiin Valko-Venäjän rajan lähelle ennen sen lakkauttamista vuonna 1998. Presidentti Vladimir Putin muodosti osaston uudelleen vuonna 2014 osana Venäjän kaluston uudistusprosessia. Viime vuosikymmenen vaihteessa lanseerattu kunnianhimoinen Valtiollinen varustautumisohjelma GPV2020 pyrkii uudistamaan 70 prosenttia asevoimien kalustosta vuoteen 2025 mennessä.

– Ainoa syy muodostaa panssariarmeija uudelleen on se, että halutaan hyökkääviä iskuvoimia. Se ei ole kotimaan turvallisuutta varten. Ei se tarkoita, että armeijalla automaattisesti aiotaan hyökätä, mutta pelottelua ja paineen muodostamista varten se on, arvioi Yhdysvaltain Euroopan maajoukkojen komentaja Frederick Hodges The New York Timesille.

Aiemmin Venäjä on ilmoittanut, että 1. panssariarmeija saa ensimmäisenä uudet T-14 Armata -panssarivaunut. Myös IS esitteli viime vuonna ”maailman tappavimmiksi tankeiksi” väitetyt panssarivaunut, jotka Venäjä esitteli toukokuun Voiton päivän paraatissa. Vaunuissa on esimerkiksi tehokas itsepuolustusjärjestelmä, jonka pitäisi pysäyttää niin panssarintorjuntaohjukset kuin helikopterihyökkäykset. Venäjän tavoitteena on hankkia jopa 2 300 tankkia vuoteen 2025 mennessä ja korvata niillä Venäjän armeijan käyttämät T-72 ja T-90 -panssarivaunut.

Sotilasalus Kaliningradin edustalla vuoden 2013 Zapad-harjoituksessa.

Nato-maat huolissaan harjoituksen todellisesta luonteesta

Lehden mukaan amerikkalaiset sotavirkamiehet ovat eniten huolissaan siitä, että Venäjä käyttäisi harjoitussotatoimiaan verukkeena lisätä sotilaallista läsnäoloaan Valko-Venäjällä, jolla on yhteistä rajaa kolmen Nato-maan kanssa: Puolan, Liettuan ja Latvian. Zapad-2017 -harjoituksen avulla Venäjä voisi yrittää pyrkiä pitämän Valko-Venäjän aisoissa.

Valko-Venäjä on tehnyt tiivistä yhteistyötä Moskovan kanssa vuoden 1999 valtioliitosta saakka, ja Valko-Venäjän ilmanpuolustusjoukkoja on integroitu Venäjän joukkoihin. Valko-Venäjän yksinvaltaisen presidentin Aleksandr Lukashenkon ja presidentti Vladimir Putinin välit kuitenkin kiristyivät, kun Valko-Venäjä ei kiirehtinyt tukemaan Venäjää Krimin valtauksessa ja Ukrainan sodassa.

Suurin kysymys Natossa tällä hetkellä onkin, lähtevätkö kaikki joukot ja kalusto Valko-Venäjästä harjoituksen päättyessä.

Amerikkalaiset sota-asiantuntijat sanovat, etteivät Yhdysvallat ja Venäjä ole sodan partaalla, mutta esittävät huolensa siitä, että Venäjän yhä kasvava sotilaallinen aktiivisuus lisää tahattomien selkkauksien riskiä.

Venäjän ja Kiinan välinen laivastoharjoitus käytiin 21.–28. heinäkuuta.

Suurin harjoitus sitten Neuvostoliiton kaatumisen

Harjoituksen kantama nimi Zapad tarkoittaa länttä venäjäksi, ja se ulottuu Länsi-Venäjältä Valko-Venäjän kautta Kaliningradiin.

Zapad-2017 -harjoituksesta kirjoittava The New York Times huomauttaa, ettei harjoitus ole vastareaktio Yhdysvaltojen hiljattain nostamiin uusiin talouspakotteisiin, vaan harjoitusta on valmisteltu jo kuukausia. Amerikkalaislehti kuvailee harjoituksen mukailevan kylmän sodan aikaisia toimia enemmän kuin mikään muu harjoitus aiemmin presidentti Putinin aikana. Amerikkalainen Jamestown Foundation -säätiö on povannut harjoituksen olevan suurin sitten Neuvostoliiton kaatumisen.

Harjoitusjoukkojen odotetaan saapuvan Valko-Venäjälle syyskuun alkuun mennessä, jotta harjoitus voidaan käynnistää aikataulun mukaisesti 14. syyskuuta. Harjoitus kestää 20. syyskuuta saakka.

Venäjän valtiollisen Tass-uutistoimiston mukaan harjoitukseen ottaa osaa reilut 12 000 venäläistä ja valkovenäläistä sotilasta. Nato-maissa on arvioitu että, harjoitusjoukkojen todellinen lukumäärä voi nousta 100 000:een.

Venäjän harjoituksen lisäksi Itämeren läheisyydessä on luvassa kaksi muuta suurta sotaharjoitusta syksyn aikana. Ruotsissa ja Itämerellä järjestetään 11.–29. syyskuuta Aurora 17, Ruotsin suurin sotaharjoitus yli 20 vuoteen. Lisäksi osallistuu joukkoja Tanskasta, Virosta, Suomesta, Ranskasta, Liettuasta, Norjasta ja Yhdysvalloista.

Eteläisellä ja keskisellä Itämerellä järjestetään 8.–21. syyskuuta suuri kansainvälinen merivoimien harjoitus Northern Coasts 2017. Tämänkin harjoituksen isäntämaa on Ruotsi, jonka lisäksi osallistuvat myös Suomi, Viro, Puola, Tanska, Saksa, Alankomaat, Kanada ja Naton joukko-osasto.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?