Lähteet: Trump on hyväksynyt pakotteet Venäjää vastaan

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on hyväksynyt pakotteet Venäjää, Irania ja Pohjois-Koreaa vastaan, kertovat Valkoisen talon lähteet uutistoimisto Bloombergille.

2.8.2017 17:46 | Päivitetty 2.8.2017 18:12

Myös uutistoimisto AFP kertoo, että Trump on hyväksynyt pakotteet Venäjää vastaan.

AFP:n mukaan Trump allekirjoitti lakipaketin suljettujen ovien takana.

Yhdysvaltain edustajainhuone ja senaatti hyväksyivät lakipaketin selvin äänin viime viikolla. Senaatti hyväksyi paketin äänin 98–2, edustajainhuone äänin 419–3. Paketti myös rajaa Trumpin valtaa tehdä yksinään päätöksiä Venäjä-pakotteiden helpottamisesta.

Pakotteisiin päädyttiin, koska Yhdysvaltain kongressi haluaa rankaista Venäjää Yhdysvaltain vaaleihin sekaantumisesta ja toimista Krimillä.

Venäjä on jo ryhtynyt vastatoimiin

Yhdysvaltain uudet pakotteet ovat aiheuttaneet huolta EU:ssa. Euroopan unionin mukaan Yhdysvaltojen uusilla myös Venäjää koskevilla pakotteilla saattaa olla vaikutusta Euroopan energiansaantiin.

Komissio sanoi tiedonannossaan keskiviikkona olevansa valmis toimimaan Euroopan etujen turvaamiseksi, jos Yhdysvaltojen lainsäätäjät eivät ota päätöksissään huomioon EU:n esittämää huolta.

EU on Venäjä-pakotteiden puolustaja, mutta tällä hetkellä suunnitteilla olevat pakotteet aiheuttavat hermostuneisuutta EU:n sisällä.

Unioni pelkää, että pakotteet vaikeuttavat usean käynnissä olevan energiahankkeen eteenpäin viemistä. Yksi merkittävimmistä projekteista tällä hetkellä on Nord Stream 2 -kaasuputki, jonka on määrä kulkea Venäjältä Saksaan asti.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti sunnuntaina, että Yhdysvaltain on vähennettävä lähetystönsä työntekijämäärää 755:llä. Venäjän päätös vähennyksestä on vastaus Yhdysvaltain uusille pakotteille, jotka USA:n kongressi hyväksyi viime viikolla.

Vielä ei tiedetä, kuinka useaa yhdysvaltalaista vähennys koskee. Putin vahvisti, että vähennys koskee 755:tä Yhdysvaltain diplomaattia ja paikalta palkattua venäläistä työntekijää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?