Aseistetut joukot tunkeutuvat yöllä koteihin – videot Venezuelasta ovat kuin sotilasjunttien pimeiltä vuosilta: ”Kuka tahansa voi joutua kohteeksi” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Aseistetut joukot tunkeutuvat yöllä koteihin – videot Venezuelasta ovat kuin sotilasjunttien pimeiltä vuosilta: ”Kuka tahansa voi joutua kohteeksi”

Kahden oppositiojohtajan vangitsemisissa on nähty kaikuja Etelä-Amerikan menneistä sotilasdiktatuureista.

2.8.2017 17:14

Kypäräpäiset, raskaasti aseistetut hallituksen joukot tunkeutuvat keskellä yötä oppositiojohtajien koteihin ja tyrkkivät nämä yöpuvuissaan aggressiivisesti edellään poliisiautoon. Miehet kiidätetään vankilaan poliisisaattueessa ja omaiset jäävät epätietoisina odottamaan tietoja heidän kohtelustaan ja kohtalostaan.

– He tulivat ennen aamunkoittoa, kun hän oli pyjamassa. Emme tiedä hänen olinpaikkaansa. Ryhmä miehiä tuli kasvot peitettyinä naamioväreissä ja veivät hänet pois. Jälleen kerran he sieppasivat hänet. Pidämme hallitusta vastuullisena hänen elämästään ja fyysisestä koskemattomuudestaan, sanoi Caracasin pormestarin Antonio Ledezman tytär Oriette videolausunnossaan toissaöisten pidätysten jälkeen Reutersin mukaan.

Yllä olevalla videolla kuvaa Ledezman pidätyksestä.

Toisen oppositiojohtajan Leopoldo Lopezin pidätys tallentui valvontakamerakuviin, joissa hänen johdatettiin poliisiautoon.

Ledezman ja protestijohtaja Leopoldo Lopezin pidätykset kirvoittivat eilen kansainvälisiä protesteja, ja Yhdysvallat asetti pakotteita maalle. Ledezma ja Lopez olivat jo kotiarestissa, jonka ehtoja heidän syytettiin rikkoneen poliittisilla puheillaan. Lisäksi heidän väitettiin suunnitelleen pakoa, minkä kummankin edustajat kiistivät.

”Instituutiot tuhottu”

Monien venezuelalaisten mielissä pidätykset nostattivat pelkoa uuden itsevaltaisen diktatuurin syntymisestä Etelä-Amerikkaan. Kuvat pidätyksistä olivat kuin Argentiinan tai Chilen sotilasjunttien pimeiltä vuosilta, jolloin tuhansia ihmisiä katosi jäljettömiin öisten pidätysten jälkeen.

Pidätettyjen oppositiojohtajien kuvia heiluteltiin tiedotustilaisuudessa tiistaina.

Venezuelan tilanteessa on kyse vasemmistolaisen presidentin Nicolas Maduron hallinnon pyrkimyksistä lisätä omaa valtaansa ja rajoittaa opposition hallitseman parlamentin valtaa. Maduro valitutti viikonloppuna uuden perustuslakia säätävän edustajiston vaaleissa, joita on pidetty demokratian irvikuvana. Uudessa edustajistossa on pääosin Maduron kannattajia, sillä venezuelalaisilla ei ollut mahdollisuutta äänestää sen perustamista vastaan, jolloin opposition kannattajat boikotoivat vaaleja.

Käytännössä Venezuelassa aloittaa siis uusi rinnakkaisparlamentti, joka on presidentin käskyläinen – jäseninään muun muassa hänen vaimonsa ja poikansa. Edustajistoa onkin kutsuttu jo uudeksi juntaksi, jonka pelätään mahdollisesti jopa lakkauttavan vanhan parlamentin.

– Maa on tuhonnut kaikki instituutionsa. Kuka tahansa kansalainen, joka vastustaa virallista politiikkaa, voi joutua hyökkäyksen kohteeksi, kommentoi Maduron puolueen entinen jäsen German Ferrer New York Timesille.

Presidentti Nicolas Maduro äänesti uuden perustuslakia muuttavan elimen vaalissa sunnuntaina.

Yhdysvallat kutsui suorasukaisesti Maduroa tiistaina ”diktaattoriksi”. Maduro puolestaan uhitteli takaisin ja syytti Yhdysvaltain toimia ”imperialistisiksi”.

Lisää Venezuelan poliittisesta tilanteesta tässä jutussa.

Torstaiksi levottomuuksia?

Venezuelaa uhkaavat uudet veriset levottomuudet jälleen torstaina, sillä oppositio järjestää suuren mielenosoituksen hallintoa vastaan samaan aikaan, kun Maduron uuden edustajiston uumoillaan aloittavan toimintansa. Aiemmissa yhteenotoissa Maduron vastustajien ja poliisin välillä tänä vuonna on kuollut ainakin 120 ihmistä, viimeksi viikonloppuna vaalien yhteydessä sai surmansa kymmenen ihmistä.

Poliisit ja mielenosoittajat ottivat yhteen Venezuelan Carabobossa heinäkuussa.

Maduro peri asemansa Venezuelan pitkäaikaiselta sosialistipresidentiltä Hugo Chavezilta ja voitti täpärästi presidentinvaalit 2013. Maduron puolueen kannatus tulee pääosin maaseudulta, kun taas vastustajat asuvat pääasiassa kaupungeissa. Parlamenttivaaleissa 2015 hallitus hävisi, minkä jälkeen se aloitti poliittisten vastustajiensa ahdistelun. Esimerkiksi pormestari Antonio Ledezmaa on syytetty salaliitosta ja kiristyksestä ja Leopoldo Lopezia mielenosoitusten lietsomisesta. Sosialistihallinnon politiikan seurauksena Venezuela on ajautunut vakavaan talouskriisiin, mikä on myös lietsonut eripuraa maassa.

Kotiarestissa ollut Caracasin pormestari Antonio Ledezma vilkutti kannattajilleen ikkunastaan heinäkuussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?