Äänestysjärjestelmän takana oleva yhtiö: Äänestäjämääriä peukaloitiin Venezuelassa – ”Ei ole epäilystäkään” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Äänestysjärjestelmän takana oleva yhtiö: Äänestäjämääriä peukaloitiin Venezuelassa – ”Ei ole epäilystäkään”

Äänestysjärjestelmän takana oleva yhtiö sanoo, että ero todellisten äänestäjien ja hallituksen ilmoittaman luvun välillä on ainakin miljoona ääntä.

Nicolas Maduro antamassa ääntään viime viikonloppuna pidetyssä kansanäänestyksessä.

2.8.2017 16:22

Venezuelan kiistanalaisen kansanäänestyksen äänestäjämääriä on peukaloitu, äänestyksen toteuttanut yhtiö kertoo. Venezuelassa äänestettiin viime viikonloppuna edustajistosta, jonka on määrä muuttaa maan perustuslakia. Oppositio vastusti äänestystä, sillä se katsoi sen olevan presidentti Nicolas Maduron keino vahvistaa omaa asemaansa.

Venezuelan äänestysjärjestelmän takana olevan Smartmaticin toimitusjohtaja Antonio Mugica sanoi tiedotustilaisuudessa Lontoossa, että ”ei ole epäilystäkään” siitä, että äänestäjien määrää on muokattu.

– Arvioimme eron viranomaisten ilmoittaman luvun ja todellisen osallistujaluvun välillä olevan ainakin miljoona ääntä, Mugica sanoi.

Opposition lisäksi myös ulkomailla on kritisoitu kiistanalaista äänestystä. Yhdysvaltain valtiovarainministeriö ilmoitti äänestyksen jälkeen uusista pakotteista, jotka kohdistuvat suoraan presidentti Maduroon. Yhdysvallat ei myöskään tunnusta äänestyksen tulosta. Maduro kommentoi Yhdysvaltojen toimia uhmakkaana.

– Tänään, keisari Donald Trumpin edustaja sanoi, etteivät he tunnusta Venezuelan kansanäänestyksen tulosta. Miksi helvetissä me välittäisimme siitä, mitä Trump sanoo, me välitämme siitä, mitä Venezuelan suvereenilla kansalla on sanottavanaan, Maduro sanoi.

Alla olevalla videolla ote Maduron puheesta.

Kritiikkiä maailmalla ovat herättäneet myös oppositiojohtajien pidätykset. Varhain tiistaina Venezuelan tiedustelupalvelu pidätti oppositiojohtajat Leopold Lopezin ja Antonio Ledezman. Viranomaisten mukaan kotiarestissa olleet miehet suunnittelivat pakoa. Molemmat olivat vastustaneet sunnuntain äänestystä edustajiston valinnasta.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump totesi pitävänsä Maduroa henkilökohtaisesti vastuussa oppositiojohtajien hyvinvoinnista ja turvallisuudesta.

Alla olevalla videolla kerrotaan pidätyksistä ja Venezuelan kriisistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?