Kommentti: Venäläisten pään sisällä tapahtuva muutos on pelottavampi kuin yksikään sotalaiva

Kreml ohjailee kansan tunteita vuoroin vihollispropagandalla, vuoroin juhlaparaateilla, IS:n erikoistoimittaja Arja Paananen kirjoittaa.

Venäjän merivoimia juhlittiin eilen Pietarissa.

31.7.2017 15:42

Venäjän merivoimien juhlapäivän paraati ja sitä seurannut valtava kansanjuhla Pietarissa olivat suunnilleen samaa luokkaa kuin kaikki Suomen puolustusvoimain paraatit ja lentonäytökset, kaikki Suomen vaput, kaksi miesten MM-jääkiekkokultajuhlaa ja yksi ainokainen euroviisuvoittojuhlamme olisi laitettu yhteen.

Venäläiset rakastavat juhlia, ilotulitusta, väenpaljoutta, mahtipontisia puheita, näyttäviä kulisseja, sotavoiman esittelyä ja isänmaallista hengennostatusta – ja sitä kaikkea Pietarissa riitti sunnuntaina yllin kyllin.

Raitapaita oli pop

Monet tavalliset pietarilaiset olivat pukeutuneet merisotilaiden juhlapäivän kunniaksi sinivalkoraidallisiin asuihin, ja erityisesti lasten asuihin oli panostettu. Kansa seurasi sotalaivojen ohilipumista ja lentokoneiden ylilentoa täynnä ylpeyttä siitä, että Venäjä ”ei ole enää polvillaan”, vaan presidentti Vladimir Putinin ansiosta maa voi jälleen esitellä koko maailmalle sotilasmahtiaan.

Paraatin hintalappua kukaan ei ole kertonut julkisuuteen, mutta pietarilaisia rahanmeno ei tuntunut häiritsevän lainkaan.

– Tämä on sen arvoista, ei tätä voi rahalla mitata, sanoi Olegiksi esittäytynyt pietarilaismies IS:lle haltioituneena.

Kuin silloin ennen

Kun paraatia katseli suomalaisin silmin, mieleen tuli ristiriitaisia ajatuksia. Vastaavia väkimääriä muistan nähneeni 1990-luvun alussa Moskovassa, kun neuvostovaltaan ja elämänsä köyhyyteen kyllästynyt kansa tuli kaduille.

Nykyisinkin Venäjällä on paljon tyytymättömyyttä, köyhyyttä ja epäluuloa vallanpitäjiä kohtaan, mutta heidän protestinsa hautautuvat Kremlin säännöllisesti orkesteroimien erilaisten juhlaparaatien alle.

Kremlin tavoitteena on selvästikin osoittaa, että opposition mielenosoitukset ovat vain kärpäsen surinaa Putinin korvissa, kun todelliset kansanjoukot kerääntyvät nauttimaan uudesta huumaavasta isänmaallisuudestaan Putinin esikunnan järjestämiin sotasirkushuveihin.

Mutta miksi Kreml on valmis tuhlaamaan valtavia summia sotaparaateihin, sekoittamaan suurkaupunkien liikenteen päiväkausiksi ja tarjoamaan kansalle jälleen yhden ylimääräisen syyn ottaa votkaa ja samppanjaa?

Paineenpurkua?

Yksi mahdollinen selitys on se, että näin Kreml purkaa taitavasti niitä paineita, joita Venäjän tiedotusvälineiden jatkuvasti lietsoma vihollispropaganda kerää väistämättä ihmisten mieliin.

Kremlin itsensä kannalta ei ole myöskään järkevää kuumentaa kansan tunteita liiaksi kotisohvilla, vaan aggressioita täytyy saada purkaa vaikkapa sitten pullistelemalla sotilasparaateissa.

Suomalaisena Pietarissa on vielä hyvä olla, ja esimerkiksi nyt sunnuntaina jokainen tapaamani tavallinen pietarilainen suhtautui ulkomaalaiseen toimittajaan ystävällisen inhimillisesti.

Pahat aavistukset hiipivät mieleen vasta sitten, kun näiden ystävällisten ihmisten kanssa ryhtyy puhumaan syvällisemmin. Paljastuu, että heidän nykyiset käsityksensä historian kulusta, sotien aloittajista ja sotiin syyllisistä, hyvistä ja pahoista poliitikoista sekä maailman nykymenosta ylipäätään ovat niin kaukana meidän suomalaisten keskivertoymmärryksestä, että suorastaan hirvittää.

Kremlin vihapropaganda on saanut aikaan ison muutoksen venäläisten mielissä. Kansassa kasvavan aggression ja länsiepäluulon aistii nykyisin yhä useammin myös erilaisissa arkielämän pienissä kohtaamisissa.

Venäläisten pään sisällä tapahtuu nyt jotain sellaista, mikä on paljon pelottavampaa kuin yksikään Pietarin paraatiin rahdattu sotalaiva tai ikäloppu ydinsukellusvene.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?