Laivastoupseeri IS:lle Pietarissa: ”Venäjän sotilaat eivät ole koskaan olleet hyökkääjiä”

Tahrattomaan valkeaan laivastounivormuun pukeutunut Aleksandr Poljubin vakuutteli Pietarin paraatissa, että hänen kotimaansa ei ole koskaan aloittanut sotilaallisia aggressioita.

30.7.2017 19:44

Aleksandr Poljubin oli yksi niistä onnekkaista Venäjän Itämeren laivaston upseereista, joilla oli kunnia olla näkemässä presidentti Vladimir Putin lähietäisyydeltä sunnuntaina Venäjän merivoimien juhlapäivän paraatissa.

– Teimme kunniaa presidentille, kun hän piti laivastoparaatin avajaispuheen rantakadulla, Aleksandr selitti ylpeänä, Olga-vaimo kainalossaan.

Aleksandr suostui mielellään keskustelemaan ulkomaalaisen toimittajan kanssa, mutta nopeasti kävi ilmi, että yhden sunnuntaipäivän aikana kumpikaan ei saisi toisen näkemyksiä muuttumaan.

– Me emme uhoa kenellekään, mutta meillä on oikeus puolustautua, kun me näemme, kuinka Nato lähestyy koko ajan meidän rajojamme, Aleksandr sanoi.

Aleksandr Poljubin keskusteli mielellään ulkomaalaistoimittajan kanssa Olga-vaimo kainalossaan.

– Katselemme myös huolissamme sitä, kuinka fasismi ja natsismi nostavat jälleen päätään Baltian maissa sekä monissa Euroopan maissa. Me emme voi sitä hyväksyä, sillä mehän vapautimme Euroopan fasismista, hän jatkoi luentoaan.

Kysyin seuraavaksi Aleksandrilta, mistä hän on saanut tietonsa siitä, että fasismia on alettu ihannoida Baltiassa ja Euroopassa.

– Televisiomme uutiset kertovat siitä koko ajan. Näemme esimerkiksi, miten Baltiassa ihannoidaan Waffen-SS:n perintöä ja järjestetään heille paraateja. Se on hyvin huolestuttavaa, hän vastasi.

Kun esitin Aleksandrille vasta-argumentin siitä, että minun mielestäni Venäjän omat televisiouutiset tekevät rankkaa propagandaa kaikissa uutislähetyksissään ja vääristelevät länsimaiden todellisuutta rankasti, hän selvästikin pysähtyy miettimään hetkeksi, mutta ei silti suostunut muuttamaan mieltään.

Seuraavaksi Aleksandr halusi korostaa, että Venäjän laivaston paraati ei ole mitään uhittelua eikä naapurimaiden pelottelua, sillä ”Venäjän sotilaat eivät ole koskaan olleet hyökkääjiä”.

Entäpäs Molotovin-Ribbentropin sopimus ja sen salainen lisäpöytäkirja, joka kertoo siitä, että Neuvostoliitto itse teki yhteistyötä Saksan kanssa ja että Baltian maat ja Suomi laskettiin kuuluvaksi Neuvostoliiton etupiiriin? kysyin Aleksandrilta.

– Sitä sopimusta on tulkittu lännessä väärin, ei se sitä tarkoittanut. Lisäksi Venäjä on avannut kaikki omat sota-ajan arkistonsa, mutta miksi Yhdysvallat, Saksa ja muut Euroopan maat eivät ole tehneet sitä samaa? Sopii vain kysyä, miksi ei, Aleksandr heitti takaisin.

Aleksandrin seura oli suosittua paraatin katsojien keskuudessa.

No kuinkas sitten vaikkapa talvisota? kysyin Aleksandrilta tarkoituksella, jotta hän ei pääsisi selittämään vaikkapa tuoreinta Krimin liittämistä ”kansanäänestyksen tulokseksi” ja Itä-Ukrainan sotaa ”Ukrainan sisäiseksi konfliktiksi”.

Selitin Aleksandrille, että jos nyt kirjoitan suomalaisille lukijoille, että ”venäläiset sotilaat eivät ole koskaan olleet hyökkääjiä”, niin kaikki tietävät oman sukunsa kokemuksista, ettei se ole totta.

– Niin no, se nyt oli sellainen välttämättömyys, kun raja oli niin lähellä Leningradia, Aleksandr vastasi ja hetki oli ainoa, kun hän suostui perääntymään edes hieman sanoissaan.

Koko keskustelumme ajan Olga-vaimo pysytteli hiljaa vieressä, mutta ympärillemme kertyi jatkuvasti lisää pietarilaisia uteliaita ohikulkijoita. Kaikki halusivat yhdessä kuvaan Aleksandrin kanssa ja hän suostui poseeraamaan heille mielellään.

Ymmärrättekö te, että meissä naapurimaissa Venäjän jatkuva sotilaallinen näytönhalu herättää suurta huolta? kysyin vielä Aleksandrilta.

 Kuunnelkaa meidän presidenttiämme Vladimir Putinia. Hän ei uhkaa ketään, vaan hän on aina valmis dialogiin kaikkien kanssa.

– Kuunnelkaa meidän presidenttiämme Vladimir Putinia. Hän ei uhkaa ketään, vaan hän on aina valmis dialogiin kaikkien kanssa. On sääli, etteivät länsimaalaiset poliitikot sitä ymmärrä, Aleksandr vastasi.

– Nytkin näemme miten Yhdysvalloissa hyökätään perusteettomasti presidentti Donald Trumpia vastaan, kun hän haluasi ainoastaan vilpittömästi rakentaa paremmat suhteet Venäjään, hän jatkoi.

Tässä vaiheessa kiitin Aleksandria ja Olgaa keskustelusta ja toivotin heille hyvää juhlapäivän jatkoa. Aleksandr vastasi takaisin ystävällisesti ja jäi poseeraamaan seuraavien ohikulkijoiden kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?