Ulkomaat

Venezuelan kiistanalaiset vaalit käynnissä – Hallituksen joukot hajottavat mielenosoituksia

Julkaistu:

Venezuelan kiistanalainen äänestys on alkanut hermostuneissa tunnelmissa.
Äänestyksellä maahan valitaan edustajisto, jonka on määrä muuttaa maan perustuslakia. Oppositio vastustaa voimakkaasti perustuslain muuttamista ja pitää sitä vain Venezuelan epäsuositun presidentin Nicolas Maduron keinona vahvistaa omaa asemaansa.

Myös Yhdysvallat, Euroopan unioni ja monet Latinalaisen Amerikan maat kuten Brasilia ja Meksiko ovat ilmoittaneet vastustavansa äänestystä. Niiden mukaan se tuhoaisi Venezuelan demokratian.

Venezuelassa hallitusta vastustavat mielenosoitukset ja levottomuudet ovat jatkuneet jo kuukausia, ja niissä on kuollut yli sata ihmistä.

Väkivalta varjosti myös äänestyspäivää. Sunnuntain vastaisena yönä asemiehet murtautuivat edustajistoon ehdolla olleen lakimies Jose Felix Pinedan kotiin Ciudad Bolivarissa ja surmasivat hänet.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Maan pääkaupungissa Caracasissa kansalliskaartin joukot ampuivat sunnuntaina laukauksia ja käyttivät panssariajoneuvoja ajaakseen mielenosoittajia pois kaduilta.

Maduro antoi ensimmäisen äänen

Maduro oli sunnuntaiaamuna kiistanalaisen äänestyksen ensimmäinen äänestäjä. Hän äänesti yhdessä vaimonsa Cilia Floresin kanssa, joka on ehdolla uuteen edustajistoon.

– Olen maan ensimmäinen äänestäjä. Pyydän Jumalalta siunausta, jotta ihmiset voivat vapaasti ilmaista demokraattista äänioikeuttaan, Maduro sanoi valtiolliselle tv:lle.

Oppositio on kehottanut boikotoimaan äänestystä. Kyselyn mukaan 70 prosenttia venezuelalaisista vastustaa uuden edustajiston valitsemista ja 80 prosenttia on tyytymättömiä Maduroon.

Kymmenet tuhannet venezuelalaiset ovat paenneet maan levottomuuksia Kolumbiaan ja Panamaan, jotka ovat ilmoittaneet, etteivät ne hyväksy sunnuntain äänestyksen tulosta.

Maduro on vakuuttanut, että perustuslain muuttaminen lopettaa Venezuelan kriisin. Hän on syyttänyt mielenosoituksista Yhdysvaltoja, joka vasemmistolaisen Maduron mukaan toimii yhteistyössä Venezuelan opposition kanssa.

Yhdysvallat on asettanut maata vastaan pakotteita ja käskenyt Venezuelassa olevien amerikkalaisdiplomaattien perheitä lähtemään maasta. Monet kansainväliset lentoyhtiöt ovat myös lopettaneet lennot Venezuelaan.
Tuoreimmat
 1. Juuri nyt
 2. Joku jätti MD-87 -matkustajakoneen Madridin lentoasemalle – ”aavekoneen” omistajaa etsitään
  Ulkomaat
 3. Syksyllä havaittu radio­­aktiivinen päästö saattoi olla peräisin luultua pahemmasta INES 5 -tason turmasta
  Ulkomaat
 4. Tunti sitten
 5. AFP: R&B-laulaja Chris Brown vapautettu ilman syytettä Ranskassa – väitettiin syyllistyneen raiskaukseen
  Viihde
 6. Huumeparoni El Chapon puolustus­asianajajan matalalla äänellä lausumat sanat käynnistivät spekulaatiot: ”Se olisi ennenkuulumatonta”
  Ulkomaat
 7. Nuorten MM-kultamitalisti loukkaantui pahannäköisesti SM-liigassa – Jukka Rautakorvella selvä näkemys tilanteesta
  SM-liiga
 8. Lottoaja oli lunastamassa voittoaan, kun hänellä välähti – voittokuvasta tuli somehitti: ”Olen yllättynyt, ettei kukaan muu ole tehnyt tätä”
  Viihde
 9. Uusi paljastuskirja Valkoisesta talosta – Trumpin ex-avustaja kuvailee ilmapiiriä kaoottiseksi ja vilpilliseksi
  Ulkomaat
 10. 2 tuntia sitten
 11. Eduskuntaan pyrkivä rehtori pisti koulun oppilaat liimaamaan vaalimainoksia Alajärvellä – ”Siinä oli enemmän innostusta kuin harkintaa”
  Kotimaa
 12. Kuvat ja video: Osa Niagaran putouksista jäätyi paukkupakkasissa – maisema kuin Disneyn sadusta
  Ulkomaat
 13. Kommentti: Ville Niinistö on kuin Soinin ”vanha isäntä Reinoissa” – ja se on ongelma Pekka Haavistollekin
  Politiikka
 14. Näytä lisää