Venezuelan kiistanalaiset vaalit käynnissä – Hallituksen joukot hajottavat mielenosoituksia - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venezuelan kiistanalaiset vaalit käynnissä – Hallituksen joukot hajottavat mielenosoituksia

Venezuelan kiistanalainen äänestys on alkanut hermostuneissa tunnelmissa.

Venezuelan äänestystä on pidetty vain epäsuositun presidentti Maduron keinona kasvattaa valtaansa.

30.7.2017 18:36

Äänestyksellä maahan valitaan edustajisto, jonka on määrä muuttaa maan perustuslakia. Oppositio vastustaa voimakkaasti perustuslain muuttamista ja pitää sitä vain Venezuelan epäsuositun presidentin Nicolas Maduron keinona vahvistaa omaa asemaansa.

Myös Yhdysvallat, Euroopan unioni ja monet Latinalaisen Amerikan maat kuten Brasilia ja Meksiko ovat ilmoittaneet vastustavansa äänestystä. Niiden mukaan se tuhoaisi Venezuelan demokratian.

Venezuelassa hallitusta vastustavat mielenosoitukset ja levottomuudet ovat jatkuneet jo kuukausia, ja niissä on kuollut yli sata ihmistä.

Väkivalta varjosti myös äänestyspäivää. Sunnuntain vastaisena yönä asemiehet murtautuivat edustajistoon ehdolla olleen lakimies Jose Felix Pinedan kotiin Ciudad Bolivarissa ja surmasivat hänet.

Maan pääkaupungissa Caracasissa kansalliskaartin joukot ampuivat sunnuntaina laukauksia ja käyttivät panssariajoneuvoja ajaakseen mielenosoittajia pois kaduilta.

Maduro antoi ensimmäisen äänen

Maduro oli sunnuntaiaamuna kiistanalaisen äänestyksen ensimmäinen äänestäjä. Hän äänesti yhdessä vaimonsa Cilia Floresin kanssa, joka on ehdolla uuteen edustajistoon.

– Olen maan ensimmäinen äänestäjä. Pyydän Jumalalta siunausta, jotta ihmiset voivat vapaasti ilmaista demokraattista äänioikeuttaan, Maduro sanoi valtiolliselle tv:lle.

Oppositio on kehottanut boikotoimaan äänestystä. Kyselyn mukaan 70 prosenttia venezuelalaisista vastustaa uuden edustajiston valitsemista ja 80 prosenttia on tyytymättömiä Maduroon.

Kymmenet tuhannet venezuelalaiset ovat paenneet maan levottomuuksia Kolumbiaan ja Panamaan, jotka ovat ilmoittaneet, etteivät ne hyväksy sunnuntain äänestyksen tulosta.

Maduro on vakuuttanut, että perustuslain muuttaminen lopettaa Venezuelan kriisin. Hän on syyttänyt mielenosoituksista Yhdysvaltoja, joka vasemmistolaisen Maduron mukaan toimii yhteistyössä Venezuelan opposition kanssa.

Yhdysvallat on asettanut maata vastaan pakotteita ja käskenyt Venezuelassa olevien amerikkalaisdiplomaattien perheitä lähtemään maasta. Monet kansainväliset lentoyhtiöt ovat myös lopettaneet lennot Venezuelaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?