Tällainen oli Trumpin myrskyisä viikko – lainsäätäjät saivat kuulla kunniansa: He eivät olisi muuta kuin ”totaalisia luovuttajia”

Julkaistu:

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin arvovalta sai kuluneella viikolla useita kolauksia. Viikon päätteeksi Trump läksytti kongressin republikaaneja.
Kulunut viikko on ollut poliittisesti myrskyisä Yhdysvaltojen presidentille Donald Trumpille. Hänen tapansa pitää ohjaksia hallinnostaan uhkaa tehdä hänestä epäsuositun oman puolueensa keskuudessa.

Läksytti kongressin republikaaneja

Trump läksytti kongressin republikaaneja Twitterissä sen jälkeen, kun senaatti hylkäsi jälleen terveydenhuoltoa koskevan lakiesityksen. Tyrmäys on herättänyt epäilyjä siitä, ettei niin kutsuttua Obamacarea saada kumottua lainkaan.

Twitterissä asiaan kantaa ottanut Trump kuitenkin vaatii, että lainsäätäjät tarttuisivat jälleen asiaan tai muuten he eivät olisi mitään muuta kuin "totaalisia luovuttajia". Trumpin mukaan aikeita kumota Obamacare ei ole kuopattu, elleivät republikaanisenaattorit ole luovuttajia.

– Elleivät republikaanisenaattorit ole totaalisia luovuttajia, kumoaminen ja korvaaminen eivät ole kuopattu! Vaatikaa toista äänestystä ennen mistään toisesta laista äänestämistä, Trump twiittasi.

Lisäksi yhdessä tviitissään Trumpin on tulkittu uhkaavan, että hän leikkaa lainsäätäjien terveydenhuoltoetuja, jos lakiesitystä ei hyväksytä nopeasti.

Pitkän linjan republikaani esti Obamacaren kumoamisen

Barack Obaman kaudella luotu terveydenhuoltouudistus Obamacare on ollut republikaanien ja erityisesti Trumpin suurimpia kohteita vaalilupauksissa. Obamacare puolitti Yhdysvalloissa ilman sairausvakuutusta olevien määrän. Järjestelmää on kuitenkin haukuttu liian kalliiksi.

Kuluneella viikolla kolmas yritys Obamacaren kumoamiseksi epäonnistui senaatissa. Jo aiemmin republikaaneilla oli vaikeuksia luoda korvaavaa suunnitelmaa Obamacaren tilalle, joten kongressissa äänestettiin Obamacaren kaatamisesta ilman suunnitelmaa ja lopulta vain sen osien kumoamisesta.

Esitys hylättiin vain täpärästi yöhön venyneessä äänestyksessä. Äänestystulos oli tiukka 49–51. Ratkaisevan äänen esitystä vastaan antoi republikaanisenaattori John McCain. Hän totesi, että nyt senaatissa ollut lakiesitys ei ollut kelvollinen Obamacaren kumoamiseksi.


Kongressi hyväksyi pakotteet, rajoittaa Trumpin valtaa vaikuttaa niihin

Yhdysvaltain kongressissa hyväksyttiin lakipaketti, joka kiristää Venäjään, Iraniin ja Pohjois-Koreaan kohdistuvia pakotteita. Trump ilmoitti aiemmin vastustavansa lisäpakotteita, mutta tiedotti kuitenkin allekirjoittavansa lain.

Lakipakettiin kuuluu myös kohta, joka rajoittaa Trumpin valtaa vaikuttaa pakotteisiin.

Republikaanit puolustavat Sessionsia kiusaamiselta

Trumpin välit oikeusministeri Jeff Sessionsiin alkoivat hyytyä jo maaliskuussa, kun Sessions jääväsi itsensä Trumpin hallinnon Venäjä-kytkyjä tarkastelevasta tutkinnasta. Sessions narahti tapaamisista venäläisvaikuttajien kanssa, mistä ei ollut kerrottu asianmukaisesti.

Tämä antoi vapaammat kädet tutkintaa tekevälle erikoissyyttäjälle Robert Muellerille. Trump koki Sessionsin päätöksen petturuutena ja totesikin, että hänestä Sessionsin ei olisi pitänyt jäävätä itseään.

Avoimet hyökkäykset muun muassa Twitterissä Sessionsia vastaan ovat kääntyneet Trumpia vastaan. Trump on muun muassa kyseenalaistanut Twitterissä Sessionsin kyvyn hoitaa oikeusministerin virkaa, koska on tämän mielestä laiminlyönyt Hillary Clintoniin kohdistuneet syytökset.

Useat republikaanivaikuttajat ovat puolustaneet Sessionsia ja kertoneet julkisuudessa pitävänsä Trumpin kiusantekoa epäsopivana.– Jeff Sessions on yksi kunnollisimmista ihmisistä, jonka olen tavannut poliittisessa elämässäni. Hän on kivenkova konservatiivi, mutta ennen kaikkea hän uskoo lakiin. Presidentti Trumpin twiitti, jossa vaaditaan oikeusministerin syyttävän entistä poliittista kilpakumppania on täysin sopimaton, republikaanisenaattori ja lakimies Lindsey Graham kirjoitti Twitterissä julkaistussa tiedotteessaan.

Saatuaan runsaasti julkista tukea republikaanivaikuttajilta myös Sessions itse kertoi julkisuuteen olevansa loukkaantunut saamastaan kohtelusta.

Jopa Trumpin neuvonantajan Steven Bannonin perustama, Trumpia vahvasti tukeva verkkojulkaisu Breitbart ärähti Trumpin tavasta kaivaa maata Sessionsin jalkojen alta.

Republikaanien luottomiehet pian ulkona hallinnosta

Valkoisen talon ovet ovat viuhuneet puolen vuoden aikana. Trumpin läheinen neuvonantaja Michael Flynn erosi turvallisuusneuvonantajan paikalta jouduttuaan Venäjä-tutkintakohun keskelle pidettyään yhteyttä Venäjän suurlähettilään kanssa mahdollisesti ulkopoliittisista asioista ennen varsinaista rooliaan hallinnossa.

Valkoisen talon tiedottaja Sean Spicer irtisanoutui heinäkuussa. Trump nimitti viestintäjohtajaksi liikemiestuttavansa Anthony Scaramuccin, jota Spicer oli pitänyt avoimesti liian kokemattomana tehtävään.

Tänä viikonloppuna kansliapäällikkö Reince Priebus jätti tehtävänsä. Trump nimitti tilalle ”hallintonsa tähden”, kotimaan turvallisuudesta vastaavan ministerin John Kellyn.

Republikaanien omat suosikit tuntuvat lähtevän Valkoisesta vähitellen, sillä nimityksissä korostuu Trumpin lähipiiri. Esimerkiksi Sean Spiceria pidettiin republikaanien edustajana Trumpin hallinnossa.

Priebusin lähtöä edelsi kohu, kun viestintäjohtaja Scaramucci avautui toden teolla New Yorker -lehdelle. Scaramucci epäili Priebusia tietovuodoista lehdistölle ja sanoi Priebusin olevan ”v***n paranoidinen skitsofreenikko”.

Armeija ei muuta transsukupuolisten kohtelua kuin vasta pakon edessä

Trump ilmoitti keskiviikkona, ettei transsukupuolisilla ole enää tulevaisuudessa sijaa Yhdysvaltojen armeijassa, sillä armeijan on keskityttävä ”ratkaisevaan ja ylivoimaiseen voittoon, eikä sitä voi kuormittaa valtavilla terveyskuluilla ja häiriöllä, minkä transsukupuoliset ihmiset armeijassa toisivat mukanaan".

Trumpin ilmoitusta ei kuitenkaan otettu Pentagonissa vastaan yhtä selvästi. Pentagonin tiedottaja Dana White sanoi torstaina, etteivät he ole saaneet asiasta virallista tiedonantoa tai ohjeistusta. Puolustushaarakomentajien neuvoston puheenjohtaja, kenraali Joseph Dunford antoi koko armeijaa koskevan käskyn, ettei transsukupuolisten sotilaiden kohtelua muuteta ennen kuin presidentti antaa siitä virallisen käskyn.

Trumpin väitteitä ”valtavista terveyskuluista” nakersi myös Washington Postin selvitys siitä, että armeija käyttää transsukupuolisiin sotilaisiin rahaa 2,4–8,4 miljoonaa dollaria, mutta potenssilääke Viagraan noin 42 miljoonaa dollaria vuodessa.