Trumpille iso imagovoitto – Applen alihankkija rakentaa 10 miljardin dollarin tehtaan Yhdysvaltoihin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trumpille iso imagovoitto – Applen alihankkija rakentaa 10 miljardin dollarin tehtaan Yhdysvaltoihin

Taiwanilainen Foxconn sijoittaa miljardeja näyttöjä valmistavaan tehtaaseen Wisconsinin osavaltiossa.

27.7.2017 3:07

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump korjasi keskiviikkona itselleen ison imagovoiton, kun tietotekniikkajätti Applen alihankkija Foxconn tiedotti sijoittavansa 10 miljardia dollaria eli noin 8,5 miljardia euroa uuteen, LCD-näyttöjä valmistavaan tehtaaseen Wisconsinissa Yhdysvalloissa. Yhtiön mukaan tehtaan on määrä valmistuessaan työllistää jopa 13 000 ihmistä.

Valkoisessa talossa järjestetyssä tilaisuudessa Trump kiitteli Foxconn-johtaja Terry Gouta päätöksestä, ja kehui sen syntyneen hänen ansiostaan.

– Jos minua ei olisi valittu, hän ei todellakaan käyttäisi kymmentä miljardia dollaria... Tämä on hieno päivä Yhdysvalloille, Trump hehkutti Reutersin mukaan.

Katso ylläolevalta videolta, mitä Trump sanoi tilaisuudessa.

Foxconnin tehdas Guangdongin maakunnassa Kiinassa.­

Wisconsinin republikaanikuvernööri Scott Walker kertoi osavaltion tukevan investointia miljardeilla muun muassa veroeduin. Walkerin mukaan kyseessä on osavaltion historian suurin taloudellinen investointi.

Lupasi palauttaa työpaikkoja

Trump lupasi vaalikampanjassaan tuoda Aasian maihin siirtyneitä tehdastyöpaikkoja takaisin Yhdysvaltoihin, ja uhosi neuvottelevansa muun muassa Applen kanssa tuotannon siirtämisestä kotimaahan.

– Apple tulee jatkossa valmistamaan hemmetin tietokoneensa ja muut tässä maassa muiden maiden sijaan, Trump heitti viime vuoden tammikuussa pitämässään puheessa.

Applen johtaja Tim Cook ja presidentti Donald Trump tapasivat kesäkuussa Valkoisessa talossa.­

Sittemmin Trump on tavannut Applen toimitusjohtajaa Tim Cookia ainakin järjestämässään yritysjohtajien neuvostossa. Tiistaina Trump väitti The Wall Street Journalin haastattelussa Cookin luvanneen, että Apple perustaa ”kolme suurta ja kaunista tehdasta” Yhdysvaltoihin.

Trump on pyrkinyt parantamaan amerikkalaisten työläisten asemaa kehottamalla muitakin yrityksiä, muun muassa autovalmistajia, pitämään tuotantonsa Yhdysvalloissa. Trump on myös ottanut mielellään kunnian yritysten ilmoituksista luoda tai säilyttää työpaikkoja Yhdysvalloissa, välillä myös tilanteissa joissa päätökset on tehty ennen hänen nousuaan presidentiksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?