Oikeusministeri Jeff Sessions oli Trumpin ensimmäinen tukija presidentiksi – Nyt hän on Trumpin tulilinjalla

Julkaistu:

USA
Donald Trump on ryöpyttänyt oikeusministeri Jeff Sessionsia twiiteissään ja pohtinut tämän korvaamista. Kaikki liittyy käynnissä olevaan Venäjä-tutkintaan.
Yhdysvaltain oikeusministeri Jeff Sessions on joutunut sellaisen poliittisen draaman keskiöön, millä voi olla suuret poliittiset vaikutukset. Presidentti Donald Trump on alkanut käydä ärhäkkää julkisuuskampanjaa Sessionsia vastaan ja on pohtinut tämän tilalle uutta henkilöä.

Sessionsin kohtalo joutua Trumpin hampaisiin näin voimakkaasti on erikoinen, sillä Sessions nousi asemaansa asettumalla ensimmäisenä senaattorina silloisen presidenttiehdokkaan Donald Trumpin taakse. Hän on kuitenkin jäämässä pelinappulaksi Trumpin taistossa hänen lähipiiriinsä kohdistuvaa tutkintaa vastaan.

Venäjä-tutkinta hiertää

Donald Trumpin presidentinkampanjan äänekkäimpiä sloganeja oli vaatimus Hillary Clintonin vangitsemisesta tämän sähköpostikohun takia. Clintonin sähköpostikeskustelut yksityisen sähköpostiserverin kautta ministerinä toimiessa ja mahdollinen sähköpostien hävittäminen olivat FBI:n tutkittavana.

Trump lupasi kampanjassaan, että jos tulisi valituksi presidentiksi, hän pyytäisi tulevaa oikeusministeriä viemään Clintonin tapauksen eteenpäin. Yhdysvaltain politiikassa on yleistä käyttää oikeusministeriötä edistämään hallinnon politiikkaa, joskin vaatimukset yksittäisestä, tiettyyn henkilöön kohdistuvasta tutkinnasta ovat poikkeuksellisia.

Trumpin muodostettua hallintonsa katosivat puheet roisto-Hillarysta ja oikeuspuheista.


Sittemmin Trump on joutunut puolustamaan lähipiiriään Yhdysvaltain kongressin ja FBI:n jatkuvasti laajenevalta Venäjä-tutkinnalta. Tutkintaa johtanut FBI:n johtaja James Comey irtisanottiin, koska tämä ei tehnyt Trumpin mielestä hyvää työtä. Comeyn erottaminen on kuitenkin osa käynnissä olevaa tutkintaa.

Varaoikeusministeri Rod Rosenstein nimitti erikoissyyttäjä Robert Muellerin jatkamaan Venäjä-tutkintaa.

Mueller on edistänyt ja laajentanut tutkintaa voimakkaasti, mikä on tiettävästi suututtanut Trumpia. Mueller on Trumpin vakuuttelujen vastaisesti laajentanut tutkintaa myös Trumpin liiketoimintaan.

Trump kokee Jeff Sessionsin pettäneen tämän luottamuksen jääväämällä itsensä Venäjä-tutkinnasta maaliskuussa. Sessions jääväsi itsensä sen jälkeen, kun hänen paljastettiin tavanneen Venäjän Yhdysvaltain-suurlähettilään kahdesti ennen Yhdysvaltain presidentinvaaleja. Hän ei kuitenkaan kertonut tapaamisista senaatin kuulemisissa ennen nimityksensä vahvistamista.

Washington Postin Valkoisen talon -kirjeenvaihtaja Robert Costa raportoi maaliskuussa Trumpin poistuneen vihaisena ja ärhennelleen avustajilleen Sessionsin jääväämisilmoituksesta.– Trump lähti Valkoisesta talosta perjantaina raivolla, höyryten Sessionsin jääväämisestä ja kertoi avustajilleen, että Sessionsin ei olisi pitänyt jäävätä itseään, Costa twiittasi.

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Donald Trump syyttää nyt Sessionsia Venäjä-tutkinnan etenemisestä ja on ottanut oikeusministerin silmätikukseen. Washington Postin lähteet kertoivat maanantaina, että Trump on keskustellut Sessionsin korvaamisesta toisella henkilöllä.

Trump kertoi tiistaina, että on ”äärimmäisen pettynyt” Sessionsiin.

– Aika näyttää, miten lopulta käy, Trump totesi.

Kiusantekoa Twitterissä ja partiolaisten edessä

Trump hyökkäsi Sessionsia päin näkyvästi Twitterissä tiistaina.– Oikeusministeri Jeff Sessions on toiminut heikosti Hillary Clintonin rikosten (missä ovat sähköpostit ja demokraattien serveri) ja tietovuotajien tutkinnassa!, Trump twiittasi tiistaina.– Ukrainalaiset yrittivät sabotoida kampanjaani - ”hiljaisuudessa nostivat Clintonia”. Joten missä tutkinta oikeusministeri, Trump twiittasi lisäksi.

Trumpin arvellaan lisäksi arvostelleen Sessionsia mainitsematta tätä kuitenkaan nimeltä partiolaisille pitämässään puheessa. Trump muun muassa hehkutti, että Valkoisessa talossa on on kymmenen entistä partiolaista töissä, mutta ei kuitenkaan kutsunut entistä partiolaista Sessionsia mukaan tapahtumaan.

Hän lisäksi sanoi puheessaan, että partiolaiset ovat lojaaleja, ja että ”me tarvitsisimme hieman lisää uskollisuutta, voin kertoa teille sen”.

Jeff Sessionsin kohtaloa seurataan nyt mielenkiinnolla. Hän on itse ilmoittanut, ettei aio erota. The Daily Beastin lähteet kertovat, että Sessionsin hermot ovat kiristyneet kunnolla tilanteen takia. Tilannetta kuvaillaan järjenvastaiseksi.

Republikaaneissa ja esimerkiksi Trumpia tukevassa Breitbart-julkaisussa tilanne on myös nostattanut myrskyn. Monet republikaanit ovat ilmoittaneet tukevansa Sessionsia.– Jeff Sessions on yksi kunnollisimmista ihmisistä, jonka olen tavannut poliittisessa elämässäni. Hän on kivenkova konservatiivi, mutta ennen kaikkea hän uskoo lakiin. Presidentti Trumpin twiitti, jossa vaaditaan oikeusministerin syyttävän entistä poliittista kilpakumppania on täysin sopimaton, republikaanisenaattori ja lakimies Lindsey Graham kirjoitti Twitterissä julkaistussa tiedotteessaan.

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen täältä.– Tässä me olemme, Breitbart haastaa Trumpia, CNN:n politiikan toimittaja Oliver Darcy twiittasi Breitbartin etusivusta otetun rutukaappauksen kera.

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Aika näyttää, onko poliittista silmää Donald Trump osoitti James Comeyn kohdalla, että hänen politiikalleen epäsuotuisaksi osoittautuneet henkilöt saavat lähteä. Sessionsin kohdalla hänellä pitää olla kuitenkin enemmän poliittista silmää ja tilannetajua, sillä seuraukset voivat olla odottamattomat.

Venäjä-tutkinnan ollessa käynnissä suoraan erottaminen voisi laukaista poliittisen skandaalin.

Nähtäväksi jää, kuinka Sessionsin tie jatkuu Trumpin hallinnossa – ja kuinka tämän seuraaja suhtautuu Muellerin johtamaan tutkintaan.

Lähteet: CNN (1, 2, 3), Vox, Guardian, The Daily Beast, Reuters

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt