Sauli Niinistö Tassille: Voin puhua Putinin kanssa mistä tahansa

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on antanut uutistoimisto Tassille haastattelun, jossa hän pohjustaa tulevaa torstaista tapaamistaan presidentti Vladimir Putinin kanssa.

25.7.2017 23:34

Presidentti Sauli Niinistö luonnehtii haastattelussa keskusteluyhteyttään presidentti Vladimir Putinin kanssa mutkattomaksi.

– Olemme tavanneet monta kertaa ja sen ansiosta keskusteluistamme on tullut hyvin ymmärrettäviä ja suoria. Me voimme puhua mistä tahansa, Niinistö sanoo.

Niinistön mukaan tällä kertaa tapaamisen painopiste tulee olemaan enemmän Suomen ja Venäjän kahdenkeskisissä suhteissa.

– Talous on kehittymässä hieman parempaan suuntaan sekä Venäjällä että Suomessa. Se tarkoittaa sitä, että talousyhteistyötä täytyy kehittää aktiivisemmin.

– Minusta on myös mielenkiintoista kuulla presidentti Putinin näkemys maailman tapahtumista, sillä nykyisin tapahtuu niin paljon.

Niinistöä on haastatellut Mihail Gusman, joka on uutistoimisto Tassin varapääjohtaja. Haastattelu on tehty kysymys-vastaus-muotoon ja sen protokollamainen sävy tuo mieleen neuvostoaikaiset viralliset kohteliaisuusliturgiat pikemminkin kuin varsinaisen haastattelun. Vaikeita kysymyksiä ei Niinistöltä tällä kertaa kysytä.

Haastattelussa sivutaan sitä, että Putin saapuu Suomeen kunnioittamaan Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä.

– Meille suomalaisille tämä on tietysti merkittävä tapaus. Kuluneiden sadan vuoden aikana Suomi on muuttunut paljon ja me olemme onnistuneet rakentamaan pohjoisen hyvinvointivaltion. On hienoa, että presidentti Putin tulee kunnioittamaan tätä historiallista tapahtumaa, Niinistö sanoo.

 Meille suomalaisille tämä on tietysti merkittävä tapaus.

Kun Niinistöltä kysytään, mikä osa-alue hänen mielestään on tärkeintä Suomen ja Venäjän suhteissa, hän ei asetakaan taloutta tai politiikkaa ensimmäiselle sijalle.

– Mielestäni se on tavallisten ihmisten kanssakäyminen. Suomeen tulee jälleen paljon venäläisiä turisteja ja heidän määränsä kasvaa. Ja tiedän, että monet suomalaiset käyvät mielellään Pietarissa ja Karjalassa, käyvät ostoksilla ja mielenkiintoisissa paikoissa.

– Mutta tietysti kaupankäynti ja poliittiset kontaktit ovat myös tärkeitä.

Niinistö antaa myös ymmärtää, että ilmastomuutos sekä arktisen alueen luonnon tasapainon säilyttäminen tulevat olemaan esillä keskusteluissa Putinin kanssa. Hän sanoo uskovansa, että jotain edistystä saavutetaan vielä sinä aikana, kun Suomi on Arktisen neuvoston puheenjohtajana.

– Me tietysti toivomme tässä suhteessa apua Venäjältä ja että saamme jollain tavalla tähän mukaan myös Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin. Hänhän on hieman pehmentänyt näkemyksiään, joten toivomme, että se prosessi jatkuu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?