Murhatalon naapurusto O.J. Simpsonin pääsystä ehdonalaiseen: ”Emme unohda veritekoja”

Orenthal James Simpson pääsee syksyllä ehdonalaiseen istuttuaan vankilassa yhdeksän vuotta ryöstöstä. Monet uskovat, että pitkä kakku tuli murhista. Vanhassa naapurustossa kaksoismurha on yhä arka asia.

24.7.2017 19:00

Brentwoodin eliittikaupunginosa kylpee auringossa. Autot huristavat pitkin South Bundy Drivea. Nicole Brown Simpsonin entinen asuintalo on kokenut julkisivun muutoksen. Pahamaineinen sisäänkäynti, jonka laatoitetulla käytävällä murhat tapahtuivat, on rakennettu uusiksi. Taloa peittää nyt tiheä kasvillisuus. Jopa kadunnumero on vaihdettu.

Mutta muutokset eivät peitä historiaa. Jokainen lähistöllä asuva tietää, mitä paikalla 23 vuotta sitten tapahtui.

Irma Baule uskoo, että O.J. tappoi ex-vaimonsa ja tämän ystävän.

Saksasta kotoisin oleva eläkeläinen Irma Baule tulee vastaan talon takana olevalla kujalla. Hän asuu viiden korttelin päässä murhapaikasta ja seurasi aikoinaan murhaoikeudenkäyntiä tiiviisti.

– O.J. pääsi ehdonalaiselle niistä asioista, joista hänet tuomittiin Las Vegasissa. Tuomio oli liian pitkä aseellisesta ryöstöstä, mutta hän ansaitsi sen murhista, sillä uskon, että hän teki ne, Baule pamauttaa.

Harmaa bemari pysähtyy Nicolen vanhan asunnon autotallin eteen. Auton sisällä istuu varakkaan oloinen, rokonarpinen keski-ikäinen mies – ilmeisesti asunnon nykyinen omistaja. Kiinnitän kuskin huomion ja tämä laskee sivuikkunan alas. Esitän hänelle haastattelupyynnön.

– En ole kiinnostunut, mies vastaa ykskantaan ja sulkee ikkunan.

Samanlaisia vastauksia saa muiltakin ohikulkijoilta.

Ralph David uskoo, että O.J.:n pitkä tuomio tuli tosiasiassa murhista

Ralph David asuu Nicolen entisen kotitalon takana.

– O.J. olisi ansainnut vankilatuomion siitä, mitä hän teki niille ihmisille, David toteaa murhatuomiosta.

Las Vegasin ryöstöstä Ralph on mietteliäämpi.

– Hän teki siinäkin tapauksessa pahan rikoksen, mutta ehdonalaiselle päästäminen oli OK, koska hän oli jo suorittanut ison osan tuomiostaan, David pohtii.

Kaksoismurha ei koskaan tullut virallisesti esiin ryöstöoikeudenkäynnissä, mutta Ralph uskoo sen olleen osasyynä pitkään tuomioon.

– Oli löydettävä joku keino hänen kiinni saamisekseen ja tämä ryöstö oli se. O.J. antoi heille syyn pistää itsensä telkien taakse, mies arvelee.

Murhapaikka vetää yhä uteliaita.

– Tänne tulee paljon turisteja kurkkimaan. Paikka on muuttunut ja murhista on aikaa. Emme unohda veritekoja, mutta on mentävä eteen päin ja toivottava, että kaikki tapahtuu syystä niille, jotka sen ansaitsevat – niin hyvässä kuin pahassakin, David filosofoi.

Carol Max-koiransa kanssa.

Kuusikymppinen Carol ulkoiluttaa Max-koiraansa.

– Mielestäni jury teki tehtävänsä ja sen kanssa on elettävä. O.J. sai ryöstöstä pitkän vankilatuomion sen takia, kuka oli. Jos joku toinen olisi tehnyt saman rikoksen, hän ei olisi saanut yhtä pitkää tuomiota, Carol puntaroi.

Terry Dunn ja Obie-koira kahvilassa, jonka paikalla sijainneessa ravintolassa Nicole Brown Simpson illasti elämänsä viimeisenä iltana.

Media-alalla oleva Terry Dunn istuu läppärinsä ääressä Peet’s Coffee Shopissa. Paikalla oli ennen Mezzaluna-ravintola, jossa Nicole Brown Simpson nautti elämänsä viimeisen illallisen.

– Sieppaus ja aseellinen ryöstö ovat vakavia rikoksia. Luotan tämän maan ehdonalaisjärjestelmään. Olen tosin viime aikoina kuullut Pohjoismaiden edistyksellisestä vankilasysteemistä. Maamme on jäänyt jälkeen niistä maista, hän toteaa.

– Murhaoikeudenkäynti oli heikosti johdettu. Tuomari Lance Itoa on kritisoitu siitä, että hän antoi julkkisjuristien vetää koko show’ta. Tuomio oli mielestäni väärä. Jälkeenpäin O.J.:n käytös vain vahvisti sitä tunnetta, Dunn naurahtaa.

Simpsonin kotikaupungissa murhat ovat tuoreessa muistissa. Ei ihme, ettei hän halua palata tänne vaan aikoo muuttaa Floridaan.

Teko oli erityisen raaka. Nicole Brown Simpsonin, 35, ja Ron Goldmanin, 25, elottomat ruumiit löydettiin verilätäköstä ex-vaimon asunnon edustalta aamuyöllä 13. kesäkuuta 1994. Uhrien kurkut oli viilletty auki; Nicolen niin brutaalisti, että naisen pää oli melkein irronnut ruumiista.

O.J. Simpson ja Nicole Brown näyttäytyivät julkisuudessa onnellisen näköisenä vielä vuonna 1987. Heillä oli kuitenkin paljon ongelmia kulissien takana.

Murhista epäiltiin heti O.J.:ta, koska hän oli toistuvasti pahoinpidellyt ex-vaimoaan. Murhaoikeudenkäynti sai shokkipäätöksen, kun jury totesi O.J.:n syyttömäksi.

Kaksoismurhan rinnalla vuoden 2007 aseellinen ryöstö oli lähes vitsi. O.J. ja miesjoukko tunkeutuivat urheiluesinekauppias Bruce Fromongin hotellihuoneeseen Las Vegasissa tarkoituksenaan takavarikoida Simpsonille kuuluvat tavarat.

Miehet uhkailivat diileriä aseilla ja estivät häntä lähtemästä huoneesta. Simpson joukkion ainoana sai vankilatuomion, joka oli maksimissaan 33 vuotta.

Torstaina farkkuasuun pukeutunut O.J. ja asianajaja Malcolm LaVerone vastasivat nelihenkisen ehdonalaisraadin kysymyksiin videolinkillä Lovelockin vankilasta. Simpson lipoi hermostuneesti huuliaan ja yritti miellyttää raatia.

Häntä pyydettiin kertaamaan Vegasin tapahtumat. Simpson koetti minimoida osuutensa ja kiisti uhanneensa ketään aseella. O.J.:lta kysyttiin alkoholin käytöstä. Urheilutähti kiisti olevansa alkoholisti ja kehui ”vaihtoehto väkivallalle” -ohjelmaa, johon oli vankilassa osallistunut.

– Olen tullut toimeen ihmisten kanssa ja elänyt elämääni ilman ristiriitoja. Kurssi antoi minulle työkalut elämänhallintaan, O.J. sanoi.

Hän kertoi järjestäneensä vankilassa baptistijumalanpalveluksia ja softball-joukkueen. Simpsonilta kysyttiin myös, miksi vapaalla olisi parempi kuin vankilassa.

Nicole Brown Simpsonin entisen kotitalon ulkonäköä on muutettu. Hänet ja tarjoilija Ron Goldman murhattiin tämän oven takana vuonna 1994.

– Minulla on neljä lasta. Haluaisin viettää aikaa heidän ja ystävieni kanssa, Simpson vastasi.

Urheilijan tytär todisti isänsä puolesta.

– Kukaan ei ymmärrä, millainen koettelemus nämä yhdeksän vuotta ovat olleet perheellemme. Isäni ei ole täydellinen mies, mutta koettanut parhaansa, Arnelle Simpson luonnehti.

Tunti 15 minuuttia kestäneen tilaisuuden päätteeksi Simpson sai sanoa vielä sanansa.

Kasvillisuus peittää Nicolen entisen kotitalon (suuri kuva). Vuonna 1994 O.J. Simpsonin Brentwoodin talo näytti hyvin erilaiselta. Murhien jälkeen FBI on näkynyt tiiviisti naapureiden katukuvassa.

– Olen pahoillani, että asiat kääntyivät, kuten kääntyivät. Minulla ei ole tekosyitä. Uskon systeemiin. Olen koettanut olla avuksi vankilassa, O.J. summasi.

Ehdonalaisraati vetäytyi pohtimaan päätöstään ja palasi 43 minuutin kuluttua. Simpsonille myönnettiin ehdonalainen vapaus. Mutta miehelle terotettiin, että jos hän rikkoo ehdonalaismääräyksiä, hän joutuu takaisin vankilaan suorittamaan loput 33 vuoden tuomiostaan. O.J. poistui haastatteluhuoneesta säteillen.

Simpsonin entinen kartano sijaitsi tällä paikalla, vain lyhyen ajomatkan päässä Nicole Brown Simpsonin asunnolta. Kartano on purettu ja tilalle rakennettu uusi talo. Jopa kadunnumero on muutettu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?