Puolan presidentti torppasi kiistellyn oikeuslain - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Puolan presidentti torppasi kiistellyn oikeuslain

Oppositio kiitteli päätöstä, valtapuolue lupasi sorvata uuden lain.

24.7.2017 18:59

Puolan presidentti Andrzej Duda aiheutti maanantaina pettymyksen maata hallitsevalle Laki ja oikeus -puolueelle (PiS). Duda toteutti häneen viikonloppuna vedonneiden mielenosoittajien toiveet ja esti veto-oikeudellaan kiistellyn lain korkeimman oikeuden uudistamisesta.

Oikeistolaisen PiS:n johtama senaatti oli hyväksynyt lauantaina lain, joka antaisi oikeusministerille oikeuden valita tuomareita korkeimpaan oikeuteen.

Presidentin kieltäydyttyä allekirjoittamasta lakia PiS lupasi jatkaa uudistuksen työstämistä.

– En ole tästä päätöksestä innoissani. Lomien jälkeen meidän täytyy valmistella rauhassa uusi laki toteuttaaksemme Puolan oikeusjärjestelmän reformin, jonka PiS ja presidentti itse ovat luvanneet, PiS:n kansanedustaja Stanislaw Pieta sanoi.

Dudan päätöstä voi pitää yllätyksenä, sillä hänet valittiin 2015 presidentiksi PiS:n ehdokkaana. Hän on tähän asti tukenut hallitusta sen uudistushankkeissa.

Presidentti kertoi tehneensä päätöksensä kuultuaan lakiasiantuntijoita viikonloppuna.

– Tämä laki ei vahvistaisi oikeudenmukaisuuden tunnetta yhteiskunnassa, Duda perusteli.

– Perinteisiimme ei saisi kuulua, että oikeusministeri voi puuttua korkeimman oikeuden työhön.

”Ihmiset ovat heränneet”

Senaatin hyväksyttyä lain lauantaina kymmenettuhannet ihmiset osoittivat kaduilla mieltään lakia vastaan ja vetosivat presidenttiin, jottei tämä allekirjoittaisi lakia. Lain kriitikoiden mielestä se uhkaa Puolan oikeusvaltiota.

EU-komissio puolestaan uhkasi Puolaa artikla 7:n käynnistämisellä, mikä olisi voinut viedä maalta äänioikeuden EU-kokouksissa.

Oppositio kiitteli Dudan päätöstä, kuten teki myös rauhannobelisti ja maan ex-presidentti Lech Walesa, joka sanoi olleensa positiivisesti yllättynyt.

– Ihmiset ovat heränneet, nuoriso on herännyt. Teemme voitavamme, jotta nämä ihmiset (konservatiivit) poistuvat väärältä polulta tai saamme heidät korvattua, Walesa sanoi.

Puolan hallituksen mukaan lakiuudistukset ovat välttämättömiä korruption torjumiseksi ja oikeusjärjestelmän keventämiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?