Trumpin vävyn selitykset Venäjä-kytköksistä vuotivat julki ennen senaatin kuulemista: ”Minulla ei ole ollut sopimattomia yhteyksiä” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trumpin vävyn selitykset Venäjä-kytköksistä vuotivat julki ennen senaatin kuulemista: ”Minulla ei ole ollut sopimattomia yhteyksiä”

Jared Kushner kiistää tehneensä yhteistyötä vieraan vallan hallituksen kanssa viimesyksyisten presidentinvaalien aikaan.

Jared Kushner kertoo tiedotusvälineille vuotaneessa lausunnossaan tavanneensa neljä kertaa Venäjän viranomaisia, mutta korostaa, ettei hän tehnyt yhteistyötä vieraan maan hallituksen kanssa.

24.7.2017 16:45

Presidentti Donald Trumpin vävy ja neuvonantaja Jared Kushner on senaatin tiedustelukomitean kuultavana tänään maanantaina Venäjä-tutkintaan liittyen. Hänen 11-sivuinen lausuntonsa vuoti Yhdysvalloissa tiedotusvälineille jo ennen suljettujen ovien takana tapahtuvaa kuulemista. Muun muassa Washington Post ja CNN ovat julkaisseet otteita siitä.

Kushner kertoo tavanneensa neljä kertaa Venäjän viranomaisia, mutta korostaa lausunnossaan, ettei hän tehnyt yhteistyötä vieraan maan hallituksen kanssa Yhdysvaltain viimesyksyisten presidentinvaalien aikana parantaakseen Trumpin mahdollisuuksia vaalivoittoon.

– Minulla ei ollut sopimattomia yhteyksiä, hän kirjoittaa ja vakuuttaa, ettei tiennyt, että muillakaan kampanjassa olisi ollut yhteyksiä Venäjään.

Hän kiisti lisäksi, että hänen liiketoimensa olisivat riippuvaisia Venäjältä tulevasta rahoituksesta.

Selitti kohutapaamista

Lausunnossaan Kushner selittää muun muassa kohua herättänyttä tapaamista, jossa hän, Donald Trump Jr. ja Trumpin entinen kampanjapomo Paul Manafort tapasivat venäläisen asianajajan Trump Towerissa kesällä 2016. Trumpin vanhin poika joutui taannoin kohun keskelle, kun paljastui, että hän oli tavannut viime kesänä venäläisasianajajan. Asianajaja oli tarjonnut Trump Jr:lle vahingoittavia tietoja demokraattien presidenttiehdokkaasta Hillary Clintonista.

Myöhemmin kävi ilmi, että myös Manafort ja Kushner olivat osallistuneet tapaamiseen. Kushnerin on jo aiemmin kerrottu olevan yksi FBI:n Venäjä-tutkinnan kohteista. Kushner muun muassa tapasi Venäjän suurlähettilään ja venäläisen pankkiirin kanssa joulukuussa. Tapaamisista ei tuolloin kerrottu julkisuuteen.

Kushner kirjoittaa menneensä Trump Towerin kohuttuun tapaamiseen myöhässä ja lähettäneensä avustajalleen sähköpostiviestin vain 10 minuuttia sen jälkeen, kun hän saapui paikalle.

– Voitko soittaa kännykkääni? Tarvitsen tekosyyn poistua tapaamisesta, hän kirjoitti sähköpostiviestissä, joka on liitetty komitean saamaan versioon lausunnosta. Media ei kuitenkaan ole CNN:n mukaan nähnyt sähköposteja.

Kiistää puhelut Venäjän suurlähettiläälle

Kushner kiistää myös keskustelleensa puhelimessa Venäjän Washingtonin-suurlähettilään Sergei Kisljakin kanssa ennen vaaleja, vaikka myöntää kätelleensä tätä huhtikuussa 2016 yhdessä muutaman muun maan lähettiläiden kanssa. Muita lähettiläitä hän ei kuitenkaan Washington Postin mukaan mainitse nimeltä.

– Olin osallisena tuhansissa puheluissa kyseisellä ajanjaksolla, mutta en muista käyneeni keskusteluja Venäjän suurlähettilään kanssa, hän kirjoittaa.

– Olemme saaneet puhelutiedot, emmekä ole havainneet puheluita numeroihin, jotka liittyisivät suurlähettiläs Kisljakiin, hän lisää.

Lausunnosta käy myös ilmi, että Kushner sai 30. lokakuuta 2016 epämääräisen sähköpostin, jonka lähettäjä oli Guccifer400. Hän kertoo arvelleensa sähköpostia huijaukseksi. Siinä uhattiin Kushnerin mukaan paljastaa Trumpin verotietoja ja pyydettiin 52 bitcoinia, jotta tietoja ei julkistettaisi.

Kushner kirjoittaa näyttäneensä viestin Yhdysvaltain salaisen palvelun agentille, joka matkusti kampanjan aikana Kushnerin mukana.

– Hän neuvoi olemaan noteeraamatta viestiä ja sanoi, ettei siihen pidä vastata. Näin minä toimin.

Myös Donald Trump Jr. sekä Trumpin entinen kampanjapäällikkö Paul Manafort todistavat ilmeisesti tämän viikon aikana senaatin oikeuskomitean edessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?