Salvador Dali sai surrealistisen isyyskanteen 28 vuotta kuolemansa jälkeen – selvänäkijä syyttää syrjähypystä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Salvador Dali sai surrealistisen isyyskanteen 28 vuotta kuolemansa jälkeen – selvänäkijä syyttää syrjähypystä

Legendaarisen taiteilijan Salvador Dalin hauta avattiin isyystestiä varten torstaiyönä.

24.7.2017 13:31

”Älä pelkää täydellisyyttä. Et koskaan saavuta sitä”.

Näin totesi aikanaan surrealismin mestarina tunnettu taidemaalari, kuvanveistäjä ja elokuvataiteilija Salvador Dali. Harvapa meistä on täydellinen, mutta mikäli selvänäkijä Pilar Abel, 61, on oikeassa, Dali vei mahdollisesti hautaansa astetta suuremman salaisuuden.

Abel on yli vuosikymmenen ajan väittänyt olevansa Dalin tytär, lehtolapsi joka olisi syntynyt taidemaalarin syrjähypystä Dalin palvelijattaren Antonian kanssa 1950-luvun puolivälissä, kun Dali asui Espanjan Cadaquésissa. Dali kuoli 84-vuotiaana vuonna 1989 tiettävästi ilman lapsia, ainakaan tunnustettuja sellaisia.

Selvänäkijä Pilar Abel on yli vuosikymmenen ajan väittänyt olevansa Salvador Dalin avioton tytär.­

Dali testamenttasi lähes 400 miljoonan euron arvoisen omaisuutensa Espanjan valtiolle sekä Dalin ja hänen vaimonsa Elena Ivanovna Diakonovan Gala-Salvador Dali -säätiölle. Gala oli Dalin vaimon lempinimi. Abel on haastanut niin säätiön kuin valtionkin oikeuteen vaatien, että hänet tunnustetaan Dalin viralliseksi perilliseksi.

Madridilainen tuomari päätti kesäkuun lopussa, että ainoa tapa saada asiaan ratkaisu on kaivaa taiteilija haudastaan isyystestiä varten. Testiä yritettiin aiemmin tehdä ihon ja hiusten jäänteistä Dalin esineistä, mutta testit olivat tuloksettomia.

– Luulen, että Dali nauttisi suuresti ylös kaivamisestaan. Se on täysin surrealistinen tilanne. Olen aika varma, että hän olisi innoissaan koko jutusta, Dalin elämäkerran kirjoittanut Ian Gibson sanoo BBC:lle.

Hän pitää Abelin väitteitä mahdottomina.

Dalin viimeinen leposija on hänen kotikaupungissaan Espanjan Katalonian Figueresissa. Hänet on haudattu kryptaan Gala-Salvador Dali -säätiön museoteatterissa, hänen itse suunnittelemaansa rakennukseen. Hauta avattiin torstaiyönä, kun museovieraat olivat lähteneet.

Tehtävä ei ollut helppo. Hautaa peittää 1,5 tonnin hautapaasi. Sen nostamiseksi vaadittiin nostokurkia. Hauta peitettiin, jotta vainajaa ei päässyt kuikuilemaan esimerkiksi kameralennokeilla. Hauta oli myös tiukasti vartioitu, jotta taiteilijan hautarauha säilyisi mahdollisimman hyvin dna-testin aiheuttamasta hämmingistä huolimatta.

Abelille tuomarin päätös oli helpotus. Hän sanoo olevansa varma, että testi osoittaa hänen olevan oikeassa.

– Luulen, että tässä on mennyt riittävän pitkään, hän toteaa Telegraphin jutussa.

Salvador Dali luonnostelemassa teosta Raquel Welchistä.­

Omien sanojensa mukaan hän haluaa vain tietää totuuden, joka on ollut ”julkinen salaisuus” hänen perheessään.

Hän väittää kuulleensa ”oikean isänsä” henkilöllisyydestä ensimmäistä kertaa naiselta, jonka hän uskoi olevan isänsä äiti.

– Hän sanoi minulle: ”Tiedän, ettet ole poikani tytär, vaan olet kuuluisan maalarin tytär, mutta rakastan sinua siitä huolimatta, Abel kertoi espanjalaiselle El Paisille lisäten, että nainen piti tyttöä ”hulluna ihan kuten isänsä”.

Abelin mukaan myös hänen sairas äitinsä on tunnustanut asian, mutta piti salaisuuden pitkään itsellään. Hän on perustellut asiaa myös sillä, että hänen mukaansa yhdennäköisyys edesmenneeseen maalariin on hämmästyttävä. Hänen mukaansa häneltä puuttuu vain Dalin tavaramerkiksi muodostuneet viikset.

Dalin arkkua siirretään isyystestin tekemistä varten.­

Sen sijaan monet pitävät Abelia pelkkänä petollisena rahanahneena pyrkyrinä. Gala-Salvador Dali -säätiö vastusti viimeiseen asti sitä, että taidemaalari kaivetaan ylös viimeisestä leposijastaan. Säätiö pitää testiä nöyryyttävänä ja epäkunnioittavana taiteilijan perintöä kohtaan.

Jos testi todistaa, että Abel todella on Salvador Dalin tytär, Abelilla olisi asianajajansa Enrique Blanquezin mukaan oikeus neljännekseen Dalin kuolinpesästä.

Vaikka Abel on ilmoittanut, ettei ole rahan perässä, hän ei ole myöskään suostunut kieltäytymään vaatimusten esittämisestä. Lakimiehen mukaan raha-asioita puidaan ”sitten kun sen aika on”.

Abel on jo antanut oman sylkinäytteensä testiä varten. Tutkimukset tehdään Madridissa ja niiden valmistumisessa menee viikkoja. Jos tulokset tulevat takaisin negatiivisina, se voi käydä naiselle kalliiksi.

– Jos Pilar Abel ei ole Dalin tytär, meidän on vaadittava, että tämä nainen hyvittää haudasta kaivamisen kustannukset, säätiön lakimies Albert Segura sanoo.

Selvänäkijä Abel on esiintynyt kahdeksan vuotta televisiossa emännöiden tarot-kortteihin perustuvaa ennustusohjelmaa.

Lähteet: The Guardian, BBC, El Pais, CNN, Telegraph, AFP, Reuters

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?