Yksi kuva näyttää: Itämeren alue vilisee pian sotilaita – harjoitellaanko Zapadissa ”länsimaissa suuresti pelättyä operaatiota”? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Yksi kuva näyttää: Itämeren alue vilisee pian sotilaita – harjoitellaanko Zapadissa ”länsimaissa suuresti pelättyä operaatiota”?

Julkaistu: 24.7.2017 8:39

Asiantuntijat esittävät huolestuttavia uhkakuvia Venäjän suuresta Zapad- sotaharjoituksesta.

Itämeren alueella nähdään joukko suuria sotaharjoituksia kesän ja syksyn kuluessa. Venäjän ja Kiinan merivoimien yhteinen harjoitus Itämerellä alkoi perjantaina.

Syyskuussa käynnistyy Venäjän ja Valko-Venäjän yhteinen Zapad-2017-harjoitus, johon osallistuvien määrä voi nousta 100 000 sotilaaseen.

Silloin on myös käynnissä Ruotsissa noin 20 000 hengen sotaharjoitus Aurora 17. Kyseessä on Ruotsin suurin harjoitus vuosikymmeniin. Auroraan on määrä osallistua myös amerikkalaisia joukkoja kalustonaan Patriot-ilmatorjuntaohjusjärjestelmä sekä taistelu- ja rynnäkköpanssarivaunuja.

Samaan aikaan Ruotsi toimii isäntämaana myös eteläisellä ja keskisellä Itämerellä järjestettävässä Northern Coasts 2017 -merisotaharjoituksessa.

Video:Tällainen alus on maailman suurin sukellusvene TK-208 ”Dmitri Donskoi”.

Kuva Zapad-harjoituksesta vuodelta 2013.

Virolaisen puolustus- ja turvallisuustutkimuslaitoksen ICDC:n tutkimuspäällikön Pauli Järvenpään mukaan perjantaina alkanut Venäjän ja Kiinan merivoimien harjoitus Itämerellä liittyy Zapadiin.

– Zapadin yhteydessä tulee merivoimien liikehdintää. Tämä on valmisteluja sitä varten, Järvenpää sanoi.

On vielä vaikea sanoa, kuinka suuri määrä sotilaita osallistuu Venäjän ja Valko-Venäjän Zapad-harjoitukseen syyskuussa. Järvenpään mukaan neljä vuotta sitten järjestetyn edellisen Zapadin miesvahvuus nousi 90 000 sotilaseen.

– Todennäköisesti harjoituksen muoto tulee olemaan nyt samanlainen kuin neljä vuotta sitten. 100 000 voi olla lähelle menevä arvio.

Yhdysvaltain armeijan Euroopan-joukkoja johtava kenraaliluutnantti Ben Hodges on esittänyt Reutersille huolestuttavan arvion siitä, mitä Zapad-harjoitus voi merkitä Valko-Venäjän tulevaisuudelle.

– Ihmiset ovat huolissaan, että kyseessä on Troijan hevonen. Venäläiset sanovat, että kyseessä on harjoitus, mutta yht’äkkiä se onkin siirtänyt joukkonsa ja kalustonsa.

Hodgesin mukaan on tärkeää katsoa tarkkaan, mitä kalustoa viedään Zapadin vuoksi Valko-Venäjään ja mitä sieltä viedään pois harjoituksen päätyttyä.

– On mietitty, onko Valko-Venäjän johto pahoittanut siten venäläisten mielen, että he voisivat syrjäyttää nykyisen johdon, Järvenpää sanoi.

Järvenpään mukaan on teoreettisesti mahdollista, että niin voisi käydä.

– Jos on olemassa poliittinen juopa valtionjohdon ja poliitikkojen välillä Valko-Venäjällä, kaappaus voitaisiin tehdä valkovenäläisin voimin ja venäläiset jäisivät vain hallitsemaan tilannetta.

Venäjän ja Valko-Venäjän joukot harjoittelivat yhdessä myös neljä vuotta sitten Zapad-2013-harjoituksessa

Järvenpää arvioi kuitenkin olevan erittäin todennäköistä, että Venäjän joukot poistuvat Valko-Venäjältä, kun harjoitus on ohi.

Järvenpään mukaan on esitetty arvioita, että Zapadissa harjoitellaan länsimaissa suuresti pelättyä operaatiota eli Suwalkin aukon valtaamista.

Pohjois-Puolassa sijaitseva Suwalkin alue on hieman yli 100 kilometriä leveä kaistale, joka yhdistää Puolan ja Liettuan. Suwalkista luoteeseen on Venäjään kuuluva Kaliningrad ja kaakkoon Valko-Venäjä.

– Jos Suwalkin käytävä saataisiin poikki, Baltian maat saataisiin eristettyä muusta Natosta.

Operaation harjoittelussa erikoisjoukoilla olisi merkittävä rooli.

Suomi osallistuu syyskuussa Ruotsissa järjestettäviin Aurora 17 ja Northern Coasts 2017 -harjoituksiin.

– Vuonna 2017 harjoitusyhteistyö syvenee edelleen, kun ilmavoimien lentokalusto osallistuu Ruotsin puolustusvoimien Aurora 17 -pääsotaharjoitukseen osana ilmapuolustustehtäviä harjoittelevia joukkoja, kerrotaan Suomen ilmavoimien verkkosivuilla.

Ruotsin puolustusvoimien henkilöstölehti Försvarets Forum kirjoitti aiemmin tänä vuonna, että Suomesta olisi tulossa Aurora-harjoitukseen alustavan suunnitelman mukaan Hornet-hävittäjiä, moottoroitu komppania ja kaksi kuljetuskopteria.

Suomen puolustusvoimien pääesikunnan tiedotuksesta ei haluttu kommentoida Försvarets Forumin tietoja ja kerrottiin, että Suomen osallistumisesta Auroraan tiedotetaan tarkemmin ensi kuussa.

Sotilasalus Kaliningradin edustalla vuoden 2013 Zapad-harjoituksessa.

Lähiaikojen 4 isoa sotaharjoitusta sijoitettuna kartalle

Itämeren alueella nähdään loppuvuoden aikana neljä suurta sotaharjoitusta.

1. Venäjän ja Kiinan laivastoharjoitus

Suomenlahden ja Kaliningradin alueilla järjestetään 21.–28. heinäkuuta Kiinan ja Venäjän merivoimien yhteinen laivastoharjoitus.

Venäjän puolustusministeriön mukaan kyseessä on suuri harjoitus, jonka on määrä vahvistaa käytännön yhteistyötä kahden maan välillä.

Kiinan kommunistisen puolueen Global Times -uutissivuston mukaan Itämerellä harjoittelevat kiinalainen 052D-tyypin hävittäjäalus Hefei, ohjusfregatti Yuncheng ja huoltoalus. Sivusto kuvailee Hefeitä ”yhdeksi Kiinan kehittyneimmistä ohjushävittäjistä”.

2. Zapad-2017

Venäjän ja Valko-Venäjän asevoimat järjestävät suuren Zapad (länsi) 2017 -sotaharjoituksen 14.–20. syyskuuta.

Venäjän valtiollisen Tass-uutistoimiston mukaan harjoitukseen ottaa osaa reilut 12000 venäläistä ja valkovenäläistä sotilasta. Nato-maissa on arvioitu että, harjoitusjoukkojen todellinen lukumäärä voi nousta 100000:een.

Amerikkalaisen Jamestown Foundation -säätiön mukaan odotetaan että Venäjän ja Valko-Venäjän alueilla järjestettävä harjoituksesta olisi tulossa suurin sitten Neuvostoliiton kaatumisen.

Säätiön arvion mukaan harjoituksiin liittyy muun muassa ”ilmavoimien ja maavoimien koordinointia, ilmatorjuntaa ja ohjuspuolustusta erikoisjoukkojen toimiessa operaatioiden kärjessä”.

Zapad-2017-harjoitusta on valmisteltu jo vuoden alusta.

Jamestown Foundationin mukaan valmisteluihin on kuulunut muun muassa venäläisen ilmarynnäkköprikaatin ja valkovenäläisten erikoisjoukkojen harjoitukset, Venäjän ja Valko-Venäjän elektronisen sodankäynnin joukkojen yhteisharjoitus toukokuussa sekä strategisten ohjusjoukkojen ja pioneerijoukkojen harjoitukset.

3. Aurora 17

Ruotsin suurin sotaharjoitus yli 20 vuoteen järjestään 11.–29. syyskuuta Ruotsissa ja Itämerellä. Aurora 17 järjestetään laajalla alueella. Pääpaino on Tukholman ja Göteborgin alueilla sekä Gotlannissa. Ruotsista osallistuu yli 19000 sotilasta.

Lisäksi osallistuu joukkoja Tanskasta, Virosta, Suomesta, Ranskasta, Liettuasta, Norjasta ja Yhdysvalloista. Harjoituksessa amerikkalaisten joukkojen on määrä tuoda Ruotsiin Patriot-ilmatorjuntaohjusjärjestelmä. Ruotsin yleisradio on uutisoinut, ettei harjoituksessa ole kuitenkaan mukana toimivia ohjuksia.

Ruotsin puolustusvoimien henkilöstölehti Försvarets Forum kirjoitti aiemmin tänä vuonna, että suunnitelmien mukaan Yhdysvaltain mekanisoidun komppanian kalustoon kuuluisi myös harjoituksessa M1A1 Abrams -taistelupanssarivaunuja, M2 Bradley -rynnäkköpanssarivaunuja sekä neljä AH64 Apache -taistelukopteria.

4. Northern Coasts 2017

Eteläisellä ja keskisellä Itämerellä järjestetään 8.–21. syyskuuta suuri kansainvälinen merivoimien harjoitus Northern Coasts 2017. Ruotsin puolustusvoimien verkkosivujen mukaan harjoituksen isäntämaa on Ruotsi ja siihen osallistuu myös muun muassa Suomi, Viro, Puola, Tanska, Saksa, Alankomaat, Kanada ja Naton joukko-osasto.

Karlskronassa alkavaan harjoitukseen osallistuu viitisenkymmentä laivaa saman verran maa-ajoneuvoja ja 5000 hengen joukot.

Video:Näin Itämeren rantavaltiot aseistautuvat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?