Mosulista kiinni otettu teinityttö on jihadistien riveihin liittynyt Linda – 16-vuotiasta saksalaista voi uhata jopa kuolemanrangaistus Irakissa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Mosulista kiinni otettu teinityttö on jihadistien riveihin liittynyt Linda – 16-vuotiasta saksalaista voi uhata jopa kuolemanrangaistus Irakissa

Der Spiegel -lehden mukaan naisille voidaan langettaa kuolemanrangaistus Irakissa terroristiryhmään kuulumisen vuoksi. Saksalaisdiplomaatit ovat vierailleet naisten luona bagdadilaisessa vankilassa.

Linda Wezel pidätettiin Mosulissa sen jälkeen kun Isis oli lyöty kaupungissa.

22.7.2017 22:15

Dresdenin syyttäjä on tunnistanut Mosulissa pidätetyn ulkomaalaisteinin 16-vuotiaaksi saksalaiseksi Linda Wenzeliksi.

Ilta-Sanomat kertoi ulkomaalaisesta Isisin riveihin liittyneestä Lindasta aiemmin tällä viikolla.

Wenzel katosi kesällä 2016 kotoaan Pulsnitzin kaupungista läheltä Dresdeniä. Hieman ennen katoamistaan hän oli kiinnostunut islamista ja opiskellut arabiaa.

Irakin sotilaat ottivat kiinni Wenzelin ja joukon muita Isisin ”jihadistivaimoja” Mosulin alaisista tunneleista, joihin he olivat piiloutuneet aseita ja räjähdevöitä mukanaan. ABC Newsin mukaan Linda Wenzel oli avioitunut yhden Isisin taistelijan kanssa.

Prosecutor confirms German girl arrested in Iraq is Linda Wenzel – video https://t.co/QH49fVRaUC— Guardian news (@guardiannews) 22. heinäkuuta 2017

Jos et näe twiittiä, katso se täältä.

Saksalaislehti Der Spiegel kertoo, että Linda Wenzel pidätettiin Bagdadissa yhtä aikaa kolmen muun saksalaisnaisen kanssa. Heitä on kuulusteltu Mosulin vapauttamisen jälkeen.

Spiegelin mukaan Irakin viranomaiset luovuttivat Saksan suurlähetystölle nimilistan alueella olevista saksalaisnaisista alkuviikosta, minkä jälkeen diplomaatit ovat vierailleet naisten luona Bagdadin lentokentän vankilassa. Heidän mukaansa kaikki naiset voivat olosuhteisiin nähden hyvin. Linda Wenzelin on kerrottu saavan konsuliapua Saksasta.

Lehden mukaan naisille voidaan langettaa kuolemanrangaistus Irakissa terroristiryhmään kuulumisen vuoksi. Nyt diplomaatit pyrkivät saamaan Irakin luovuttamaan naiset Saksaan.

Saksan ulkoministeriö kieltäytyi kommentoimasta aihetta Spiegelille.

Yksi naisista on marokkolaistaustainen. ABC Newsin mukaan hänellä on myös lapsi, joka pidätettiin samalla. Erään toisen naisen puolestaan uskotaan olevaan alkuperältään tsetseeni, mutta hänellä oli saksalainen passi.

Saksan tiedustelupalvelun arvioi yhteensä 930 ihmisen lähteneen Saksasta liittyäkseen Isisin joukkoihin Irakissa tai Syyriassa. Heistä noin 20 prosenttia on naisia. Alaikäisiä puolestaan on noin viisi prosenttia lähtijöistä, ja heistä puolet tyttöjä.

Washington Postin mukaan Irakin viranomaiset pidättivät Mosulissa yhteensä 26 ulkomaalaista, joista 16 oli naisia, kahdeksan lapsia ja kaksi miehiä.

Lähteet: Reuters, AFP, Washington Post, Der Spiegel, ABC News.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?